La implacable implementació del iuan digital

Des del seu llançament el 2020, la introducció del iuan digital continua cobrant impuls després que aquest mes d’octubre es fes servir, per primera vegada, per a liquidar transaccions de petroli transfrontereres. Ara es prepara per a fer un altre salt endavant amb la seva integració en el comerç de matèries primeres i serveis amb Hong Kong.

 

Les economies emergents han estat pioneres en l’adopció de les monedes digitals controlades pels bancs centrals (CBDC) sota la premissa d’ampliar l’accés als serveis financers i digitalitzar les seves economies, mentre obvien esmentar que, al contrari que les criptomonedes, també augmenten la seva capacitat de rastrejar i controlar a la ciutadania. 

En el cas de la Xina, però, si afegeix la necessitat de tenir una alternativa al sistema monetari global, basat en l’hegemonia del dòlar i dominat per institucions financeres occidentals, per blindar la seva economia enfront de les sancions dels Estats Units, en aquest cas, a través de la desdolarització.

En aquest context, i a mesura que el món avança cap a l’aparentment imparable adopció de les monedes digitals, el iuan digital xinès, denominat e-CNY, s’ha situat al capdavant de les CBDC. Des del seu llançament el 2020 i després d’un començament lent, l’adopció de la divisa digital xinesa s’ha accelerat ràpidament, amb gairebé 6 milions de comerciants registrats per a utilitzar la nova moneda a més de 26 ciutats que serveixen de banc de proves per tot el país.

L’exgovernador del Banc Popular de la Xina (PBOC), Yi Gang, va declarar al juliol que les transaccions totals havien assolit un valor acumulat d’1,8 bilions de iuans (234.00 milions d’euros) a la fi de juny del 2023, amb 120 milions de moneders digitals en ple funcionament.

 

Utilitzat per primera vegada per liquidar una transacció de petroli

Segons va anunciar la Borsa de Petroli i Gas Natural de Shanghai (SHPGX), el iuan digital es va fer servir per primera vegada per a liquidar una transacció petroliera quan l’empresa estatal Petro China International Corporation va comprar 1 milió de barrils de cru el 19 d’octubre.

El venedor i el preu de la transacció no van ser revelats, però aquesta acció ve donada com a resposta a la petició per part del Comitè Municipal del Partit i Govern Municipal de Shanghai perquè s’apliqui la moneda digital del banc central xinès al comerç internacional, segons apuntaven oficials de la Borsa de Shanghai. La transacció es produïa l’endemà que la China National Offshore Oil Corp i la francesa Engie tanquessin una operació de gas natural liquat liquidada en iuans en el mateix SHPGX.

Aquestes transaccions suposen un gran pas en l’ús del iuan en el mercat internacional i donen una nova empenta a la tendència global cap a la desdolarització esperonada per Rússia i la Xina. China Daily, informava que en els tres primers trimestres de 2023, l’ús del iuan en les liquidacions transfrontereres va augmentar un 35% interanual, assolint els 1,3 bilions d’euros.

La notícia arriba poc després que Hong Kong anunciés que es prepara per a provar la integració del iuan digital xinès amb el seu sistema nacional de pagaments ràpids (FPS), al mateix temps que promou la seva integració per a liquidar transaccions de matèries primeres i serveis. Aquests fets deixen clar que, tot i que el projecte d’una CBDC xinesa es va centrar inicialment en l’àmbit nacional, l’e-CNY s’està establint com a la moneda digital centralitzada més avançada en el context de les transaccions internacionals. 

11Onze Recomana Bitvavo, les criptomonedes de manera fàcil, segura i a baix preu.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Invertir

Hong Kong vol liderar el comerç de criptoactius

4min lectura

Hong Kong es desmarca de les restriccions que...

Finances

Espanya dona el seu vistiplau a l’euro digital

4min lectura

El Banc d’Espanya (BdE) ha comunicat que dona...

Finances

Nigèria vol forçar l’ús de la seva moneda digital

4min lectura

El Banc Central de Nigèria limita les retirades d’efectiu...Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play