Espanya dona el seu vistiplau a l’euro digital

El Banc d’Espanya (BdE) ha comunicat que dona el seu suport al projecte de l’euro digital, poc després que el Banc Central Europeu (BCE) anunciés els seus plans d’avançar cap a una nova fase en el desenvolupament dels nous diners electrònics.

 

L’euro digital és el que es coneix com una CBDC (Central Bank Digital Currency), és a dir, una divisa electrònica gestionada i supervisada per un banc central, en aquest cas pel Banc Central Europeu (BCE). Podrà ser utilitzada tant per particulars com per empreses i, almenys en principi, no hauria de substituir sinó complementar els diners en efectiu.

Tot i que l’emissió d’un euro digital no és una certesa, després de dos anys d’un estudi preliminar sobre la possible introducció de la nova moneda digital, el dimecres passat la institució europea donava la llum verda als seus funcionaris per avançar cap a la següent fase del projecte. Amb la publicació d’un informe sobre el disseny i la distribució de la CBDC europea, el BCE anunciava que volia “començar a establir les bases per a la possible emissió d’un euro digital” a partir de l’1 de novembre.

Està previst que aquesta segona fase duri aproximadament dos anys, fins al 2025. Durant aquest període de preparació del projecte es finalitzarà el codi normatiu i la selecció de proveïdors per a desenvolupar la plataforma i la infraestructura. Segons el BCE, aquesta fase també servirà per “aplanar el camí per a una possible decisió futura sobre l’emissió d’un euro digital”.

 

El Banc d’Espanya es posiciona a favor de l’euro digital

Després que el Banc Central Europeu (BCE) anunciés la segona fase del projecte, el Banc d’Espanya (BdE) emetia un comunicat destacant el que considera com els avantatges de la CBDC i donant el seu suport al BCE. Juan Ayuso, director general d’Operacions, Mercats i Sistemes de Pagament del Banc d’Espanya, afirmava que l’euro digital conserva els avantatges de la moneda física.

El banc afirma que el format d’efectiu físic “no permet aprofitar tots els avantatges que ofereix la creixent digitalització de l’economia i la societat”. Un punt contenciós entre els proponents i crítics de les CBDC, que argumenten que els les monedes digitals centralitzades no poden garantir l’anonimat que ofereixen les transaccions en efectiu. Com admetia Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu, “L’anonimat total —com el que ofereix els diners en efectiu— no sembla una opció viable”.

Per altra banda, Josep Borrell, vicepresident de la Comissió Europea, afirmava que no hem de patir per la nostra privacitat i protecció de dades que “les dades personals estarien totalment protegides. Els bancs, ni tan sols el BCE, no veurien ni podrien rastrejar les dades o detalls personals de la gent. Els pagaments sense connexió oferirien un nivell de privacitat similar al que ofereix avui els diners en efectiu”.

Per a tranquil·litzar a la població i a les associacions de consumidors, la Comissió Europea i el Banc Central Europeu van presentar el juny passat un paquet de propostes legislatives per convèncer al Parlament Europeu i al Consell de la UE de donar suport al llançament de l’euro digital. Les autoritats europees justifiquen la necessitat d’una CBDC  perquè cada vegada hi ha més ciutadans —un 55% segons les seves enquestes— que prefereixen pagar a través de mètodes electrònics.

Tanmateix, Javier Rupérez, president de la plataforma Denaria que dona suport a l’ús dels diners en efectiu, reaccionava a l’anunci del BCE assenyalant que, tot i que creu que l’euro digital podria ser un mitjà de pagament gratuït que “conviurà amb els diners físics, encara no existeixen garanties fermes que assegurin aquesta coexistència”

Queda per veure si les CBDC podran garantir els conceptes de privacitat, anonimat i llibertat que ara tenim amb els diners físics i les criptodivises, però el debat està servit i sembla que l’euro digital està cada vegada més a prop.

 

11Onze Recomana Bitvavo, les criptomonedes de manera fàcil, segura i a baix preu.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

L’euro digital, el final dels diners físics?

4min lectura

Els diners digitals han arribat per quedar-se...

Finances

Nigèria vol forçar l’ús de la seva moneda digital

4min lectura

El Banc Central de Nigèria limita les retirades d’efectiu...

Economia

Euro digital i privacitat: què diu la UE?

5min lectura

Brussel·les proposa els pilars legals per garantir...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  Joan

  Interessant aquest vistiplau!

 3. Cristian Palau BatistaCristian Palau Batista says:
  Cristian

  Del que diguin a la comissió europea no em crec res de res. Ara per ara crec mes en Bitcoin i altres criptos que amb una CDBC

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Total, fan i continuaran fent el que volen… Moltes gràcies pel teu comentari, Cristian!!!

   Fa 7 mesos
 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 5. Miquel Pérez CorralMiquel Pérez Corral says:
  Miquel

  A la fi tot arriba, es veia avenir, tema de conversa daquests últims anys.

 6. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Sense entrar en si tècnicament es pot garantir la privacitat, no em crec que els Departaments d’ Economia de l’ Eurozona s’avinguin a perdre el control de les transaccions. Al cap i a la fi, el límit de 1000 eu en efectiu per pagar la compra de bens i serveis té com a objectiu el control total dels moviments del diner.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   I tot el que està per venir…, cada vegada més control i més lligats… No ho dic pels drets i les llibertats i tal, però en altres èpoques, es vivia molt millor que no pas ara, que la classe mitjana està del tot escanyada amb control i impostos a canvi de no res… Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!

   Fa 7 mesos
 7. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  Doncs ja el tenim aquí…. Només falta saber quin dia.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Tots ho sabíem, no fos cas… Ara veurem quan temps tindrem, per organitzar-nos. Moltes gràcies pel teu comentari, Carles!!!

   Fa 7 mesos

Deixa una resposta

App Store Google Play