L’or rus i el joc d’escacs geopolític

La nova guerra freda entre els Estats Units i Rússia s’ha vist esperonada pel conflicte a Ucraïna. Les sancions econòmiques imposades pel bloc occidental controlat pel gegant americà estan castigant l’economia russa, però també la de la Unió Europea. Rússia ha pres mesures per contrarestar l’amenaça americana i l’or hi juga un paper clau que pot desencadenar un canvi de paradigma en l’ordre econòmic internacional.

 

L’ús de sancions econòmiques per part dels Estats Units i dels seus estats clientelars com a instrument de coacció no és nou. En les últimes dècades ha esdevingut una doctrina que s’ha aplicat extensament des de l’administració americana. Tant demòcrates com republicans les han utilitzat contra qualsevol país que s’oposi als interessos econòmics o polítics nord-americans.

Al llarg de la història s’ha demostrat que l’aplicació de sancions no és efectiva a l’hora de forçar un canvi de comportament. Tot i això, pot ser una eina útil quan es vol castigar econòmicament a un país, especialment a la classe treballadora, o debilitar la seva capacitat defensiva en preparació per a un cop d’estat o una intervenció militar. Tanmateix, l’aplicació d’aquestes mesures de coerció econòmica també té una contrapartida.

Mentre que països amb poca capacitat militar o influència econòmica global no tenen més remei que recórrer al mercat negre o a acords comercials amb estats no aliats a Occident a fi d’eludir les sancions econòmiques, grans actors globals com la Xina o Rússia estan creant un sistema econòmic alternatiu o multilateral per tal de blindar les seves economies, així com la seva capacitat tecnològica i militar.

 

Alternatives a la interdependència occidental

Com en tants conflictes internacionals, la retòrica aplicada pels mitjans d’informació i polítics occidentals quan repeteixen constantment que la “comunitat internacional” ha decidit segons quines coses o que condemna les accions de segons quins països, no podem oblidar que aquesta suposada “comunitat internacional” només engloba als Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, la Unió Europea, i potser Austràlia, el Japó i alguna illa de la Micronèsia, però deixa fora de joc a gran part de la comunitat internacional que o bé és contrària a aquesta retòrica o prefereix mantenir-se neutral.

Per tant, hem de tenir present aquest món multilateral a l’hora d’entendre que, per bé que la mal anomenada “comunitat internacional” inclou una part molt significativa dels actors globals més influents, hi ha altres blocs econòmics importants com l’asiàtic, encapçalat per la Xina, força rellevants i que estan augmentant la seva influència global any rere any.

Dit això, és cert que el poder d’influència del que presumeix Occident gràcies al seu domini de les eines d’interconnexió del sistema financer mundial va més enllà de la seva miòpica definició de comunitat internacional. L’hegemonia del dòlar com a moneda de reserva mundial, el protocol Swift de comunicacions entre bancs, transaccions bancàries mitjançant Visa o Mastercard, junt amb el control del Fons Monetari Internacional i Banc Mundial, atorguen a Occident, especialment als Estats Units, una capacitat de persuasió sense parangó.

En aquest sentit, tant Rússia com la Xina ja han creat sistemes alternatius que han entrat en funcionament en els darrers anys i que en major o menor mesura estan minvant els efectes negatius de les sancions imposades per part d’Occident en les últimes dècades, i més recentment degut al conflicte a Ucraïna. Els diners digitals nacionals o sistemes de pagaments entre comerciants, com UnionPay i Mir, estan incrementant la seva popularitat més enllà de les fronteres d’aquests dos països.

 

La nova febre de l’or ens acosta al patró

No és cap secret que països fora de l’esfera occidental fa anys que estan comprant grans quantitats d’or, però potser no és tan conegut que bancs centrals d’altres estats estan fent el mateix. El valor refugi d’aquest metall preciós en temps de crisi està més que establert, però l’increment de l’interès en la compra d’or transcendeix la preocupació per la bombolla del deute sobirà dels estats o una inflació desbocada.

Com es va veure el mes passat des de Rússia, també pot servir per estabilitzar un sistema monetari segons el qual el valor de les divises estigui sostingut per la seva convertibilitat a l’or. El que es coneix com el “patró or”. Així, doncs, el Govern rus va anunciar la convertibilitat, temporal, del ruble a l’or a un preu fix, la qual cosa va estabilitzar el valor del ruble, recuperant-se de la caiguda davant del dòlar.

Tanmateix, està per veure quina estratègia final es vol seguir i les conseqüències pel sistema monetari internacional. L’anunci per part del Govern rus que països que apliquessin les sancions imposades pels Estats Units haurien de comprar petroli i gas natural pagant en rubles o en or podria provocar que gran part del comerç mundial d’energia s’allunyi del dòlar, trencant l’statu quo establert.

Encara que, com va informar el ministre de Finances rus, Antón Siluanov, les sancions occidentals han congelat la meitat de les reserves de divises i d’or del país, prop de 300.000 milions de dòlars, Rússia segueix sent el segon productor d’or mundial, després de la Xina, i en té reserves per un valor de 140.000 milions de dòlars. La dificultat intrínseca de fer un seguiment de les compres o vendes fetes amb metalls preciosos posa en dubte l’efectivitat de les sancions.

La viabilitat que Rússia mantingui el ruble lligat a l’or està estretament relacionada amb la demanda d’energia russa. La interdependència amb països de la Unió Europea minvarà, tot i que països com Hongria i Alemanya ja han anunciat que seguiran comprant gas a Rússia pagant en rubles, o euros convertits a rubles, a través del compte bancari de Gazprom. 

Tanmateix, tenint en compte la multipolaritat del poder global i la resposta de la comunitat internacional (real), no es pot subestimar l’habilitat de Moscou per fer un moviment guanyador en aquesta partida de joc d’escacs geopolític internacional.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Estem tornant al patró or?

2min lectura

Països fora de l’esfera occidental estan comprant

Cultura

SWIFT

6min lectura

El conflicte a Ucraïna és l’últim exemple que ha posat de manifest la creixent

Economia

Desdolarització

4min lectura

L’hegemonia del dòlar com a moneda de referència en el comerç global i com a



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Molt interessant 👌

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que t’hagi agradat, Carles, i moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 2 anys
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  4. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Super interessant article.

  5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gràcies per l’explicació👍

  6. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Imatge encertada: Partida d’escacs, i el comú dels mortals prenent partit sense saber jugar-hi. Anirem aprenent, gràcies !

Deixa una resposta

App Store Google Play