És segur tenir l’economia al núvol?

Imaginem una xarxa amb diversos punts de connexió, que intercanvia informació de forma horitzontal, segura i dinàmica. Oi que si un dels punts falla, la resta no se’n ressenteix? Així funciona la tecnologia blockchain amb què operarà 11Onze. En parlem amb l’agent Joan Benedicto.

 

El blockchain és un sistema que està descentralitzat, que permet emmagatzemar i processar informació, però no depèn d’una sola entitat”, comença Benedicto. Actualment, però, la majoria d’aplicacions, també les financeres, no funcionen amb aquest sistema. Així s’explica, per exemple, que quan hi ha un error en el servidor central de Whatsapp o de Twitter, tot el sistema caigui durant hores com un castell de cartes. I així s’explica, també, com funciona el sector de la banca tradicional. 

Si tot ha de passar per un sol punt de validació i control, la protecció que pots oferir als teus clients és més dèbil i hackejable, ens recorda Benedicto. “En canvi, un sistema descentralitzat controla el flux d’informació gràcies a la cooperació des de diversos punts. Aquest sistema de blockchain té unes regles que fan que no hi pugui entrar ningú per manipular el que allà s’hi transmet”, segueix explicant l’agent.

Els miners que fan possible les transaccions

Qui s’encarrega que l’intercanvi d’informació funcioni són els anomenats miners, grups d’usuaris que ofereixen la força de computació dels seus ordinadors per calcular, de forma simultània i rapidíssima, el codi criptogràfic que configura cada punt de la xarxa, anomenat bloc d’informació. Quan aquests codis són desxifrats, cadascun d’aquests miners rep una recompensa de forma equitativa, i el bloc s’instaura i es valida dins el sistema i passa a incorporar-se a la xarxa amb la resta. 

El mercat de criptomonedes és l’exemple paradigmàtic de com funciona un sistema blockchain”, assenyala l’agent. De fet, cada criptomoneda té el seu blockchain propi, el seu sistema descentralitzat de transmissió d’informació i moviments. Alguns dels sistemes més coneguts són el Bitcoin o l’Ethereum. “Al sistema Bitcoin, per exemple, hi ha molts grups de miners que competeixen per veure qui calcula abans els codis criptogràfics d’aquests blocs. N’hi ha cinc o sis, de grups, que són molt coneguts”, afirma.

Les Criptomonedes

Així, a través d’aquests blocs, s’emmagatzema la informació dels moviments que els usuaris fan a través de plataformes d’internet o brokers en línia, tal com si estiguéssim en una borsa virtual: es fan transaccions com en un mercat, amb la diferència que tots els moviments queden registrats dins del mateix sistema i es poden consultar de forma encriptada i anonimitzada. D’aquesta manera, es pot controlar que, efectivament, ningú no està fent cap operació fraudulenta. L’agent 11Onze detalla com, “precisament, aquest sistema d’informació compartida fa que el sistema blockchain sigui tan segur”. “És més segur perquè hi ha mil ulls mirant”, detalla. 

Les criptomonedes, per tant, basen gran part del seu èxit en la comunitat, en com aquesta vigila que tot sigui correcte. A més, es trenca el monopoli de la creació monetària, que deixa d’estar en mans exclusives dels bancs centrals i els bancs privats i, finalment, s’acaba amb una fal·làcia: la moneda física no és més segura que la digital perquè estigui suportada amb béns físics, perquè la quantitat de moneda que emeten els bancs privats és molt superior als béns que tenen realment.

“Pel que fa a les decisions que es prenen dins del blockchain, el sistema és molt democràtic. Tota l’estructura s’aguanta perquè tots confien que el sistema de normes de què s’han dotat funciona”, resumeix l’agent 11Onze. El blockchain permet que tota una comunitat posi la seva economia al núvol, i deixi de dependre de la banca tradicional.

 

Les Peles, una moneda digital més

A través de El Canut, la comunitat financera també podrà operar amb la moneda pròpia d’11Onze, les Peles. Aquestes monedes són una aposta d’11Onze per la comunitat, a la qual es remunera per formar-se, per compartir coneixements i per interactuar. És una moneda que en un futur proper servirà per comprar béns dins el mercat d’11Onze, amb comerciants associats.

 

Vols un compte d’11Onze? Demana tanda a Fem Cua. Amb el codi que et donarem, podràs obrir un compte l’1 d’octubre.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Com podem protegir-nos en l’era de Pegasus?

