Què són i per a què serveixen els índexs borsaris?

Si ets un inversor, és essencial que entenguis què són els índexs borsaris i per a què serveixen. Un índex borsari és un indicador estadístic que reflecteix la variació de la cotització de les principals accions que cotitzen en una borsa determinada i que es pot utilitzar com una eina d’inversió.

 

Els índexs borsaris són instruments de referència característics del món de les finances i essencials per als inversors. Són eines que permeten mesurar el rendiment d’un grup específic d’actius del mercat borsari, proporcionant una visió clara de la cotització d’un conjunt d’accions o valors que estan relacionats. 

Existeixen múltiples índexs a tot el món que, com apunta Joan Benedicto, agent 11Onze “ens indicaran si les accions d’un sector econòmic concret pugen o baixen de preu i el rendiment que tindran en conjunt”. Per tant, poden ser clau a l’hora de conèixer el mercat borsari i escometre inversions.

Quins són els principals índexs borsaris?

Els índexs borsaris poden incloure des d’unes poques fins a centenars d’empreses. Els exemples internacionals més coneguts són:

  • Dow Jones Industrial Average (DJIA), creat per Charles Henry Dow, editor del diari The Wall Street Journal, i que mesura les cotitzacions de les 30 majors empreses que cotitzen a la Borsa de Nova York.
  • S&P 500, que inclou les 500 empreses més importants dels Estats Units i és considerat el més representatiu de la situació real del mercat.
  • NASDAQ, que engloba les empreses tecnològiques de major capitalització borsària del mercat i altres empreses de sectors en expansió.
  • FTSE 100, pronunciat com “Footsie one hundred”, és un índex borsari publicat pel Financial Times i el componen els 100 principals valors de la Borsa de Londres.
  • NIKKEI 225, el principal indicador de la Borsa de Tòquio i mesura els resultats de les 225 empreses públiques japoneses de més alta capitalització i liquiditat pertanyents a diversos sectors industrials.
  • En el cas d’Espanya hi trobem l’IBEX 35. Per tant, quan per exemple sentim a dir que la borsa espanyola ha caigut un 0,10%, s’està informant que els valors de mercat de les trenta-cinc empreses del principal índex borsari del mercat espanyol han baixat un 0.10%.

Aquests índexs funcionen per punts, els quals aniran augmentant o disminuint en funció de l’evolució del valor de les empreses que el formin, però com explica Benedicto, “hem de tenir present que per fer el càlcul d’aquests índexs, no totes les empreses que els conformen es tenen en compte de manera equitativa, mentre que algunes poden influir un 10% a l’índex, altres potser només ho fan en un 0.5%”.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

Per què baixa la Borsa si puja el preu del diner

4min lectura

La història mostra que la Borsa normalment es ressent...

Finances

L’or és l’actiu més valuós del món

4min lectura

L’actiu amb la capitalització borsària més elevada no...

Cultura

L’argot de la borsa estigmatitza la salut mental

5min lectura

“Psicosi a la borsa”. “Wall Street embogeix”. “El mercat...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play