Llibres que radiografien l’economia catalana

L’economia catalana està conformada per una veritable “gran teranyina”, com l’anomena Roger Vinton en el títol del seu llibre. Davant d’aquesta idea, i de la sospita que els nusos i els actors d’aquesta teranyina estan ben poc explicats, han aparegut de forma recurrent un bon nombre de llibres que intenten desenteranyinar-la. A 11Onze en fem un repàs.

 

Les reflexions que recollim a continuació, siguin de tall memoríalístic, com els de Josep Pla i Cristian Segura, o en forma d’assaig periodístic, com els de Roger Vinton, Gemma Garcia Fàbregas, Jordi Amat, Pere Cullell i Andreu Farràs, descriuen com funciona l’economia productiva i financera en mans d’unes elits que prefereixen romandre sempre en l’ombra.

  • ‘Homenots’, de Josep Pla. ‘Homenots’ és una sèrie de 60 semblances fetes per Josep Pla sobre personatges del seu temps. Es van publicar entre el 1958 i el 1962 a l’Editorial Selecta i entre el 1969 i el 1974 a l’Editorial Destino en quatre volums. En el prefaci d’un dels volums, Pla afirmava que, per a ell, “un homenot és un tipus singular, insòlit, una persona que s’ha significat, en una qualsevol activitat, d’una manera remarcable”. Entre aquests perfils destaquen els de Prat de la Riba, Jaume Bofill, Joan Miquel Avellí i Ramon Godó, entre molts d’altres, que configuren el substrat econòmic i polític del país.
  • ‘L’oasi català’ (2001), de Pere Cullell i Andreu Farràs. L’oasi català fa referència a les relacions estretes que es van gestar entre la burgesia catalana i el centralisme de la cort a Madrid del segle XIX. El terme sembla que el va encunyar el periodista Manuel Brunet. I sembla que, avui dia, hi hauria unes 400 persones que representarien aquesta elit catalana repartida en centres culturals i econòmics. Amb aquesta expressió van titular els periodistes Pere Cullell i Andreu Farràs el seu assaig, on expliquen les relacions familiars, educatives i d’estiueig de bona part d’aquests prohoms de la societat catalana, i que abracen tot el ventall polític català.
  • ‘Els senyors del boom’ (2014), de Gemma Garcia Fàbregas. La periodista toca a fons una història molt sensible, la de la febre de l’or immobiliari viscuda als Països Catalans i els seus impactes socials, polítics i econòmics, amb informació de primera mà i una anàlisi molt documentada que obre una perspectiva nova sobre els motius d’una catàstrofe anunciada com va ser la de la bombolla immobiliària.
  • La gran teranyina (2017), de Roger Vinton. ‘La gran teranyina’ revela l’estructura opaca des d’on determinats agents exerceixen el poder a través del qual controlen fets i situacions que afecten diàriament la nostra societat. Aquest llibre ens permet, en paraules del mateix Vinton, “obrir els ulls i ser conscients de l’immens poder de l’individu”. Una investigació profunda que canvia la percepció que es té de Catalunya i que alguns han considerat un veritable manual de consulta o de brúixola en la selva del poder.
  • ‘El fill del xofer’ (2020), de Jordi Amat. Arran de la figura fosca d’Alfons Quintà —periodista, advocat, oficial de la Marina Mercant i jutge, que el 19 de desembre de 2016 va assassinar la seva dona i després es va suïcidar amb una escopeta de caça—, Jordi Amat fa una reflexió sobre el poder. Darrere d’una carrera periodística fulgurant, que transcorre per la direcció de TV3 o les tertúlies d’Intereconomía, s’oculta una trajectòria fosca plena de xantatges, persecucions sexuals, abusos d’autoritat i tripijocs diversos, que mostra com funcionen les clavegueres del poder a Catalunya.
  • ‘Gent d’ordre’ (2021), de Cristian Segura. A mig camí entre l’assaig, unes memòries i una crònica periodística, Cristian Segura escriu un retrat exhaustiu de les elits barcelonines. Una societat en transformació per causa de la globalització, de la consolidació de l’estat del benestar i també per l’hegemonia del nacionalisme català. Les elits no desapareixen, es transformen. I Barcelona n’és el paradigma.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Cultura

Llibres en català sobre l’avarícia

7min lectura

A 11Onze ens hem engrescat i hem recopilat alguns dels...

Economia

Història de la banca a Catalunya

5min lectura

La primera societat de banca moderna a Catalunya va ser...

Cultura

Els fonaments del sistema extractiu

8min lectura

El mapa polític de l’Europa de finals del segle XV es...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    👏 👏 bona llista de recomanacions!!

  2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies per l’informacio

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      No es mereixen, Alícia, moltes gràcies a tu per ser-hi i seguir-nos…

      Fa 2 anys
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Gràcies per la informació, es interessantisima

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Celebrem que ho trobis tant interessant… Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 2 anys
  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. Daniela SimónDaniela Simón says:
  6. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Gràcies per les recomanacions.

  7. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  8. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Bones recomanacions. Alguns ja els he llegit. Els altres els posso a pendents.

    • Pilar Oltra Vigueras says:

      Encantats d’ajudar-te Pere, desitjo que gaudeixis la bona lectura, tot un plaer. Seguim.

      Fa 2 anys
  9. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Gràcies per la recomanació. Convé saber on som per poder encarar un futur diferent. A Catalunya la teranyina econòmica substitueix la falta de poder polític. No hi ha lobbys de pressió al poder, el poder és a Madrid. L’elit fa pinya i no es delaten els uns als altres a fi de que tot segueixi igual.

    • Pilar Oltra Vigueras says:

      El coneixement és poder, i saber on rau tot ens ajuda, gràcies Mercè.

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play