És legal el lloguer turístic?

A una cara de la moneda, els propietaris volen donar una segona vida al seu immoble mentre no el fan servir. A l’altra, el lloguer turístic es percep com un nou competidor, una font d’especulació que afavoreix el turisme low cost i condiciona el lloguer particular.

 

Per mirar de regular el lloguer turístic, que no ha parat de créixer els darrers anys, ajuntaments i Generalitat han implementat noves mesures i normatives. Les administracions busquen evitar que aquesta pràctica posi en risc la lliure competència de preus entre els mateixos operadors de lloguer turístic, però també amb relació als lloguers particulars. En casos extrems, com ha passat a Barcelona, fins i tot s’intenta impedir que l’accés a l’habitatge del veïnat no perilli.

Un dels operadors de lloguer turístic per excel·lència i que ha anat coptant cada vegada més oferta és Airbnb, que va néixer com a plataforma col·laborativa amb l’objectiu d’aprofitar els apartaments que els propietaris deixaven buits, sigui els caps de setmana o períodes més llargs. Actualment, la plataforma ja està present en 191 països. Però realment és legal destinar el nostre apartament o residència a ús turístic? Per a donar resposta, consultem la legislació del país i les ordenances municipals.

 

Quins requisits s’han de complir?

Catalunya contempla aquesta pràctica com una operativa més del sector turístic. El Decret 75/2020, de 4 d’agost, defineix a l’article 221.1 que es considera d’ús turístic “l’habitatge que és cedit pel seu propietari, directament o indirectament, a tercers, a canvi de contraprestació econòmica per a una estada de temporada i en condicions de disponibilitat immediata”. A la normativa també es detalla que s’ha de cedir tot l’espai de l’immoble, no habitació per habitació, i que s’ha de realitzar en un període màxim de 31 dies per a ser considerada estada de temporada.

Pel que fa a l’interior de la llar, també s’han de complir un seguit de requisits, com ara les condicions higièniques òptimes o que estigui moblat i amb els aparells necessaris per a una estada, sempre en coherència amb el nombre de places disponibles. El nombre de places serà el que indiqui la cèdula d’habitabilitat. El mateix Decret avisa que a tots els usuaris se’ls ha de garantir una habitació privada, sense estar permès destinar sales d’estar a dormitoris. També s’ha de facilitar a usuaris i veïns un telèfon d’atenció immediata, així com informar a la Direcció General de la Policia sobre l’allotjament de persones.

Des de l’administració, o fins i tot des de pàgines com Airbnb, també s’especifiquen requisits per ser un bon amfitrió i altres aspectes a tenir en compte, com la seguretat, l’actuació en cas d’emergència o els protocols de neteja.

 

Es necessiten permisos?

El primer que cal fer per saber quins són els permisos que es necessiten per obrir un lloguer turístic és consultar l’ordenació municipal i, si és el cas, els estatuts de la comunitat. En cas de prohibir-ho explícitament o d’especificar requisits, serà la primera normativa la que caldrà complir. Si el municipi ho permet, el propietari o la persona gestora haurà de comunicar formalment a l’ajuntament l’inici de l’activitat. El mateix ajuntament traslladarà la petició al Registre de Turisme de Catalunya (RTC) i assignarà un número d’inscripció (NIRTC) a l’immoble, que l’acreditarà com a habitatge de turisme legal i, per tant, haurà d’aparèixer en totes les publicacions on s’anunciï l’immoble.

Qualsevol activitat turística no regulada seguint aquests passos, serà considerada il·legal, i el propietari es pot enfrontar a multes d’entre 3.000 i 600.000 euros, en funció del grau d’infracció.

 

Cal declarar a Hisenda?

Tal com consta a la Direcció General de Tributs, els arrendaments turístics estaran subjectes a IVA sempre que es duguin a terme els serveis típics de la indústria hotelera, entesos com la recepció, l’atenció permanent al client en un espai determinat, la neteja i el manteniment del pis i, en alguns casos, els serveis de restauració. Tots els habitatges que no compleixin aquests requisits no hauran de presentar l’IVA i, per contra, quedaran subjectes a Transmissions Patrimonials Oneroses i a les particularitats que cada comunitat autònoma, en el cas d’Espanya, estableixi.

Per tant, actualment a Catalunya és legal destinar el nostre immoble a lloguer turístic, però sempre que es faci amb coneixement de la regulació vigent, des de la municipal a l’estatal, i amb l’assessorament necessari.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Vacances a Catalunya amb destins originals

5min lectura

Si esteu pensant a viatjar aquest estiu i voleu sortir del circuit

Comunitat

Vacances en família a Catalunya

3min lectura

L’estiu és un temps que ens permet fer coses en família

Sostenibilitat

Pagaries més per un turisme sostenible?

4min lectura

El turisme sostenible o ecoturisme és el sector turísticEquip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Anònim says:

    Està bé estar aseventat de tot una mica , però estar clar que quasi bé tot es legal si pagas !!!

  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Bona informació, gracies

Deixa una resposta

App Store Google Play