Treballar en una start-up: tot el que cal saber

Segur que has sentit més d’un cop aquesta paraula, start-up. Però què significa? Quines aptituds calen per a treballar-hi?

 

S’anomena start-up, en terminologia anglòfona, a una empresa emergent, de nova creació, amb un alt potencial de creixement, vinculada a les noves tecnologies o models de negoci innovadors, i amb una alta taxa de rendibilitat.

Per a treballar-hi, cal que tinguis passió pel seu projecte, motivació per a portar-lo a bon port, flexibilitat per a dedicar-hi les hores i fer les tasques que convinguin, i compromís amb l’empresa. Però si fas el que t’agrada, es pot considerar que treballes?

 

5 aptituds clau per a treballar en una start-up

  • Proactivitat: aquest tipus d’empreses no es limiten a buscar gent que simplement busqui feina, sinó que volen professionals que els ofereixi serveis i creguin en la idea. 
  • Actitud positiva i professionalitat. No només es miren els currículums, sinó que també valoren l’energia que desprenen els candidats. L’actitud serà clau.
  • Adaptació: persones que s’adaptin a tot i disposades a perseguir la seva passió, que portin la contrària, també, i no es conformin amb tot. 
  • Diferenciació: busquen passió més que talent, persones que creguin en el projecte, que comparteixin els mateixos valors de la start-up. Cal ser diferents i creatius.
  • Flexibilitat: gent polivalent i amb autonomia.

Enfocat al treball per objectius 

Ja pots dir adeu als horaris: la tradicional jornada laboral d’oficina no té cabuda en una start-up, i es prioritza el projecte i els terminis d’entrega. Cal anar amb compte, perquè això esdevé una arma de doble fil: afavoreix la flexibilitat d’horaris dels treballadors, però alhora es poden treballar més hores de les que toca si no es gestiona correctament. 

En la majoria de casos serà indiferent si prefereixes treballar al matí, a la tarda o el diumenge de matinada: el que importa és que la tasca s’entregui quan toca. Cadascú s’ha d’organitzar de la manera que li sigui més productiva. Generalment, es busca gent especialitzada, però, tenint en compte la metodologia de treball, és igual d’important que siguin flexibles, de mentalitat oberta, amb facilitat per a treballar en equip, per a aprendre i amb ràpida adaptació als canvis.

Desmuntant mites sobre start-ups

La flexibilitat i el canvi constant en què es troben les start-ups implica, encara que sembli el contrari, més organització que les empreses convencionals. Si no t’han seleccionat com a candidat, el millor que pots fer és mantenir el contacte, ja que en un futur pot haver-hi un lloc per a tu. Tampoc és cert que es limita a la gent jove: necessiten gent amb experiència i, a diferència del que popularment es pensa, si l’empresa té bones perspectives futures, els sous solen ser competitius.

El procés de selecció tampoc sol ser tradicional, ja que es valoren característiques personals i professionals que van més enllà del currículum. La preparació de l’entrevista serà clau: informa’t de què fan i com treballen, i busca aspectes del projecte en els quals puguis contribuir. I sobretot sigues diferent. Qualsevol persona de recursos humans està acostumada a veure centenars de currículums al dia. No desaprofitis l’oportunitat i treu les teves millors armes per a cridar l’atenció, fuig del convencional. És bona idea assolir altres competències a part de l’actual, formar-te en altres competències com Excel, HTML o WordPress. Tingues en compte que la majoria de start-ups giren entorn de la tecnologia i més d’hora que tard hauràs de fer-les servir. 

 

Proactivitat i intel·ligència emocional: la combinació de l’èxit

Treballar en una start-up serà una aventura on res és permanent. Fins i tot la teva posició pot canviar i pots acabar en un altre departament. Recorda les aptituds que hem comentat i no tinguis por a equivocar-te. La proactivitat serà el teu millor aliat.

Per últim, has de tenir coneixements d’intel·ligència emocional, per a gestionar el comportament, les relacions i les decisions. Perquè tot el que passi et porti a bon port, cal reduir les emocions negatives, saber gestionar l’estrès, ser més assertiu, mantenir-te proactiu i rebotar envers l’adversitat. Ens ajudarà i molt prestar atenció a les emocions d’un mateix i dels altres, sobretot en moments difícils o de certa intensitat.

El que importa en una start-up és la voluntat de millorar, de fer tot el que cal i tenir passió per a fer-ho. 

 

Si vols que el teu negoci faci un gran salt, utilitza 11Onze Business. El nostre compte d’empresa i autònoms ja està disponible. Informa-te’n!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Les startup necessiten sistemes de control formal?

4min lectura

Últimament es parla molt de les start-ups i de les possibilitats de

Comunitat

Les professions més cercades 2021

4min lectura

La nostra “nova normalitat” en convivència amb el virus ha

Tecnologia

BCN: un dels principals hubs tecnològics d’Europa

4min lectura

El Mobile World Congress és la punta d’un iceberg tecnològic



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt interessant les start-up, apliquen senzillesa, tecnologia i efectivitat en qualsevol àmbit del món laboral😮

  2. Daniela SimónDaniela Simón says:
    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que ho hagis trobat interessant, Eduard, i moltes gràcies pel teu comentari,

      Fa 2 anys
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Aquestes aptityds de fet haurien de ser validezper a qualsevol treball,tot i que entenc que en el cas de les start-ups es bàsic
    M’agradat saber que són els bussines Àngels, sincerament no en tenia n’idea

    • Jordi Oller says:

      Gràcies, Alícia pel teu comentari, certament si aquestes aptituds fossin valorades a tot arreu, aniria tot molt millor. Ens trobem a La Plaça.

      Fa 3 anys
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Les aptituds clau que es necessiten per treballar en una Start-up són molts semblants a les que cal per montar el treu propi negoci, sigui una start-up o un negoci senzill, sense el maldecap del finançament ni el compte de resultats, però amb la pressió de treballar per objectius. Està molt bé que ho expliqueu perquè no tothom té la fortalesa mental per adaptar-se
    Gràcies

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Coincideixo plenament amb la teva anàlisi, Mercè. I gràcies per la teva bona valoració!

      Fa 3 anys
  6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Molt be Star-ups 👍

Deixa una resposta

App Store Google Play