“Per pagar les pensions cal estalvi i comunitat”

El govern espanyol ha arribat a un acord amb els sindicats per millorar les cotitzacions, que ha de permetre pagar les pensions dels ‘baby-boomers’ quan es jubilin. Però quina és la lletra petita d’aquesta negociació? El director financer d’11Onze, Oriol Tafanell, ho detalla al magazine d’actualitat de Ràdio Ciutat de Badalona.

 

Així, el primer esbós que han acordat el govern espanyol i els sindicats CCOO i UGT preveu que empreses i treballadors aportin un 0,6% més a la Seguretat Social, mitjançant les cotitzacions dels salaris durant els pròxims deu anys. D’aquesta manera, pels treballadors l’augment serà del 0,2% i per les empreses del 0,4%, unes xifres que no han agradat a la patronal CEOE, que s’ha despenjat de la negociació.

Tafanell, però, alerta que la mesura no salva les pensions. “Si es llegeix la lletra petita, discrepo força de l’acord”, assevera. Els motius, segons el director financer d’11Onze, són que les pensions seguiran augmentant, perquè l’esperança de vida també creix i hi ha ‘baby-boomers’ que es jubilaran amb pensions altes, perquè han treballat amb unes bones condicions. En definitiva, el context demogràfic i sociolaboral fa pensar que la nova llei podria ser insuficient.

Però, sobretot, hi ha una cosa que preocupa el director financer d’11Onze. “Amb aquesta mesura el govern espanyol ha assegurat que recaptarà prop del 0,2% del PIB, mentre que s’estima que farà falta almenys més d’un 4%. Imagina’t la diferència, queda un tram molt gran”, argumenta. De fet, alguns mitjans espanyols ja apunten a una bretxa encara major que obligaria a replantejar-se d’arrel el sistema de pensions.

Acompanyar per créixer financerament

Així les coses, Tafanell apunta que la solució passa per ser sobirans financerament. “Espanya està en bancarrota des de fa temps. Només cal veure com ha anat creixent l’endeutament del país. Aleshores, què hem de fer? Ens hem de preocupar personalment d’estalviar”, assevera el director financer d’11Onze. 

Per Tafanell, “no hi ha poca capacitat d’estalvi”, com s’ha fet creure, sinó molta precarietat, però també una manca molt gran de cultura financera per part de la ciutadania. Això, en part, és culpa, diu el director financer, de la banca tradicional. Per això, una proposta com 11Onze, que és una fincom, una fintech comunitària, pot ser la clau. “Amb persones que t’expliquin de forma transparent i honesta quina és la millor decisió que pots prendre per estalviar”, defensa. 

L’altre puntal que ha de permetre superar el sistema de pensions, segons Tafanell, o si més no, procurar prou sobirania financera perquè no sigui un maldecap, és la comunitat. “Creant una comunitat t’assegures que hi ha rendes altes, mitjanes i baixes i, si fas prou xarxa, les unes poden ajudar les que més ho necessiten”, conclou.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Com aconseguir la independència econòmica?

6min lectura

Responem com la comunitat 11Onze farà camí per arribar-hi.

11Onze

Amb 11Onze sou pioners: som una fincom

3min lectura

Som una fintech comunitària. I aquest model és pioner al món.

11Onze

“Hem nascut digitals i per acompanyar el país”

3min lectura

Entrevista a Oriol Tafanell a L’Estat de la Nació de Teve.cat



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Anònim says:

    El que crec es “ho tenim cru” tota la vida treballan i quan et queden pocs anys per jubilar-te viure “acollonit” per si cobraràs o no.

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Manel, la voluntat del canvi radica en nosaltres, la Comunitat. Ens veiem per La Plaça!

      Fa 3 anys
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Excel·lent article i dir és un canvi de paradigma de manera de pensar,de ser i per suposat de fer
    Es la revolució necessària per combatre el neolliberalisme
    Gràcies per exposar-ho de manera tan clara

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que t’agradi, Alícia, i moltes gràcies pels teus afalagaments.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play