El forat de la Gran Jubilació

La inflació no cessa i el Govern de l’estat manté el seu compromís d’actualitzar les pensions d’acord amb l’IPC, un fet que xoca directament amb la demanda de control del pressupost de la Comissió Europea, situat a un màxim del 3,3% actualment, i amb un nou factor que pot ser decisiu: la jubilació prevista del 50% del funcionariat l’any 2023.

 

L’escenari inflacionari que vivim des de fa mesos situa l’economia de la major part de països de la UE a una possible fase d’estagflació que inevitablement pot conduir a una imminent recessió que, fins al moment, s’ha aconseguit contenir. La Comissió Europea planteja que la solució passa pel control del pressupost: mantenir el dèficit públic per sota del 5% el 2023, i del 3,9% el 2024, i assolir que la despesa no augmenti més del 3,3%, entre altres mesures.

Ens situem a Espanya, on aquest control de la despesa pública no pot superar el 3,3%, i deixa el país amb un marge d’uns 20.000 milions per a la despesa de l’Administració Pública. Una xifra insuficient que anirà orientada a cobrir les pensions gairebé de forma íntegra. A l’alta xifra de despesa que suposen, per si, les pensions, s’hi sumen dos factors clau: la intenció del Govern d’actualitzar les pensions d’acord amb l’IPC i l’augment previst de persones jubilades de cara al pròxim any.

 

Les pensions creixen al ritme de l’IPC

Aquest és l’escenari que contempla el Govern d’Espanya, amb un augment previst de les pensions equiparable al creixement de la inflació, i així no caure en l’empobriment d’aquest gran gruix de la societat. Una acció que suposa tot un repte, tenint en compte que en cas de finalitzar l’any amb un percentatge del 10,8%, com el del mes de juliol, la partida destinada a les pensions també hauria de créixer amb aquest marge. Amb aquesta mesura, el desemborsament previst per a les pensions, que suposen un terç de la despesa total de l’administració, podria ascendir a 17.000 milions d’euros.

Un cost elevat que es pot disparar si creix el nombre de pensionistes, que avui en dia se situa en uns 8,99 milions de persones, segons dades del Ministeri de Treball i Seguretat Social del desembre de 2021. Espanya ja va patir una situació similar el 2020, durant la pandèmia, quan més de 10.500 funcionaris van demanar la prejubilació voluntària davant la incertesa que provocà el traspàs de la gestió de jubilacions d’Hisenda a la Seguretat Social. Això va fer incrementar les peticions un 22% respecte als anys anteriors. 

 

El 50% del funcionariat es preveu jubilar el 2023

La situació actual preveu que l’any 2023 podem situar-nos de nou en un escenari amb un alt percentatge de funcionariat que preveu jubilar-se de forma anticipada. L’edat de jubilació pel funcionariat és de 65 anys pels qui són anteriors al 2011 i de 66 pels que van entrar posteriorment. Igual que la resta d’assalariats, aquests han d’haver cotitzat 15 anys per a rebre una prestació. Existeix un altre cas, més preocupant per l’Estat, com és la jubilació anticipada, a la qual es poden acollir les classes passives, i que permet als funcionaris una jubilació anticipada a partir dels 60 anys, sempre que hagin cotitzat un mínim de 30 anys.

La prestació mitjana per als funcionaris se sol situar en 2.300 euros, segons l’estadística de pensions que elabora mensualment el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, un 64% més alta que la que reben els jubilats del Règim General de la Seguretat Social, situat en 1.400 euros de mitjana, també en aquest primer trimestre de l’any.

Actualment, la plantilla de funcionariat ascendeix a uns 2,6 milions de persones, de les quals més d’un milió tenen entre 50 i 59 anys, fet que preveu un augment en el flux de jubilacions pot precipitar-se en els pròxims anys. En un intent de frenar aquest escenari, el Ministeri de Seguretat Social estudiarà implementar incentius per tal que els funcionaris de classes passives allarguin la seva vida laboral més enllà dels 60 anys. La proposta del CSIF, el sindicat més gran del col·lectiu de treballadors públics, passa per un incentiu del 5% anual acumulable.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

La veritat sobre el sistema de pensions

4min lectura

És sostenible el sistema de pensions?

Economia

Deute públic

6min lectura

El deute públic en el món s’ha disparat en els últims anys i les seves xifres ja són

Economia

Retallades i reformes

5min lectura

Quin preu tindrà el rescat del Banc Central Europeu per a evitar que es dispari la prima



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
    Joan

    Gràcies, 11Onze!!! seguim endavant!

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Gràcies a tu, Joan, per ser-hi i per seguir-nos. Doncs sí, sempre endavant!!!

      Fa 2 anys
  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Interessant 👍

  3. Rosa Pinadella DinaretRosa Pinadella Dinaret says:
    Rosa

    Tot i que em falten uns quants anys per a la jubilació no compto cobrar-la en aquest pais de lladres, i el pitjor, el robatori continua sense que no passi absolutament res…gràcies per la informació!

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Esperem que no sigui exactament així pel bé de molts conciutadans, familiars, coneguts i amics, però és del tot cert que s’hauria de poder trobar una bona solució al tema de les pensions i poder-lo aplicar d’una forma i manera gradual i sense la necessitat que els jubilats actuals i els que s’hi vagin sumant hagin de perdre ingressos. Moltes gràcies pel teu comentari, Rosa!!!

      Fa 2 anys
  4. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Molts experts independents assenyalen directrius a seguir per posar ordre a la economía. Sovint res ha veure amb les línies de la administració. Tant costa pensar en la comunitat i evitar interesos partidistas? Cada día més a prop de l’abisme.

    • Mireia Cano says:

      Doncs sí, Pere, sovint els interessos partidistes han acabat passant per sobre dels interessos globals de la comunitat. Veurem cap on avança la situació. Seguim!

      Fa 2 anys
  5. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
    Josep

    Tinc dubtes que el sistema pugui reemplaçar adequadament part del funcionariat que se jubilarà en els propers anys. Si ara ja tenim problemes en el camp sanitari, cosa semblant passarà en pocs anys en el camp de l’ensenyament. Si els salaris del sector privat són baixos, poques possibilitats tindrem d’invertir en serveis públics de qualitat i en la formació dels qui han d’oferir-los.

    • Mireia Cano says:

      Bon enfocament, Josep, gràcies per compartir-lo. Entre tots assolim més punts de vista per entendre el món que ens envolta.

      Fa 2 anys
  6. Jordi FerréJordi Ferré says:
    Jordi

    Si, l’administració general de l’estat va tancar l’aixeta d’entrada de funcionariat a l’època de Rajoy. A l’actualitat només la obren una mica per afegir les plaçes d’aquells que es jubilen. No obren gaire l’aixeta.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Desconec si és exactament així, Jordi, però de totes maneres moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 2 anys
  7. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Bufff, l’horitzó es veu molt negre…
    Bon article

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Ja és així, ja… Moltes gràcies pel teu comentari, Francesc!!!

      Fa 2 anys
  8. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Un article molt i molt interessant i aclaridor.🤔

    • Mireia Cano says:

      Gràcies, Mercè! Sens dubte és informació que ens convé conèixer.

      Fa 2 anys
  9. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play