Tendències tecnològiques que marcaran el 2023

La intel·ligència artificial, el metavers, la Internet de les Coses i el ‘blockchain’, són algunes de les noves tecnologies que es consolidaran aquest any i que haurien de fer realitat el progrés econòmic, social i mediambiental que prometia la Indústria 4.0.

 

L’avanç de la Quarta Revolució Industrial ha obert un ampli ventall d’oportunitats per a les empreses i les administracions públiques gràcies a les noves tecnologies. No obstant això, queden reptes per superar perquè aquesta revolució tecnològica ens ajudi a donar resposta a les necessitats socials i mediambientals, amplificades per les crisis causades per la situació geopolítica actual.

En aquest context, les innovacions tecnològiques que marcaran el 2023 també seran un element transversal i inherent al progrés econòmic i social. Així mateix, un estudi publicat pel Fòrum Econòmic Mundial destaca la importància estratègica d’aquestes tendències tecnològiques davant un ordre mundial geoeconòmic cada vegada més competitiu.

L’informe assenyala l’Intel·ligència Artificial, la robòtica, la tecnologia blockchain, les tecnologies 5G i l’Internet de les Coses (IoT), com a tecnologies clau de la transformació digital, sobre les quals els governs hauran de reestructurar les seves polítiques si volen aconseguir els seus objectius estratègics.

 

Intel·ligència artificial (IA)

El processament de dades i l’aprenentatge automàtic estan esperonant el desenvolupament de la intel·ligència artificial a un ritme vertiginós. Una tecnologia que tindrà un paper cada vegada més gran en la nostra vida quotidiana. Serveixi d’exemple el ChatGPT, una aplicació de xat desenvolupada per OpenAI, la popularitat de la qual ha agafat per sorpresa fins i tot a gegants tecnològics com Google. Sectors com el de la sanitat, finances i indústria s’han vist impulsats amb la integració de la intel·ligència artificial als seus processos. 

 

Ciberseguretat

Les noves tecnologies han esdevingut una part fonamental de les nostres vides, però també han creat noves amenaces per a la seguretat de les nostres dades i informació personal. La ciberseguretat continuarà sent un dels grans reptes a què ens enfrontem aquest any. Des de la seguretat nacional fins a la llibertat individual, a mesura que la tecnologia avança, nosaltres també hem de comprendre, adaptar-nos i garantir la nostra seguretat.

 

Realitat augmentada (RA)

En medicina, aquesta tecnologia ja es fa servir per ajudar en el diagnòstic i el tractament de malalties. Per exemple, els metges poden visualitzar imatges mèdiques en 3D en temps real i superposar-les sobre el cos del pacient per prendre decisions més informades en matèria de tractament o ajudar en la planificació de cirurgies. La realitat augmentada també pot millorar l’experiència d’aprenentatge interactiu, especialment en l’educació a distància, així com facilitant informació al públic, superposant objectes virtuals en entorns del món real en temps real.

 

Internet de les coses

L’Internet de les coses (IoT) també seguirà sent una tendència important en 2023, ja que les empreses busquen maneres de connectar i automatitzar els seus sistemes per millorar l’eficiència i la productivitat. Hi haurà cada vegada més dispositius connectats, capaços de comunicar-se entre ells i intercanviar dades. 

 

‘Blockchain’

El ‘blockchain’, o cadena de blocs, és una tecnologia que permet fer transaccions entre dues o més persones sense la necessitat d’intermediaris.  Popularitzada per les criptomonedes, es tracta d’una tecnologia que facilita la descentralització d’aplicacions financeres i qualsevol altre registre digital, i que, l’ús de la qual seguirà augmentant durant aquest any.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Tendències Fintech

2min lectura

James Sène explicarà per què les fintech estan desbancant la gran banca.

11Onze

Idees per capgirar l’economia

4min lectura

Recollim 11 idees que David Garrofé va desgranar.

Management

La feina del futur

3min lectura

Assegurar-nos un lloc de treball, sous més alts i més benestar laboral.Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Moltes gràcies👍

 4. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Pels que ens ve molt de nou tot això:
  No es pot anar contra les noves tendències tecnològiques. Tindríem les de perdre.
  El que cal és saber en què, com i amb qui fer-les servir. Tots els nous descobriments passen pel mateix sedàs.
  El primer pas és informar-se.
  Gràcies.

  • Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
   Pere Maria

   Per als qui ens ve de nou tot això,necessitem espais de formació, didàctica i entenedora.

   Fa 1 any
  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Gràcies a tu, Mercè, per la teva reflexió!

   Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play