7min lectura

James Sène, president de l’empresa de tecnologia

Invertir

Les criptomonedes en 5 idees clau

6min lectura

Les monedes digitals són cada cop més habituals, però encara

Tecnologia

Ransomware

5min lectura

Dona al ciberdelinqüent la capacitat de bloquejar un dispositiu des d’una ubicació



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Àngel Mir MauriÀngel Mir Mauri says:
    Àngel

    com és que no heu adoptat una criptomoneda catalana que ja existeix que es diu Croat? la podríeu haver apadrinat i impulsat,no? ja existeix fa molts mesos, és catalana, …

    • Xavier says:

      Gràcies pel suggeriment, Àngel. De totes maneres ja anirem explicant més endavant les Peles.

      Fa 3 anys
    • Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
      Pere Maria

      He intentat explorar les aplicacions del Croat, no són gaire àgils.

      Fa 3 anys
  2. Rosa Pinadella DinaretRosa Pinadella Dinaret says:
    Rosa

    I la wallet, el Canut!

  3. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    Llavors, la pela es una criptomoneda?

    • Xavier says:

      Gràcies, Jordi, les peles tindran el seu valor, però s’explicarà a la Plaça més endavant. Acabem d’arribar com aquell que diu. 🙂

      Fa 3 anys
  4. Josep AcostaJosep Acosta says:
    Josep

    Si no ho recordo malament, es podran tenir comptes en moneda apart de € no? Però dius que s’hauria de residir a la zona SEPA? No és un compte universal,?

    • Xavier says:

      Gràcies, Josep per les teves consultes, s’aniran explicant a mesura que és vagin introduint serveis i productes. Onze és regeix per les directives europees de la UE i dins de la zona SEPA. Zona SEPA està formada per 36 països: Espanya, Portugal, Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Irlanda, Grècia, Àustria, Finlàndia, Xipre, Eslovènia, Eslovàquia, Lituània, Letònia, Estònia, Malta, Suècia, Hongria, Polònia, República Txeca, Bulgària, Romania, Croàcia, Dinamarca, Liechtenstein, Islàndia, Noruega, Andorra, Mònaco, San Marino, Suïssa, Regne Unit i Ciutat del Vaticà

      Fa 3 anys
  5. Jordi Sabi TomasJordi Sabi Tomas says:
    Jordi

    Fa dies en van donar numero que ja no recordo el tinc per algun correu tant trigant per posar-se en contacte amb un o per que es el Nº de cua ?

    • Xavier says:

      Jordi, si et vas donar d’alta, t’hauria d’haver arribat un codi per correu, mira que no estigui com spam (correu brossa). Si no els tens pots contactar per xat amb nosaltres. Gràcies.

      Fa 3 anys
  6. Josep AcostaJosep Acosta says:
    Josep

    Es pot tenir un compte i residir fora de la Unió. Europea?

    • Xavier says:

      Josep un cop estiguem operatius et respondrem aquesta pregunta perquè ens falten dades. De totes maneres és molt important on resideixis i el país hauria d’estar a la SEPA. Gràcies.

      Fa 3 anys
  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies Joan, molt entenedor ,i a més et dona seguretat.
    Allò que has dit no té perquè ser més feble la banca digital respecte a la física

  8. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Força aclaridor

  9. Vicenç ClascàVicenç Clascà says:
    Vicenç

    Aquest món que sembla tant surrealista ens servirà per tenir més seguretat en tots els processos.

    • Xavier says:

      Gràcies, Vicenç. Seguretat i en el fons menys dependència perquè està descentralitzat.

      Fa 3 anys
  10. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Em costa…

    • Joan BenedictoJoan Benedicto says:
      Joan

      És normal, Pere. Al cap i a la fi estem parlant d’una tecnologia emergent que no s’havia vist abans. SI et vols informar una mica més, és molt recomanable veure els vídeos de l’apartat “Descobreix” en els que parlem de Blockchain o les nostres formacions relacionades amb criptomonedes. Segur que t’ajudaran a entendre-ho molt millor! 😄

      Fa 3 anys
  11. juan carlos maturana perezjuan carlos maturana perez says:
    juan carlos

    molt be resumit

  12. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
    Miquel

    Gràcies Joan 👌🏽

  13. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Ben cert. Un altre món és possible! 🙏🏽

  14. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play