Els secrets que amaga la Fira de Santa Llúcia

Ens hem de remuntar al 1736 per tenir constància per primer cop de l’existència de la Fira de Santa Llúcia. Ni una calamitat com la terrible epidèmia de febre groga que va patir Barcelona el 1860 ha esguerrat mai l’esdeveniment.

 

De detalls curiosos, n’hi ha una pila. Antigament, per exemple, a la Fira de Santa Llúcia se la coneixia com “la fira de les noies”, perquè hi anaven moltes fadrines i es creia que era un bon lloc per concertar un matrimoni. Les noies de la rodalia, acompanyades de les mares, hi anaven ben vestides i enjoiades a fer-se veure i aconseguir pretendents.

Tal com recorda l’historiador Joan Amades, al segle XIX el mercat s’organitzava en sols tres dies i en espais diferents del nucli històric de la ciutat: per la Puríssima i per Santa Llúcia, a la plaça de la Catedral; i per Sant Tomàs, a la plaça del Pi, a la plaça de Sant Josep Oriol i a la plaça del Born. En aquestes fires es venien figures, casetes i altres construccions pel pessebre, com fonts, pous o molins. En canvi, els elements naturals, com la molsa o el suro, es venien a l’anomenada Fira del verd, que estava situada a les escales de la Seu. La passió pel pessebre va fer que ambdues creixessin tant que s’acabessin fusionant.

La Fira de Santa Llúcia, que se celebra entre el 25 de novembre i el 23 de desembre, ha canviat molt la seva fesomia i avui dia aplega prop de 270 parades. A causa de la pandèmia, però, el nombre s’ha hagut de reduir a la meitat. Abans, les parades s’instal·laven sobre una tarima de fusta amb dues prestatgeries i un petit envelat. Ara, són totes construccions de fusta molt més equipades. Sens dubte, la Fira de Santa Llúcia és una de les tradicions més arrelades a la ciutat.

La gran afició dels pessebres a Catalunya ha donat un bon nombre d’artesans de renom, algunes obres dels quals es mostren al Museu d’Història de Barcelona i al Museu d’Olot. Altres figures les trobem en col·leccions privades o han desaparegut amb el pas del temps i de les guerres. En aquesta mena de fires, és habitual que les famílies hi comprin una figura o un element natural o de paisatge cada any i, de mica en mica, van completant el seu pessebre particular.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

L’origen protestant del calendari d’advent

2min lectura

Ja ha arribat el temps hivernal, i amb ell donem la benvinguda al

Cultura

A la recerca del tió

3min lectura

Tothom a Catalunya coneix el famós personatge de Nadal del nostre país, i no parlem pas del

Cultura

Avançar les compres nadalenques

3min lectura

El 2021, el primer any comercial després de la pandèmia, veEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joaquin Lopez ArandaJoaquin Lopez Aranda says:
  Joaquin

  Molt bona explicació de l’origen i trajectòria d’aquesta fira tan important per a Barcelona.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Celebrem que t’hagi agradat, Joaquim. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 2 anys
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Molt bé Beth,saber de les nostres tradicions es conèixer el nostre país

  • Elisabet Porqueras Garcia says:

   Gràcies, Alícia pel teu comentari, les tradicions són importants per mantenir viva la nostra cultura!

   Fa 2 anys
 3. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 4. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  Saber més del país ens fa millors. Gràcies

 5. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per fer-nos coneixedors de la història d’aquesta fira.

 6. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play