La inflació que fomenta la reduflació

L’augment generalitzat de preus i caiguda del valor adquisitiu de la ciutadania està complicant els comptes de moltes llars i negocis. Aquest daltabaix de l’economia ha provocat que algunes empreses estiguin emprant pràctiques comercials poc decoroses per camuflar la pujada de preus dels seus productes. En aquest episodi de Territori 17 vàrem parlar d’això i de molt més amb Xavi Viñolas, Content Manager d’11Onze, i Gemma Vallet, directora d’11Onze District.

 

Reduflació és com s’anomena la tècnica que fan servir algunes marques per apujar el preu dels seus productes de manera subtil sense que te n’adonis. Una pràctica que consisteix a cobrar el mateix preu per un producte determinat, tot i que s’ha disminuït lleugerament la quantitat habitual de producte que hi ha a l’envàs.

Com explica Viñolas, “no és una pràctica nova, és una cosa que s’ha fet sempre, però que es fa més evident ara que els fabricants volen reduir costos, i que els consumidors es fixen més en els preus”. Davant de l’allau de queixes rebudes per part dels consumidors, l’OCU es va veure obligada a denunciar a sis empreses a la Comisió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), per pràctiques deslleials i poc transparents.

Pràctica legal però enganyosa

Encara que no es tracta d’una pràctica il·legal, ja que la informació a l’etiquetatge dels productes compleix la normativa vigent, és, com a mínim, qüestionable i poc ètica quan pretén emmascarar una pujada de preus, reduint subtilment la quantitat de producte per despistar els consumidors. Un fet que ha generat el debat de si s’hauria de regular o prohibir aquesta pràctica.

Vallet argumenta que potser s’hauria de prohibir, “perquè al final dones missatges que porten a error al consumidor, i la llei de la publicitat ho deixa molt clar”. Tot i que aplicant la tècnica de la reduflació les empreses aconsegueixen més beneficis, potser ha arribat el moment de modificar una llei que, en principi, està pensada per protegir els consumidors.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

“Adquirir recursos útils per afrontar el futur”

3min lectura

La crisi sanitària ha posat de manifest que no tothom té la

11Onze

“La banca estalvia en atenció al client”

2min lectura

La digitalització dels serveis financers ha vingut

11Onze

El valor estratègic del disseny

3min lectura

Quan parlem de la utilitat del disseny no es tracta només deEquip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Moltes gràcies 👍

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play