Postcovid: eufòria desenfrenada o prudència?
El final de les mesures restrictives causades per la pandèmia es va apropant. L’aixecament gradual fa que els carrers, restaurants i espais turístics vagin omplint-se de gent. Les ganes de tornar a fer una vida com l’anterior a la COVID-19 és palpable.
L’arribada del bon temps i la gradual obertura d’espais compartits i engrossiment dels grups de trobada fan flaire de recuperació de la vida que fèiem abans de l’esclat de la pandèmia. Però com serà aquesta tornada? Serà un esclat d’eufòria o serà controlada?
Eufòria o prudència?
Aquestes són preguntes que tothom es fa. Algunes persones les responen amb més optimisme i creuen que el final de les restriccions causaran una eufòria descontrolada i la majoria de la gent sortirà als carrers per recuperar les estones de trobada i oci que ha hagut de sacrificar arran de la situació sanitària viscuda. D’altres, però, s’ho miren amb més prudència i diuen que s’ha d’aprendre de la situació viscuda, que cal prendre-s’ho amb calma i, fins i tot, fer un canvi de paradigma a l’hora de plantejar-nos els nostres valors davant la vida. Totes dues visions tenen efectes sobre l’evolució econòmica i social del món globalitzat que hem creat. Perquè, la societat es pregunta si la situació ha estat conseqüència de l’estil de vida i econòmic fet fins ara o ha estat l’atzar. Segons la resposta que es doni, ho celebrarem d’una manera o d’una altra.
És en aquest sentit que alguns dels sectors més afectats per les restriccions, com ara el turisme, l’oci i la restauració, que tenen a veure amb recuperar l’estil de vida passat, miren el final amb un doble sentiment d’eufòria i de prudència, perquè no tenen clara quina serà la reacció de la societat. I aquest sentiment d’incertesa es veu agreujat, també, pel desconeixement de quina serà l’evolució definitiva i final de la pandèmia, perquè hem de recordar que aquesta sembla remetre, però no està erradicada al 100%.
Responsabilitat individual
Està clar que les dades que van publicant-se sobre l’evolució de la malaltia assenyalen que es va pel bon camí. La vacunació i el comportament responsable de la majoria de les persones que continuen complint les indicacions de distància, neteja de mans i ús de la mascareta estan obrint una visió de futur esperançadora.
Com sempre, la responsabilitat individual és clau per fer front amb èxit al demà que ens espera. La incertesa planeja encara sobre nosaltres i fa que no puguem discernir amb claredat quina serà la nostra reacció com a societat quan s’anunciï que aquest malson ha acabat. Reaccionarem com la societat dels anys vint del segle passat, amb una eufòria desenfrenada per celebrar la fi de la Primera Guerra Mundial i la pandèmia de la febre espanyola? Tindrem la reacció d’alguns ciutadans de l’Alemanya de l’Est quan va caure al Mur de Berlín? Aquests primer s’ho van prendre amb alegria i eufòria, però després van caure en una espècie de depressió per les conseqüències d’haver estat tants anys sota una dictadura que els tenia vigilats i dirigits.
La reacció de cadascú de nosaltres serà la que determinarà l’estil global de celebració del final d’una situació que no esperàvem ni havíem previst. Però com ho farem? Amb eufòria desenfrenada o amb eufòria prudent?
Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Anem per bon camí, esperem que continui així!💪
👏
👍
Gràcies, Joan! Ens veiem per La Plaça!
Hola Alícia , vivim en un país fantàstic on podem oferir moltes coses, gràcies ens veiem per a la Plaça
Gràcies Mireia, sinceramebt no sabia que Catalunya era la primera en turisme, ha estat una sorpresa
Estic d’acord que la reaccio individual de cadascun marcarà el comportament davant el post Covid, però fora bò que el consumisme desaforat fos una manera de viure a tenir en compte a l’hora de prendre la decisió de com viure’m.