NFT, la revolució de l’art digital

NFT, de les sigles de ‘Non Fungible Token’, són certificats digitals que autentifiquen, mitjançant la tecnologia ‘blockchain’ que també fan servir les criptomonedes, arxius que es venen en el mercat de l’art.

 

El funcionament dels NFT, doncs, sembla senzill. Un vídeo, una imatge, un àudio, un text o qualsevol arxiu comprimit obté un identificador. En aquest certificat es registra el nom de l’autor, el valor inicial, l’historial de vendes i altres dades relacionades amb l’obra en qüestió. Així se li dona entitat a aquest bé no fungible, és a dir, que no es pot duplicar, ni s’esgota amb l’ús ni es pot reemplaçar. Aquesta operació senzilla d’identificació i autenticació està a la base de l’anomenat ‘crypto art’.

El ‘crypto art’, com tot art, ha desenvolupat al seu voltant un mercat propi: amb els seus artistes, obres, mecenes, públics i institucions. Els NFT són, en definitiva, els certificats de propietat d’actius virtuals o físics que s’intercanvien en aquest mercat de l’art digital. I hi ha qui compara els NFT amb impressions autografiades digitals. Així és com desenes d’influencers, de magnats tecnològics, famosos i d’empreses s’han sumat a la febre de l’art digital i a la compra d’NFT.

 

L’ecosistema de l’art digital

Es calcula que el 2021 l’art digital ha generat 3.000 milions d’euros. I, principalment, els seus mecenes són joves col·leccionistes amb ganes d’especular i invertir, però també de comprar amb aquest nou art el seu capital simbòlic i cultural; nous milionaris de les empreses emergents tecnològiques, molts d’ells provinents de països asiàtics.

Tots ells troben obres d’art digital en galeries específiques, com la MITO, una plataforma creada per a la comunitat hispana. Al món, la més coneguda d’aquestes galeries és Opensea, fundada el 2017 i amb més de 14.000 milions de dòlars en volum de vendes. Però n’hi ha d’altres mundialment conegudes, com Rarible, Superare, Solanart o Valuable

 

Un mercat de milions

L’última fita d’aquest nou art digital es va marcar l’11 de març del 2021, quan un arxiu JPG de l’artista Beeple va ser venut per 69,3 milions de dòlars (Prop de 57,8 milions d’euros) per la casa de subhastes Christie’s de Nova York. L’obra portava per nom ‘Everydays – The First 5,000 Days’. 

D’aleshores ençà, el ‘crypto art’ ha esclatat. Un columnista del ‘New York Times’ ha arribat a vendre un article per 560.000 dòlars. El cofundador de Twitter, Jack Dorsey, que ha apostat de ple pel mercat digital i de les criptomonedes, va vendre’s una piulada per 2,9 milions de dòlars. S’han venut memes, com el famós Disaster Girl, per quantitats desorbitades; i col·leccions digitals, com els Larva Labs, que van costar 16,9 milions de dòlars, i que són nou retrats d’un conjunt de criatures il·lustrades el 2017, els Cryptopunks, una obra pionera en el món de l’art digital.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Si ets artista català, t’interessen els NFT

4min lectura

L’interès mundial pels certificats d’autenticitat de les obres

Economia

Els ‘tokens’

3min lectura

Segur que darrerament has sentit molt a parlar dels ‘tokens’, sobretot relacionats amb les

Cultura

Tecnologia i art

6min lectura

L’art digital és capaç de qualsevol cosa: ha batut el rècord en vendre’s una obra



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Josep AlàsJosep Alàs says:
    Josep

    L’NTF és a efectes NOMÉS d nova obra 100% digital o permet digitalitzar i autenticar obra física ja feta o de nova creació?

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Jo no et puc respondre, Josep, no disposo d’aquesta informació… Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 3 anys
  3. Daniela SimónDaniela Simón says:
    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Gràcies a tu, Daniela per seguir-nos i llegir-nos. Seguim a La Plaça!

      Fa 3 anys
  4. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Mokt interessant i realment allò del més impensable digitalitzar l’art o imventant una paraula ,artificant el mon digital

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      El món digital ens amplia nous horitzons a explorar. Gràcies, Alícia. Seguim a La Plaça

      Fa 3 anys
  5. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Quin potencial tan gran les NFT, perquè poden ser tantea expressions digitals com idees que una persona ti guiï i desenvolupi. Donantt valor a la cultura personal, a nivell universal… M’encanta

    • Mònica Cornudella says:

      Gràcies pel teu comentari, Laura! Ens continuem veient a La Plaça.😉

      Fa 3 anys
  6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Ensenyar com evoluciona el món en tecnologia. Un gran encert de La Plaça. M’agrada!

  7. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt interesant, gràcies per l’article.

  8. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Moltes gràcies per l’explicació NFT’s!👍

Deixa una resposta

App Store Google Play