Què és el SWIFT gpi i per què és important?

La necessitat de rapidesa, traçabilitat i transparència en els pagaments internacionals manifestada per les empreses era una de les assignatures pendents del sector bancari. L’adopció generalitzada del servei SWIFT gpi ha transformat l’experiència dels pagaments transfronterers.

 

El protocol de comunicació entre bancs SWIFT, l’acrònim de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, és una xarxa de missatgeria que les entitats financeres fan servir per transmetre informació i instruccions de pagament en l’àmbit global. I ho fan mitjançant un sistema segur i estandarditzat. Tot i que existeixen sistemes alternatius, com el SPFS rus o el CIPS xinès, aquests encara són minoritaris.

Malgrat la popularitat del protocol SWIFT, la creixent globalització i digitalització del comerç internacional va posar de manifest algunes de les mancances del sistema. Lentitud, retards, errors, poca transparència i altes comissions en les transferències eren queixes habituals entre els clients. 

Per adreçar aquestes deficiències, a principis de 2017 SWIFT va introduir el servei gpi (Global Payment Innovation). Durant el primer any de la seva posada en marxa, el 30% dels pagaments transfronterers internacionals es van enviar a través de SWIFT gpi, i el 2020 aquest percentatge havia augmentat al 70%.

Rapidesa, traçabilitat i transparència

Es tracta d’un protocol que afegeix un procés de ‘tracking’ o seguiment a través d’un codi de referència únic, similar al que s’aplica quan enviem o rebem un paquet per missatgeria. Per tant, permet disposar d’una visió en temps real de la transferència, des de l’enviament fins a la recepció dels fons. Inicialment, només els bancs tenen accés directe a aquesta informació, però es pot transmetre als clients que ho sol·licitin.

La capacitat de compartir aquesta informació addicional amb els clients no només millora l’experiència del client, sinó que, segons SWIFT, elimina la intervenció manual i estalvia en costos de recursos en reduir les recerques dels clients. Tanmateix, els costos, comissions i deduccions que apliquen els intermediaris són coneguts detalladament per totes les parts.

Per altra banda, el sistema de pagaments en temps real – la meitat dels pagaments gpi de SWIFT s’abonen en menys de 30 minuts i tots en menys de 24 hores – fa menys probable que els bancs ‘guardin’ els diners dels clients durant hores o dies fins que els ingressen en el compte del destinatari, i facilita que una gran part dels pagaments es facin efectius mateix dia.

I aquí està la clau de l’èxit i possible evolució d’aquesta tecnologia. La ràpida adopció del SWIFT gpi per part de les entitats financeres s’hauria de traduir en un benefici mutu, facilitant que els usuaris tinguin accés directe i en temps real a la informació del gpi, sense requerir una trucada al banc, empoderant al client. 

 

Si vols que el teu negoci faci un gran salt, utilitza 11Onze Business. El nostre compte d’empresa i autònoms ja està disponible. Informa-te’n!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

SWIFT: ús i abús d’una combinació alfanumèrica

6min lectura

El conflicte a Ucraïna és l’últim exemple que ha posat de

Finances

Per a què serveix el codi SWIFT?

3min lectura

Què és el codi SWIFT? Per què és tan important en el món

Tecnologia

És factible la sobirania digital d’Europa?

4min lectura

En l’àmbit de les tecnologies i la revolució digital, Europa estàEquip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Moltes mercès per informar de les novetats!👏👏👏👌

 3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 4. Carles MarsalCarles Marsal says:
 5. daniel bialdaniel bial says:
  daniel

  Explicació molt aclaridora. Gràcies

Deixa una resposta

App Store Google Play