La hipoteca inversa

Els propietaris d’un habitatge, quan arriben a l’edat de la jubilació, poden considerar diverses opcions per a mantenir estable el seu nivell de renda. Expliquem l’opció de la hipoteca inversa.

 

La hipoteca inversa és, ras i curt, un crèdit que concedeix una entitat financera, que és garantit per una hipoteca que recau, normalment, sobre l’habitatge habitual del client. Si en una hipoteca ordinària es demanen els diners per a adquirir l’habitatge, i el deutor ha de tornar-los de manera periòdica, en la hipoteca inversa s’ofereix la propietat a canvi de rebre el préstec en prestacions també periòdiques, o en la quantitat acordada d’un sol cop.

Aquest producte està destinat a persones que superen els seixanta-cinc anys, a aquelles amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %, o que tinguin una severa o gran dependència. La hipoteca inversa sobre l’habitatge del qual són propietaris, els aportarà una renda addicional, alhora que la devolució d’aquest préstec no els serà exigible fins al moment de la seva defunció.

Hem de considerar que, al contrari que en una hipoteca normal, el deute no es va pagant i disminueix amb el temps. Al contrari, aquest augmenta a mesura que es van rebent prestacions i fins que el titular mor o s’assoleix el percentatge màxim segons el valor de taxació acordat quan se signa la hipoteca. Arribats a aquest cas, els hereus podrien optar per fer-se’n càrrec de la devolució fins a extingir el deute, si volen mantenir la propietat.

Els avantatges d’una hipoteca inversa

Aquest producte neix als anys seixanta als Estats Units i al Regne Unit, on, amb el nom de reverse mortgage, es va expandir sota la idea de fer servir un immoble, del qual s’és propietari, per a obtenir finançament. A Espanya es va adaptar i es troba regulada per la Llei 41/2007, en la seva disposició addicional primera (DA 1a). Després va ser modificada en l’article 5 de la Llei 1/2013, que reforçava la protecció dels deutors, entre altres detalls.

Arribats a l’edat de la merescuda jubilació, per a moltes persones pot ser interessant l’alternativa de la hipoteca inversa, per a no veure reduït el nivell de vida quan es deixa de treballar. A Catalunya es donen factors com ara un índex molt elevat de propietaris dels seus habitatges, l’augment de la longevitat, i unes perspectives no massa bones per a les pensions o les prestacions públiques, que obren el mercat d’aquest producte.

Un altre avantatge és que la propietat de l’habitatge no es transmet, sinó que es conserva, de manera que el beneficiari rep la renda i pot seguir vivint a casa seva, o, fins i tot, pot llogar-la. Ara bé, seran els hereus els que, per a mantenir l’immoble, quan es produeixi la defunció del titular, hauran de decidir si fan front al deute acumulat.

 

Com es calcula la renda

El primer que s’haurà d’establir serà la quantitat de capital que s’oferirà com a préstec en la hipoteca. Per a fer-ho, l’entitat considerarà, en primer lloc i més important, el valor de l’immoble que s’ofereix com a garantia. Per això, una taxació correcta serà fonamental. També es tindran en compte l’edat del titular, la seva esperança de vida, o si l’habitatge és o no l’habitual.

Les rendes que es rebran es calcularan en funció del capital acordat del préstec i condicionades per com decideixi el titular rebre-les. En primer lloc, es pot fer en un sol ingrés total o bé de forma periòdica (normalment, un pagament mensual). En segon lloc, i si s’opta per l’opció periòdica, també es pot escollir que sigui temporal o vitalícia.

Amb l’opció temporal, els pagaments es rebran fins que s’hagi exhaurit el total del capital acordat. El client no rebrà ja més ingressos, però tampoc haurà de fer front al deute fins a la seva defunció. El deute, això sí, continuarà generant interessos. L’opció vitalícia estira el capital durant tota la vida del client i, per tant, les quantitats rebudes seran menors.

Per últim, cal apuntar que les rendes de la hipoteca inversa no tributen com a rendiment en l’impost sobre la renda de les persones físiques i presenta exempcions en els pagaments dels documents notarials i actes jurídics que calen per a formalitzar-la.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Finances

Per què els bancs no volen dipòsits?

4min lectura

Ara mateix tenir diners al compte corrent s’ha convertit en

Comunitat

Què acceptar i què no en llogar un habitatge

4min lectura

En el mercat immobiliari, i concretament en el del lloguer

Finances

Reps l’assessorament financer adequat?

5min lectura

Només un 13% dels clients reben assessorament financer de



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Laude PuigLaude Puig says:
    Laude

    Novament una burda manera de subjogar a la ciutadania sota el poder econòmic. Davant l’existència d’una normativa civil de Dret Successori, la banca s’inventa la hipoteca inversa. Si hi ha hereus, acaben heredant una hipoteca amb interessos d’un bé que per no vendre amb anterioritat, ha acabat suposant un desequilibri del balanç econòmic personal sobrecarregant el Passiu (endeutament) per tal de garantir un bé preuat a la nostra societat (benestar). Però allò pitjor, una fòrmula d’apropiament, en alguns casos, de bens d’interès estrategic (urbanísticament parlant) a low cost per part de la banca. És a dir, en comptes d’apostar per la fòrmula de l’estalvi i dels plans de pensió, apostem per les fòrmules capitalistes depredadores dels EEUU i Anglaterra.

  2. Lluís UrpíLluís Urpí says:
    Lluís

    Pot ser útil si no tens hereus

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Sí, Lluís. De fet, tots els productes financers poden ser convenients per algú en algun moment. La clau està en conèixer totes les condicions i poder valorar si és adequat per a nosaltres.

      Fa 3 anys
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Per situacions vitals desesperades…

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Tens raó, Laura. Sembla ser un dels únics motius pels quals hauries de contractar un producte com aquest.

      Fa 3 anys
  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Al ser un producte inventat per les entitats bancàries què tenen com a única finalitat el benefici comercial, grans sous pels directius i repartiment de dividends , cal desconfiar-ne de bon principi. Penso que a més a més es poden aprofitar de l´edat del client o la seva poca experiència en temes de finançament.Malament si a l´hora d´informar-se no van acompanyats d´algú que hi entengui, i a l´hora de signar no troben un bon notari que els expliqui bé el que signen i de tot el que els descomptaran per les despeses. No se però si alguna vegada es dóna el cas que a cal notari un s´aixequi i es negui a signar, no només en aquest cas sinó en qualsevol transacció financera amb un banc .
    Moltes gràcies per informar detalladament sobre aquest producte tant enlluernador a l´hora de publicitar-lo.

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Ho has explicat molt bé, Mercè. Gràcies per compartir la teva reflexió!

      Fa 3 anys
  6. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Una formula força complexe

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      I tant, David. Són productes complexos que s’han d’estudiar detingudament abans de considerar adquirir-los.

      Fa 3 anys
  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Un tan fexuc i no gens clar els seus beneficis

    • Càrol RafalesCàrol Rafales says:
      Càrol

      Ben vist, Alícia. Cal parar molta atenció en les especificacions d’aquests productes per a poder decidir si ens és convenient.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play