Geopolítica: qui té el deute té el poder

A principis d’any, l’Aràbia Saudita va “amenaçar” de vendre deute europeu com a represàlia si el G-7 confiscava els 300.000 milions de dòlars en actius russos congelats per la Unió Europea i els Estats Units, segons fonts consultades per Bloomberg.

 

No és cap secret que els països que es troben fora de l’esfera occidental fa temps que estan observant atentament l’ús de sancions econòmiques contra Rússia, enmig de la preocupació que aquestes mateixes eines de guerra econòmica puguin ser utilitzades contra ells.

Es tracta d’un setge econòmic ideat per atacar l’economia russa en tots els fronts —castrant la seva capacitat de finançament i requisant les reserves estrangeres— que s’ha convertit en l’exemple més evident de com el sistema econòmic global dirigit pels Estats Units s’utilitza per aïllar i castigar a qualsevol país que suposi una amenaça per a l’hegemonia estatunidenca.

Aquest fet està provocant que molts estats no només qüestionin aquesta hegemonia, sinó que prenguin mesures per crear un sistema financer multilateral per tal de blindar les seves economies. Així mateix, està impulsant un procés de desdolarització per desvincular les seves economies de la dependència del dòlar.

 

La importància del deute

Més enllà de la desdolarització, el principal motiu pel qual el dòlar està en perill és degut al gran dèficit fiscal que pateixen els Estats Units. Això ha generat un endeutament massiu, el qual és sostenible mentre el món continuï confiant en la capacitat dels Estats Units per pagar les seves obligacions.

Si aquesta confiança minva, els inversors i els països que ara compren el seu deute a través de Bons del Tresor podrien buscar altres alternatives per diversificar les seves reserves monetàries, provocant el col·lapse de l’economia dels EUA. D’aquí ve l’enrenou que es va generar arran de la possibilitat que l’Aràbia Saudita donés l’esquena al petrodòlar.

Els països de la Unió Europea es troben en una situació encara pitjor perquè, a diferència dels Estats Units, no tenen el ‘seu’ petrodòlar i, per tant, no poden imprimir diners sense conseqüències. Dit d’altra manera, els Estats Units tenen l’equivalent d’una “targeta black” amb la que, almenys mentre continuï venent el petroli en dòlars, poden mantenir un nivell d’endeutament que seria insostenible per la Unió Europea.

 

L’Aràbia Saudita mou fitxa

Deixant de banda la possible il·legalitat de confiscar les reserves russes, utilitzar aquests fons, no només seria il·legal, sinó que pot generar una major crisi de confiança en el sistema bancari internacional dominat per occident, que no va sobrat de credibilitat. Si els països que se senten amenaçats retiren les seves reserves, es produiria un canvi de paradigma de conseqüències globals.

En aquest context, no és sorprenent que l’article publicat ahir per Bloomberg tregui a la llum que el ministre de Finances de l’Aràbia Saudita va comunicar als seus homòlegs del G7 (Alemanya, Canadà, EUA, França, Itàlia i Japó) que el Regnat vendria part del seu deute europeu com a represàlia si es confiscaven els 300.000 milions de dòlars en actius russos congelats per la Unió Europea i els Estats Units. La postura saudita es va considerar com una “amenaça vetllada”, apunten les fonts anònimes consultades per Bloomberg.

Segons Bloomberg, és probable que l’avís de l’Aràbia Saudita hagi galvanitzat l’oposició d’alguns estats membres de la UE en contra d’un enfocament més contundent, malgrat les pressions dels Estats Units i el Regne Unit a favor d’una confiscació directa. En tot cas, sembla que l’advertència va funcionar, aigualint les peticions inicials d’adoptar mesures més contundents.

Per la seva part, un representant de Riad ha negat els fets descrits per les fonts anònimes, declarant a Bloomberg que no era l’estil del seu Govern fer tals amenaces. Tanmateix, explicant que possiblement es va indicar als països del G7 el probable impacte de qualsevol confiscació contra Rússia.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

Per què han fracassat les sancions contra Rússia

4min lectura

La classe política occidental i els seus mitjans de...

Economia

Aràbia Saudita dona l’esquena al petrodòlar?

4min lectura

La notícia que Aràbia Saudita ha decidit no renovar un...

Economia

La UE trilera: intermediaris per vendre a Rússia

4min lectura

La retòrica europea és diàfana des de fa dos anys...



Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play