Què has de saber sobre la declaració de la renda?
Amb molta freqüència hem de fer front a la nostra primera declaració de la renda sense els mínims coneixements necessaris per sortir-ne ben parats. Mireia Cano, cap d’agents d’11Onze, respon les preguntes bàsiques: des de quan estàs obligat a fer-la fins a quina documentació necessites.
Si ets jove i no estàs familiaritzat amb la declaració de la renda, potser la primera pregunta que et facis és què vol dir “IRPF”. No és més que l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i normalment es presenta entre els mesos d’abril i juny per “passar comptes amb l’Agència Tributària sobre la nostra situació fiscal de l’any anterior”, com explica Mireia Cano.
Bàsicament, la declaració de renda reflecteix la capacitat econòmica del contribuent: els nostres ingressos i les reduccions i deduccions a les quals tenim dret en funció de les nostres circumstàncies personals. En funció d’això ens correspondrà pagar un tant per cent d’IRPF o un altre. Òbviament, com més alta sigui la quantitat final sobre la qual hem de tributar, més alt serà el percentatge a pagar.
Primer de tot es calcula la base imposable, és a dir, “tots els guanys obtinguts al llarg de l’any, vinguin d’on vinguin”, com indica Cano. I d’aquí es resten les deduccions i reduccions que es puguin aplicar. Amb això obtenim la quantitat a pagar a l’Agència Tributària. Com especifica la cap d’agents d’11Onze, en el moment que es tenen propietats, fills o persones al càrrec, “també s’han de tenir en compte” i en cas de casar-se, s’ha d’analitzar “si surt més a compte fer la declaració de renda conjuntament o per separat”.
Quan ens podem estalviar la declaració?
La llei contempla algunes excepcions en què no és necessari presentar la declaració de la renda, com ara quan els nostres ingressos anuals “són iguals o inferiors a 22.000 euros i provenen d’un sol pagador”, com diu Mireia Cano. Ara bé, si l’any anterior hem tingut dos o més pagadors, només estarem exempts si no superem “els 14.000 euros anuals” i la suma del que rebem del segon i posteriors pagadors no supera els 1.500 euros. I s’ha de tenir en compte que “ajudes com l’atur, un ERE o un ERTE es consideren un segon pagador”.
El fet que puguis estalviar-te presentar la declaració no vol dir necessàriament que sigui l’opció més interessant econòmicament per a tu. El resultat pot ser que l’Agència Tributària t’hagi de tornar diners, així que val la pena fer l’esborrany abans de descartar-ne la presentació.
Què necessites per fer-la?
Hisenda ja té la majoria de les nostres dades. Per tant, moltes vegades simplement hem de verificar-les a partir de l’esborrany de declaració que podem demanar a l’Agència Tributària. Per fer-ho, necessitarem les nòmines de l’empresa on treballem i demanar a la nostra entitat financera els saldos anuals dels nostres comptes i la documentació de rendibilitat dels productes financers.
A l’hora de buscar ajuda, un primer pas pot ser consultar els teus pares o altres familiars que facin la declaració regularment. També pots recórrer a un gestor o sol·licitar ajuda o una cita a la pròpia Agència Tributària.
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies 11Onze!!!
Gràcies a tu per ser-hi sempre, Joan!
Bona explicació👌
Gràcies, Jordi, clar i català!
👍
Gràcies Manuel!!