Per a què serveix el codi SWIFT?

Què és el codi SWIFT? Per què és tan important en el món financer? Què implica fer fora les entitats financeres d’un país d’aquest sistema d’interconnexió bancària? Iu Alemany, director de ‘Back Office’ i Atenció al Client d’11Onze, desvetlla totes les claus.

 

Les sigles SWIFT són l’acrònim de Society for World Interbank Financial Telecommunication, “una societat cooperativa amb seu a Bèlgica que va ser fundada el 1973”, com explica el director de ‘Back Office’ i Atenció al Client d’11Onze. Alemany puntualitza que no és un sistema de pagament, sinó de missatgeria, que agilitza les transferències internacionals i “permet identificar les parts implicades d’una manera estandarditzada, segura i sense errors”.

Al voltant d’unes 12.000 institucions de més de 200 països, tant financeres com no financeres, estan connectades a través del sistema SWIFT, que permet que cada dia s’intercanviïn “al voltant d’uns 32 milions de missatges de mitjana”.

El codi SWIFT normalment consta d’onze caràcters, tot i que de vegades poden ser només vuit. Les primeres quatre lletres serveixen per a identificar el banc o institució. Les dues següents indiquen el país. Les dues que apareixen a continuació corresponen a la localitat de l’entitat, per exemple, “BB seria Barcelona”, com explica Alemany. I els últims tres dígits identifiquen l’oficina o sucursal bancària. En aquest cas, “si apareixen tres ‘X’, significa que l’oficina realitza la liquidació de manera centralitzada”, aclareix el director de ‘Back Office’ i Atenció al Client d’11Onze.

Una eina de pressió política

Set bancs russos van ser exclosos del sistema SWIFT al març per pressionar Rússia en el seu conflicte amb Ucraïna. Com explica Alemany, tallar aquesta comunicació dels bancs d’un país amb la resta del sistema financer mundial impossibilita a aquest país “la majoria de les seves transaccions financeres al voltant del món, bloquejant les exportacions i les importacions”. En definitiva, l’objectiu és dificultar “la seva capacitat d’operar en l’àmbit mundial”.

Iran va ser exclòs del sistema SWIFT l’any 2012 com a part de les sancions pel seu programa nuclear. Com a conseqüència, va perdre gairebé la meitat d’ingressos per l’exportació de petroli i un 30 % dels intercanvis internacionals. I Rússia ja havia estat amenaçada amb aquesta mesura l’any 2014, quan va annexionar-se Crimea.

Iu Alemany avisa que aquesta mesura pot resultar perjudicial en els dos sentits, no només per al país sancionat: “Si estem pensant a aplicar aquesta mesura a una economia forta, molt interconnectada a la resta del món i que té una sèrie de productes bàsics per a la resta del món, s’ha d’anar amb compte”. 

Com explicàvem a l’article “SWIFT: ús i abús d’una combinació alfanumèrica”, l’exclusió d’alguns bancs russos del sistema SWIFT incentivarà a la Xina, Rússia i fins i tot la Unió Europea a buscar sistemes alternatius que puguin blindar les seves economies davant d’aquesta mesura de pressió política.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

SWIFT

6min lectura

El conflicte a Ucraïna és l’últim exemple que ha posat de manifest la creixent

Tecnologia

És factible la sobirania digital d’Europa?

4min lectura

En l’àmbit de les tecnologies i la revolució digital, Europa està

11Onze

El futur de les finances a Fintech Talents

5min lectura

11Onze aporta la seva visió en un prestigiós esdeveniment



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Interessant funció la del SWIFT😮

    • Mònica Cornudella says:

      Si, interessant! A la nostra comunitat, La Plaça, ens agrada tenir contingut de tota mena, per informar i donar a conèixer a tothom. Gràcies pel teu comentari, Jordi!😉

      Fa 2 anys
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play