La importància d’un ús racional de l’aigua
Cada cop són més freqüents els fenòmens meteorològics extrems. Tan aviat plou massa com no cau ni una gota durant mesos. Com defensa Coral Santacruz, enginyera química i membre de l’equip de màrqueting d’11Onze, és necessari un consum racional de l’aigua per garantir-ne el subministrament i contribuir a aturar el canvi climàtic.
Les pluges de març i abril estan fent que millori “una mica” la situació dels pantans al nostre país després d’uns quants mesos anormals en què “no hem tingut gairebé pluges”. Així ho explica Coral Santacruz en un nou capítol de Territori 17.
Tot i aquesta milloria, l’enginyera química i membre de l’equip de màrqueting d’11Onze destaca que no podem oblidar la responsabilitat que tenim cadascú de nosaltres a l’hora de conservar un bé tan preuat com l’aigua: “Tan important és que plogui com que cuidem la forma en què consumim aquesta aigua”.
Si bé és cert que a Catalunya els sectors industrial i domèstic “consumeixen aproximadament un 20% d’aigua i el 80% restant es consumeix en el món agrícola”, tots podem aportar el nostre granet de sorra per evitar el malbaratament d’aigua a les llars, raona Santacruz: “Pensem que només la nostra persona no afecta al global, però si tothom adopta certs hàbits, aconseguirem millorar molt també el canvi climàtic”.
El binomi de l’aigua i el plàstic
Com explica l’enginyera química, un problema vinculat al consum d’aigua és tot el plàstic que es genera amb l’aigua embotellada. Per fer-nos una idea de l’abast de la tragèdia que suposa per al medi ambient, aporta una dada esfereïdora: “En els últims 70 anys hem llançat més de 150 milions de tones de plàstic als nostres rius, mars i oceans”.
De fet, si no posem fre, “arribarà un moment en què hi haurà més plàstic que peixos al mar”. I s’ha de tenir en compte que “el plàstic triga molt temps a degradar-se”. A més, aquests plàstics fins i tot poden arribar al nostre organisme perquè els peixos i altres animals de l’ecosistema marí “acaben ingerint microplàstics”, afirma Santacruz.
L’opció de l’aigua filtrada
Per contribuir a reduir la generació de plàstics, l’enginyera química defensa substituir el consum d’aigua embotellada per aigua de l’aixeta filtrada, ja que els filtres permeten eliminar “moltes impureses”. A més, com explica Coral Santacruz, “retenen el clor i la calç, les principals impureses que provoquen el mal sabor de l’aigua de l’aixeta”.
La membre de l’equip de màrqueting d’11Onze també incideix en l’impacte que té aquest estalvi d’aigua i plàstic en l’economia domèstica gràcies a la utilització de filtres: “Si realment féssim el càlcul, ens adonaríem de tot el que estalviem a l’any” per “totes aquestes ampolles” d’aigua que es deixen de comprar.
La realitat és que cada vegada van més lligats el factor econòmic i el tema mediambiental. Com diu Coral Santacruz, “al final tot afecta, tot està relacionat”.
Si vols descobrir com beure la millor aigua, estalviar diners i ajudar al planeta, entra a Imprescindibles 11Onze.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
👍
Gràcies, Manel!!!
Gràcies Coral jo ja els tinc ,els imprescindibles de l’aigua 👍👍
Moltes gràcies Alicia!!
Aprenem i fem nostres les bones pràctiques, que quan siguin del tot necessàries ja hi estarem acostumats.
Exacte Pere, d’aquesta manera podrem millorar a poc a poc els nostres hàbits!
L’opció del filtre de l’aigüa es molt necessària👍
Cert Jordi, ens aporta molts beneficis tant econòmics com mediambientals!