La reducció de la jornada laboral no avança
S’estanquen les negociacions entre el Ministeri de Treball, els sindicats i la patronal, sobre la implementació de la reducció de la jornada laboral setmanal a 37,5 hores. El seu potencial impacte en els diversos sectors econòmics perpetua un estira-i-arronsa infructuós entre aquests tres actors.
La proposta del Govern, amb el vistiplau dels sindicats, té com a objectiu reduir el límit legal de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals en dues fases: a 38,5 hores en el que queda de 2024 i a 37,5 hores setmanals màximes de jornada laboral al llarg del 2025. Aquesta reducció de jornada laboral no hauria de comportar una disminució salarial.
Si finalment s’implementa la proposta sobre la nova jornada laboral, afectarà, en teoria, al voltant del 70% de la població activa de l’Estat espanyol que treballa per compte d’altri, equivalent a uns 16,1 milions de treballadors, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponents al primer trimestre de 2024.
A la pràctica, però, encara que el límit legal actual és de 40 hores, la jornada laboral efectiva mitjana a Espanya ja és de 37,7 hores per a treballs a temps complet. Per tant, segons l’Enquesta de Població Activa (EPA), aquesta mesura afectaria uns 8 milions de treballadors que actualment treballen més de 37,5 hores setmanals.
Té el suport generalitzat de la població
Segons les enquestes, el 80% de la població activa a Espanya està a favor que es redueixi la jornada laboral si no suposa una reducció de salari. Mentre que un 70% hi continuaria estant a favor encara que suposés una reducció salarial.
Per altra banda, gairebé dos de cada tres pimes i autònoms, un 58,8%, creu que no serà beneficiosa. Entre les raons que articulen per defensar aquesta posició, un 40% afirma que no s’ajusta al perfil de l’empresa, un 17,1% creu que la productivitat baixarà i un 10,1% creu que provocarà problemes econòmics.
Es repeteix un conegut patró de negociacions
Tal com va passar quan va entrar en vigor la reducció de la jornada laboral a 40 hores setmanals el 1983, la nova proposta s’ha topat amb la negativa de la patronal. Representada per la CEOE i la Cepyme, ve a repetir, tot i que en termes més políticament correctes, el que ja va dir fa més de quaranta anys: si la gent vol treballar menys, haurà de cobrar menys. Argumentant que la reducció d’hores laborals augmentaria els costos de personal i afectaria la competitivitat de les empreses.
Per part seva, els sindicats CCOO i UGT mostren el seu suport a la mesura, tanmateix, davant la frustració per la falta de resultats en els avanços cap a un acord satisfactori, la secretària d’Acció Sindical de CCOO, Mª Cruz Vicente ha avisat que “Si la negociació no avança, convocarem mobilitzacions”.
En aquest context, el Ministeri de Treball es mostra disposat a facilitar una implementació gradual i adaptada a les necessitats de diferents sectors econòmics, mentre el Govern insisteix que la reducció de la jornada laboral s’implementarà, encara que està disposat a negociar els detalls i terminis.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!