La igualtat salarial de gènere, una tasca pendent

A la Unió Europea, les dones cobren de mitjana un 13% menys que els homes. I la desigualtat salarial a Catalunya encara és major, ja que frega el 20%. Letònia i Estònia són els únics estats de la UE amb una major desigualtat salarial. Per sort, el problema podria reduir-se gràcies a les noves normes de transparència salarial.

 

Segons les últimes dades de l’Idescat, les dones a Catalunya cobren un 20% menys que els homes. Mentre que la mitjana del salari brut anual dels homes es va situar l’any 2020 per sobre dels 30.000 euros, el de les dones no va assolir els 24.100 euros. El percentatge és bastant pitjor que el de la Unió Europea, on les dones cobren de mitjana un 13% menys que els homes per hora treballada. De fet, Letònia i Estònia són els únics estats de la UE amb una escletxa major que Catalunya.

El principi d’igualtat de retribució està consagrat en l’article 157 del text fundacional de la Unió Europea. Tot i això, la bretxa salarial de gènere gairebé no s’ha reduit en una dècada, ja que ha passat del 15,8% l’any 2010 al 13% l’any 2020. Per això el 22 de febrer es commemora el Dia Europeu de la Igualtat Salarial, que pretén posar el focus en el problema per a que els membres de la UE prenguin mesures.

Cal tenir en compte que existeixen diverses desigualtats subjacents a aquesta bretxa salarial. No sols és que les dones guanyin menys que els homes quan fan el mateix treball. A més, les dones estan sobrerepresentades en sectors de remuneració relativament baixa, com la prestació de cures i l’educació, mentre que l’anomenat sostre de vidre provoca una infrarepresentació femenina en els càrrecs directius.

 

Transparència contra la desigualtat

Per sort, la presidència txeca i el Parlament Europeu van arribar al desembre a un acord provisional sobre les normes de transparència retributiva. Aquest facultarà a les dones per a que puguin aplicar el principi d’igualtat de retribució per un mateix treball mitjançant un conjunt de mesures vinculants en matèria de transparència retributiva.

Per evitar la discriminació, les empreses hauran d’assegurar-se que els seus empleats poden accedir als criteris per determinar la remuneració i els possibles augments salarials. Els treballadors i els seus representants també tindran dret a sol·licitar i rebre informació sobre el seu nivell retributiu individual i sobre els nivells retributius mitjans dels treballadors que facin el mateix treball o un treball d’igual valor, desglossats per sexes.

Les empreses amb una plantilla de més de 100 persones també hauran d’informar sobre la bretxa salarial entre treballadores i treballadors. Quan existeixi una diferència en el nivell salarial mitjà entre homes i dones d’almenys un 5% sense justificar, l’ocupador haurà de fer una avaluació que inclogui mesures per a corregir les diferències salarials injustificades.

 

Sancions per als infractors

Si l’ocupador no respecta el principi d’igualtat de retribució, els treballadors tindran dret a reclamar una indemnització. Els tribunals podran ordenar a l’empresa que posi fi a la infracció i adopti mesures correctores. Tant els organismes d’igualtat com els representants dels treballadors podran actuar en nom d’un o diversos empleats per fer complir el principi d’igualtat de retribució.

Tant de bo aquests siguin els primers passos cap a una igualtat real entre homes i dones quant a retribucions i oportunitats laborals. Faltarà que els estats membres de la UE adaptin la seva legislació a la nova directiva. Per a això disposen d’un termini de tres anys.

És curiós que Luxemburg, el país que té la mitjana salarial més elevada de la UE, amb més de 70.000 euros a l’any, sigui també el que presenta una menor bretxa salarial de gènere: les dones només cobren un 0,7% menys que els homes, segons Eurostat.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Dones i empresa

5min lectura

La bretxa salarial entre homes i dones és del 12,1% a Catalunya.

Comunitat

Feminisme al segle XXI

8min lectura

Finalitzem el recorregut a través de cinc dones que han marcat el curs de la història.

Economia

Per què Espanya té els sous tan baixos?

3min lectura

Continua tenint una de les taxes més altes de precarietat laboral.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Ja fem salat en implementar-ho. Sóc bastant escèptic, tant debò es dugui a terme per acabar amb aquesta descriminació.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Doncs sí, Manel. Dissortadament, és una discriminació massa arrelada a la nostra societat, en què la majoria d’empresaris semblen trobar-s’hi còmodes. Coincideixo amb tu que costarà, però, alhora, no podem deixar de fer passes cap al tancament d’aquesta bretxa vergonyosa.

      Fa 1 any
  3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Pendent i molt necessàri d’implementar

  4. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Veurem si això passa. No confío gaire amb la política 😞

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      És que els polítics fan de tot, menys generar confiança. Gràcies per comentar, Carles!

      Fa 1 any
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    El percentatge pujarà si excloem de l´estadística el ram de la política i del funcionariat.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Tens raó, Mercè. L’empresa pública no és de cap manera representativa de la desigualtat salarial de gènere.

      Fa 1 any
  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Sembla que aconseguir que el salari vagi en funció de la valua de la persona.es una fita difícil d’aconseguir,mentre es segueixi parlant amb terme “genere”

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Exactament, Alícia; aquest hauria de ser l’únic criteri a l’hora de retribuir les persones.

      Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play