Llibres per llegir en un Nadal consumista
N’hi ha de clàssics i n’hi ha de contemporanis. Són nostàlgics, misteriosos, alegres i romàntics, però tots expliquen històries que passen a Nadal. A 11Onze hem recopilat una quinzena de llibres per un hivern a la vora del foc. En recordes algun més?
Les festes nadalenques sempre són un bon moment per passar comptes amb nosaltres mateixos i amb els que ens envolten. Potser per això tots els relats sobre Nadal tenen alguna cosa de lliçó vital. Tant se val si passen en un casalot del segle XIX, en un castell de gel, en una casa d’hostes o en un pis a Brooklyn. Tots aquests llibres, al final, sembla que ens preguntin a cau d’orella: com canviaràs la teva vida a partir d’ara?
- ‘Conte de Nadal’ (1843), de Charles Dickens. El vell avar Ebenezer Scrooge, que esclavitza el seu jove treballador, rebrà la nit de Nadal una bona lliçó de vida de la mà de tres fantasmes: el del passat el porta a la infantesa, el del present l’apropa a casa del seu treballador i el del futur el porta al dia de la seva mort. Espantat per les visions, Scrooge decidirà canviar? Després del gran èxit que va tenir ‘Conte de Nadal’, Charles Dickens escrivia una història cada Nadal i va ser el gran esdeveniment anual a la Gran Bretanya de mitjan segle XIX. Tots aquests contes, com ‘Les campanes’, ‘El grill de la llar’ o ‘L’home maleït’, els va recopilar en català La Magrana, i potser caldria que es tornés a editar.
- ‘Les millors rondalles’ (1844-45), de Hans Christian Andersen. El gran contista de tots els temps és imprescindible per Nadal. D’Andersen, en aquest recopilatori de rondalles, hi trobem ‘La noia dels llumins’ i ‘La Reina de les Neus’. Però no podem deixar d’esmentar ‘L’arbre de Nadal’. Entre foscos, melancòlics i pedagògics, tots els contes d’Andersen ens deixen un bocinet de gel al cor.
- ‘Donetes’ (1868), de Louisa May Alcott. Per increïble que sembli, en català, avui dia, només es pot trobar una edició adaptada pel públic juvenil de l’Editorial Barcanova, però és un clàssic indiscutible de Nadal, perquè les seves versions adaptades al cinema són sobretaula obligada i perquè la història comença pels volts de Nadal. ‘Donetes’ és una de les novel·les més influents i llegides de la història de la literatura i explica la vida de les quatre germanes March durant la Guerra de Secessió nord-americana. Però és el personatge central de la Jo March el que s’ha convertit en un referent de la lluita feminista.
- ‘El gegant egoista’ (1888), d’Oscar Wilde. Aquest conte de fades explica la història d’uns nens que juguen en el magnífic jardí d’un gegant, que sempre està de viatge. Però un dia, el gegant torna de visitar el seu cosí i, en veure tots aquells nens saltant i jugant al jardí, decideix fer-los fora i construir un mur perquè no hi entri ningú més. Tanmateix, tan aviat com els nens deixen de fer-lo servir per les seves entremaliadures, el jardí es marcirà com l’hivern.
- ‘Púding de Nadal’ (1932), de Nancy Mitford. La senyoreta Bobbin, una prestigiosa caçadora de guineus, acollirà la festa de Nadal a casa seva. La llista de convidats promet un banquet entretingut. La primera novel·la de Mitford, amb personatges excèntrics, amors i desamors i molt de sarcasme, va ser declarada quan es va publicar la més divertida de l’any. Aquest hivern la recupera l’editorial Univers.
- ‘El Nadal d’Hercule Poirot’ (1938), d’Agatha Christie. La vigília de Nadal, el vell rancuniós Simeon Lee apareix mort sobre un bassal de sang amb el coll partit en dos. Prop de la seva mansió, el detectiu Hercule Poirot celebra les festes nadalenques fins que se’l convoca perquè resolgui el cas. Però, en lloc de trobar-hi una família devastada per la mort de l’avi Lee, s’hi troba un grup de gent força inquietant. Tots semblen tenir un motiu per l’assassinat, però qui serà el culpable? En català, aquest clàssic de Christie és difícil de trobar, però en castellà s’ha reeditat enguany amb el títol ‘Navidades trágicas’.
