La quarta falcídia: com assegurar una herència?

Quan heretem, sovint ens preocupa quins efectes legals i tributaris haurem d’assumir. De vegades, un cop repartits tots els llegats, a l’hereu principal li queda un romanent tan baix que no arriba ni al mínim que la llei li reconeix. Per això, a Catalunya, l’hereu pot reclamar la quarta falcídia o quota hereditària mínima. L’agent 11Onze Jordi Coll ens resumeix en què consisteix.

 

Explica Coll que la quarta falcídia, també coneguda com a quota hereditària mínima, està regulada per l’article 427.40 del Codi de Successions de Catalunya. Es tracta d’una figura jurídica que té com a finalitat garantir a l’hereu una part mínima de l’herència, almenys una quarta part de la massa hereditària, quan aquesta està desmesuradament gravada per llegats o per drets reals, com hipoteques o penyores.

Imaginem, per exemple, que en una herència hi ha molts beneficiaris i l’hereu principal, amb tants llegats a repartir, s’adona que a ell no li quedarà gairebé res. En aquest cas, l’hereu té dret a la quarta falcídia, és a dir, té dret a assegurar-se una quarta part de l’herència, encara que això suposi reduir una mica l’herència de la resta de beneficiaris. La quarta falcídia és, doncs, una garantia que ofereix la llei catalana.

“Si l’hereu veu que el que li han deixat en herència no arriba a cobrir el 25% del 75% dels béns heretats, pot reclamar la quarta falcídia. L’altre 25% és per als corresponents drets legitimaris de les persones a heretar, siguin o no el mateix hereu o hereus”, detalla l’agent. Així doncs, la quarta falcídia actua com a limitador de les facultats del testador. Això protegeix l’hereu principal i evita que hagi de renunciar a l’herència per un llegat poc quantiós.

Tanmateix, cal tenir en compte que, si l’accepta, no només haurà d’assumir la responsabilitat de pagament dels llegats o legítimes, entre altres càrregues, sinó que, en el cas d’existir algun deute del testador, també haurà de fer-se’n càrrec. Per això, abans d’acceptar una herència carregada de llegats i obligacions, és necessari que un expert jurídic faci un estudi per valorar si realment val la pena. En aquest sentit, la quarta falcídia proporciona certa seguretat que l’hereu podrà pagar totes aquestes despeses.

Vols saber quins requisits s’han de complir per poder reclamar la quarta falcídia? I com es calcula? Acaba de veure el vídeo de sota!

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Finances

Com tramitar una herència a Catalunya?

4min lectura

Resolem tots els dubtes en aquesta guia ràpida per a...

Economia

Quant pagaré el 2022 per un habitatge?

3min lectura

El 2022 arriba amb canvis fiscals en la compra d’immobles...

Cultura

Morir pagant: el negoci funerari

4min lectura

Se’ns fa difícil parlar de la mort, però encara ho és més parlar...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Sempre s’aprenen coses😅
  Gracies per aquest article.

 2. FRANCESC SUMSIFRANCESC SUMSI says:
  FRANCESC

  Moltes gràcies per explicar-ho, no ho coneixia

  • Joan BenedictoJoan Benedicto says:
   Joan

   Sempre estem encantats d’informar de coses útils. Gràcies a tu per seguir-nos!

   Fa 2 anys
 3. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
  Francesc de Borja

  És bo de saber. Gràcies

  • Jennifer Roca Civit says:

   Molt contents que t’agradi, Francesc! Ens veiem per la Plaça

   Fa 2 anys
 4. Josep RuaixJosep Ruaix says:
 5. Vicenç ClascàVicenç Clascà says:
  Vicenç

  Moltes gràcies per l’explicació.

 6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Ben explicat gràcies Jordi

 7. Daniela SimónDaniela Simón says:
 8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play