Indicis de sobrevaloració en l’habitatge

S’està formant una nova bombolla immobiliària? Si el preu de dels pisos et sembla massa car, probablement tens raó. Tant el Banc d’Espanya com el Banc Central Europeu ja han detectat indicis de “sobrevaloració” en el mercat de l’habitatge.

 

El Banc d’Espanya ha reconegut que els preus de l’habitatge mostren “incipients indicis de sobrevaloració”, segons l’Informe d’Estabilitat Financera’ que va publicar a finals d’abril. Tot i que aquest organisme creu que de moment la sobrevaloració és “reduïda”, recomana seguir de prop el comportament del mercat.

Segons aquest informe, els indicadors sobre desequilibris en el mercat immobiliari venien mostrant alguns senyals lleus de sobrevaloració des de principis del 2020, que es van incrementar lleugerament al 2021 malgrat la pandèmia.

Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu, ja mostrava la seva preocupació al gener per la sobrevaloració del mercat de l’habitatge residencial i la situació del mercat hipotecari en alguns països de l’eurozona.

 

Un mercat immune a la pandèmia

El cert és que a finals de 2021 comprar un pis era un 6,4 % més car que dotze mesos abans, segons l’INE. I és que el mercat immobiliari ha estat dels pocs que s’han mostrat immunes al coronavirus. L’oferta no ha crescut a la mateixa velocitat que la demanda, per la qual cosa els preus han continuat pujant.

De fet, el preu de l’habitatge a Catalunya ha augmentat un 1,3 % a l’abril, segons el portal immobilari Idealista, amb el que el preu del metre quadrat s’ha situat en els 2.340 euros de mitjana. En el cas de Barcelona, l’increment ha estat del 0,7 %, per la qual cosa el preu del metre quadrat ja frega els 4.000 euros. I si donem un cop d’ull a l’evolució dels últims dotze mesos, Tinsa situa l’increment de preus en el conjunt de l’Estat en un 7,7 %.

Al 2021 es van vendre a Catalunya més de 89.000 habitatges, amb un preu mitjà per metre quadrat de 2.293 euros, i 2022 va començar amb més operacions de compravenda que 2008, segons el Col·legi de Registradors.

 

Un risc per al sector bancari?

El Banc d’Espanya considera que no hi ha senyals que les entitats financeres estiguin sent laxes a l’hora de concedir crèdits hipotecaris, però els desequilibris immobiliaris dins de l’eurozona suposen una “font de risc rellevant” per al sector bancari. Cal tenir en compte que la previsible pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu incrementaria la quota mensual de les hipoteques amb interès variable, per la qual cosa la ràtio d’impagaments podria augmentar.

Segons l’informe del Banc d’Espanya, el creixement del crèdit per noves hipoteques va ser especialment significatiu al 2021, amb taxes interanuals superiors al 40 % en la part final de l’any. De totes maneres, la banca és ara menys sensible al mercat immobiliari que en l’última bombolla immobiliària, ja que el volum de crèdit a aquest sector no arriba en l’actualitat al 40 % del total, mentre que al 2007 suposava el 70 %.

Des de l’inici de la pandèmia, la majoria dels països de l’eurozona han experimentat lleugers increments en la ràtio del saldo total de crèdit hipotecari sobre el PIB. No obstant això, en el cas de l’Estat espanyol aquest increment es deu més a la reculada del PIB generat per la pandèmia que a l’acumulació de deute.

 

Llogar, missió impossible?

Si comprar un pis és car, llogar tampoc resulta gens econòmic. L’estudi ‘Relació de salaris i habitatge en lloguer en 2021’, elaborat per Infojobs i Fotocasa, indica que llogar un habitatge en solitari resulta gairebé una missió impossible. Per a viure en un pis de 80 m², l’any passat els catalans van haver de destinar de mitjana el 54 % del seu sou brut al pagament de la renda.

El preu mitjà de lloguer per metre quadrat es va situar l’any passat en 14,06 euros, un 0,4 % més que l’any anterior. Si comparem les dades amb les d’altres comunitats de l’Estat, Catalunya és on es destina un major percentatge del sou al lloguer de l’habitatge, seguida de País Basc (50%), Balears (49%) i Madrid (49%).

Per desgràcia, es tracta d’un percentatge molt superior al recomanat pels òrgans de control europeus i que fa gairebé impossible que els joves es puguin independitzar.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Per què el preu de l’habitatge no baixa?

3min lectura

El 2022 el preu de l’habitatge no fa pinta de baixar.

Economia

Quant pagaré per comprar un habitatge?

3min lectura

El 2022 arriba amb canvis fiscals en la compra d’immobles.

Invertir

Lloguer o compra

5min lectura

Tothom es trobarà o s’ha trobat en algun moment de la seva vida amb la necessitat d’adquirir



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Sí, es un Risc adquirir habitatge, però més prompte o més tard cal asumir el risc, no donaré per perdut el meu dret a l’habitatge de cap manera.

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Per una banda, tens raó, l’habitatge és un dret, i no hauria de ser un luxe.

      Fa 2 anys
  3. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    En De Guindos vice-president del BCE? Mare de Deu. Ja podem plegar.

    • Jordi MorenoJordi Moreno says:
      Jordi

      Ara si que ens poden encomanar a la mare de deu dels desamparats i de la geperudeta de Pau claris, com dirien els d’ací 🙏

      Fa 2 anys
    • AlbertAlbert says:
      Albert

      I tant que sí! Al capdavall, tot el que fan és repartir-se les cadires i els sous. Gràcies, Jordi, pel teu comentari!

      Fa 2 anys
  4. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
    Josep

    Molt sovint preu i lloguer d’un habitatge es calcula en funció dels salaris de qui compra o lloga. Si els salaris no tenen perspectiva de millora, l’augment de preus en el sector immobiliari com a mínim es frenarà. El canvi de model no és fàcil, perquè si les famílies pensen en l’habitatge com una inversió/protecció de l’estalvi, els grans fons tenen el sector com un negoci.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Molt d’acord amb la teva reflexió, Josep! Gràcies per aportar-hi valor sempre.

      Fa 2 anys
  5. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    L’habitatge és un dret reconegut a la constitució però de moment no es troba cap solució política que ajudi a solucionar el problema

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Sí, tens raó, però si tot puja, és del tot normal que també pugin els lloguers i els preus dels habitatges, és la llei de l’oferta i la demanda… Si es vol fer un canvi real, s’hauria de començar a pensar a fer un canvi de paradigma i canviar-ho tot, perquè en realitat, el que falla, és el sistema. Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

      Fa 2 anys
  6. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Gràcies per la informació.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Gràcies a tu per seguir-nos, Pere, i també pel teu comentari.

      Fa 2 anys
  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    No hi ha voluntat de fer una política que respecti l’habitatge com un dret ,no com un luxe

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      La raó és que l’habitatge, a banda de ser una necessitat, també és una inversió…, i clar, si tot s’augmenta, és del tot normal que també pugi l’habitatge i els lloguers. Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

      Fa 2 anys
  8. Jesus Manuel Nuňez TizadoJesus Manuel Nuňez Tizado says:
    Jesus Manuel

    👍

  9. Carles MarsalCarles Marsal says:
  10. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play