- ‘El Nadal d’un nen a Gal·les’ (1952), de Dylan Thomas. Aquesta novel·leta de Nadal és considerada un dels millors relats de Thomas i farà que tots els records de la teva infantesa reviscolin de cop. Thomas construeix una llegenda en un petit poble de la costa de Gal·les ple de gats, cartes i nens que volen jugar a la neu. Busqueu l’edició il·lustrada de Pep Montserrat que va guanyar el Premi Junceda 2008, perquè és tota una obra d’art.
- ‘Tres contes’ (1956), de Truman Capote. Nadal és un lloc comú de la infantesa i Capote, en aquests tres contes, recorda les seves celebracions familiars, dos Nadals i un dia d’Acció de Gràcies. El petit Truman, en Buddy, ens acompanya en cadascuna d’aquestes tres històries i hi comparteix protagonisme amb la senyoreta Sook, una parenta conca, ingènua però sàvia.
- ‘Cartes del Pare Noel’ (1976), de J. R. R. Tolkien. Tot i que Tolkien és conegut per les seves novel·les de fantasia ‘El Hobbit’, ‘El senyor dels anells’ i ‘El Silmaríl·lion’, que són regal comú de Nadal pel jovent, ‘Cartes del Pare Noel’ recopila les cartes que cada desembre els seus fills rebien escrites a mà, amb una lletra fina i estranya i amb una il·lustració preciosa i acolorida. Amb un segell del Pol Nord, totes les cartes eren del Pare Noel, que els explicava contes meravellosos de la seva vida hivernal. De vegades, fins i tot, algun elf amagava algun missatge a les cartes. Si aconsegueixes trobar-lo a les llibreries, serà sens dubte un bon regal.
- ‘El conte de Nadal de l’Auggie Wren’ (1991), de Paul Auster. El ‘New York Times’ li va encarregar a Auster que escrivís un conte de Nadal i, per no caure en trames sentimentals i personatges embafadors, va decidir parlar de l’Auggie Wren, un quiosquer de Brooklyn. Una història al voltant d’un lladre, una cartera perduda, una àvia cega i un dinar familiar. El conte va ser el germen de la pel·lícula ‘Smoke’ i és ja tot un clàssic contemporani.
- ‘Contes de Nadal políticament correctes’ (1995), de James Finn Garner. L’autor agafa personatges clàssics de Nadal, com el ren Rudolph, l’avar senyor Scrooge, els elfs del Pare Noel o els personatges del mític Trencanous i els reivindica com a disfuncionals, líders sindicalistes no humans, vegans i pacifistes no sexistes. Garner dona una nova consciència social als contes de sempre per revifar l’autèntic esperit nadalenc.
- ‘Tres Nadals’ (2003), de Quim Monzó. Aquest llibre recull tres relats que no són contes nadalencs estrictes, sinó que traspassen el gènere i, amb una mirada monzoniana, ens condueixen cap a un Nadal atípic, festiu i satíric.
- ‘El pes de la neu’ (2018), de Christian Guay-Poliquin. En una regió boscosa que ha quedat aïllada per una apagada elèctrica general, un jove es recupera d’un greu accident de trànsit. La seva vida ha quedat a càrrec d’en Matthias, un home taciturn que ha acceptat cuidar-lo. Retinguts per un hivern implacable, hauran d’afrontar junts el fred i l’avorriment.
- ‘Hivern’ (2020), d’Ali Smith. Quatre persones, desconegudes i família, comparteixen una casa de quinze habitacions a Cornwall per Nadal, però sembla que no hi ha lloc per tothom. Una immigrant aporta l’escalfor que la família no ha sabut trobar. Després de ‘Tardor’, l’autora tanca la seva tetralogia parlant de postveritat, ‘fake news’, la crisi de refugiats i la crisi climàtica.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Fantàstica escola, gràcies!
15 opcions interessants.
Esperem que t’hagin agradat, Joaquim. Moltes gràcies pel teu comentari!!!
“Donetes” Quins bons records! Si, la Jo March no estava feta del mateix motlle que les altres germanes. Gràcies per les recomanacions.
Gràcies a tu per les teves aportacions, Mercè. ^_^
Llegir obre pas a altres mons o a la reflexió necessària per intentar comprendre el nostre
Gràcies, Frances, per la teva interessant aportació
Bo 👍
Gràcies, Josep!!!
Que bé aquesta informació a quin millor i interessant ,gràcies
Gràcies a tu, Alicia
👌
Gràcies, Joan!!!