Mesures per reduir l’abocament de plàstic al mar

Com podem reduir la quantitat de plàstic que cada any acaba als nostres oceans? Hi ha mesures que depenen dels Governs, però també hi ha accions quotidianes que poden reduir el nostre impacte en l’entorn.

 

Com adverteix l’agent d’11Onze Mònica Cornudella, molts peixos moren ofegats cada any perquè confonen una bossa de plàstic amb una medusa i intenten menjar-se-la, o perquè queden atrapats a les anelles de plàstic que uneixen les llaunes de refrescos. 

L’abocament de plàstics als mars i oceans és un problema que perdurarà perquè són productes que triguen molt temps a degradar-se. Per exemple, una bossa de plàstic triga entre 20 i 50 anys, però, com diu Cornudella, les temudes ampolles de plàstic “necessiten prop de 500 anys” i un pneumàtic que hagi anat a parar al mar pot trigar “fins a 1.000 anys”.

Es calcula que cap a l’any 2050 “hi haurà més plàstics que peixos en els nostres mars i oceans” perquè cada any s’aboquen al mar “entre 8 i 15 milions de tones de residus plàstics”, com explica l’agent d’11Onze. En termes econòmics, l’abocament dels plàstics al mar genera danys als ecosistemes marins per valor d’11.800 milions d’euros, segons el programa mediambiental de les Nacions Unides.

Mesures per frenar el desastre ecològic

Davant d’aquesta situació, Mònica Cornudella planteja l’acció institucional en tres grans àmbits genèrics per aturar, o almenys reduir, la magnitud del problema. 

Una primera mesura seria impulsar “l’educació ambiental” per formar als més petits en el compromís amb l’entorn, ja que “els hàbits adquirits des de petits perduren sempre a la vida adulta”. I en aquest sentit, Cornudella proposa “incrementar la sostenibilitat dels centres escolars”.

Un altre àmbit és el del foment del “voluntariat” per col·laborar amb iniciatives que es fan arreu per protegir l’entorn. Com a exemples, Cornudella cita les neteges de platges, boscos i llocs públics, que en algunes ocasions estan molt degradats.

La tercera qüestió que planteja l’agent d’11Onze és el del marc legal. “Cal fer un pas enrere i tornar a utilitzar les ampolles de vidre, les capses de cartó i la fusta”. Enfront d’un lobby de fabricants d’envasos i plàstics molt poderós, “es necessitaria tenir unes lleis que prohibissin i regulessin l’ús excessiu i sense mesura del plàstic”.

 

La importància de les accions quotidianes

Més enllà d’aquestes qüestions genèriques, també les “petites accions diàries” poden ajudar a tenir cura dels nostres oceans. En aquesta línia, Cornudella recomana “practicar les tres erres, sobre les que es basa l’economia circular: reduir, reutilitzar i reciclar”. A més de reduir els plàstics que generem, això ens permetrà “reduir la petjada de carboni i a la vegada combatre el canvi climàtic”. I, en l’era del ciberactivisme, Mònica Cornudella insisteix en “compartir iniciatives a les xarxes socials”.

“Implantar l’economia circular i protegir la flora i fauna marines davant del canvi climàtic” haurien de ser, segons l’agent d’11Onze, un objectiu comú per a la humanitat. “Cada acció, per petita que sigui, ens ajuda a aconseguir un planeta més sa i a protegir els mars i oceans”, conclou Cornudella.

 

Si vols descobrir com beure la millor aigua, estalviar diners i ajudar al planeta, entra a Imprescindibles 11Onze.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

La lluita contra els oceans de plàstic

3min lectura

Els residus plàstics formen ja ingents illes al mar i han arribat

Sostenibilitat

Hidrogen verd, una alternativa real?

4min lectura

L’hidrogen verd es presenta com el combustible del futur, i

Economia

Economia sostenible, què és?

6min lectura

L’economia sostenible busca augmentar el benestar social tot



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Molt interessant!

  3. Carles MarsalCarles Marsal says:
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Ens cal prendre més consciència d’aquest greu problema.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs sí, consciència i prendre mesures encertades i radicals… S’hauria de reduir dràsticament la fabricació d’envasos de plàstic i s’hauria de fer per normatives d’obligat compliment. Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys
  5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Moltes gràcies!!👍

Deixa una resposta

App Store Google Play