Fons Next Generation per a una economia circular

A poc a poc, les convocatòries per aconseguir ajuts Next Generation es van succeint. Aquest estiu n’arribarà una per finançar projectes que impulsin l’economia circular, amb un pressupost de 192 milions d’euros.

 

Aquest estiu s’obrirà una convocatòria de les ajudes Next Generation de la Unió Europea per finançar projectes empresarials que impulsin l’economia circular. Es tracta d’una convocatòria multisectorial dotada d’un pressupost de 192 milions d’euros per fomentar la sostenibilitat i la circularitat dels processos productius i per crear un teixit industrial més innovador i competitiu.

A aquestes ajudes podran optar projectes centrats en quatre grans objectius:

  • Reducció del consum de matèries primeres a través de l’ús de subproductes o de materials procedents de residus o remanufacturats.
  • Comercialització de productes amb un disseny ecològic, que augmenti la vida útil del producte i el millori en termes de reparació i reciclabilitat.
  • Millora de la gestió dels residus a través de nous sistemes de tractament que permetin el reciclatge de les matèries primeres.
  • Digitalització de processos, amb el desenvolupament d’infraestructures i sistemes per millorar la traçabilitat dels productes o serveis basats en el retorn de residus o en tecnologies 3D, entre d’altres.

S’hi poden presentar empreses de qualsevol mida, de forma individual o com a part d’un consorci. Tot i això, tindran prioritat els projectes on participin petites empreses

 

Un pla ambiciós

S’espera que el Pla Estratègic de Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) en economia circular, en el qual s’emmarca aquesta convocatòria, mobilitzi més de 1.200 milions d’euros en ajudes fins a l’any 2026. De cara al 2023, es preveu que s’obrin noves convocatòries específiques per a tres sectors clau: tèxtil, plàstics i béns d’equip per a energies renovables.

Aquest PERTE és un dels més ambiciosos a l’hora de canalitzar fons Next Generation i té tres objectius bàsics: reduir la generació de residus, impulsar les plantes de tractament i fomentar la digitalització d’empreses i institucions.

Els PERTE engloben projectes motors amb un gran impacte transformador sobre sectors estratègics. El d’economia circular pretén impulsar la transició de l’actual model econòmic, basat en l’engranatge lineal de produir-consumir-llençar, cap a un nou model que redueixi la petjada ecològica. En aquest sentit, s’alinea amb els objectius continguts a l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular per a l’any 2030.

En concret, el PERTE d’economia circular identifica els tres sectors mencionats abans, en els que es considera especialment necessari desenvolupar mesures específiques per aconseguir un model d’economia circular. Però l’economia circular s’ha introduït també com a element transversal en àmbits com la construcció, l’agricultura i la ramaderia o la formació professional.

 

Amb l’ajut d’Acció

Acció, l’agència catalana per a la competitivitat de l’empresa, disposa d’un apartat específic a la seva web sobre les ajudes Next Generation, que inclou un servei d’alerta de convocatòries i assessorament sobre els passos que s’han de seguir.

En aquest sentit, el director d’estratègia empresarial d’Acció, Joan Martí, va indicar en una sessió celebrada recentment sobre els fons Next Generation que aquest organisme ha contractat “onze persones” en els últims dos mesos per “fomentar la participació d’empreses catalanes en projectes estratègics” que tinguin un “alt component de transformació digital i de compromís ambiental a través d’uns ajuts excepcionals”. Joan Martí també va destacar que s’ha obert una “delegació a Madrid per ajudar a les empreses catalanes a adreçar-se als ministeris”.

Per la seva banda, Juanjo Escobar, cap de la divisió de gestió energètica de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), va criticar a la mateixa sessió “la complexitat de les tramitacions” i la manca d’una “fotografia de les convocatòries que hi haurà en el termini de sis mesos”, la qual cosa dificulta que les empreses tinguin clar a quines els interessa més participar.

 

Si vols conèixer opcions superiors per rendibilitzar els teus diners entra a Fons Garantits. Des d’11Onze Recomana et proposem les millors opcions del mercat.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Management

Ets emprenedor?

5min lectura

Les idees innovadores són vitals per a fer evolucionar l’economia d’un país.

Les grans empreses i els ajuts europeus

1min lectura

La UE enviarà 140.000 milions d’euros a Espanya en el marc

11Onze

11 idees per capgirar l’economia

4min lectura

Com podem transformar l’economia?



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Molt bona informació!👍merci

  2. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Tal com es comenta les iniciatives i els ajuts son ben vinguts. El que no hauria de passar es que la percepció final, com altres vegades afectats comenten, es que l’únic beneficiat és l’intermediari i el que gestiona en detriment de l’usuari final.

    • Marifé FariñasMarifé Fariñas says:
      Marifé

      Espero que aquestes iniciatives arriben a l’usuari final aquesta vegada….

      Fa 2 anys
  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Gràcies per la informació.
    Sobte que ACCIO obri una delegació a Madrid per ajudar les empreses catalanes a adreçar-se als ministeris.
    No es fan els tràmits per via telemàtica? S’ haurà d’ anar a Madrid per carretera, tren o avió? Tornem a la finestreta i el “Vuelva usted mañana”? I la petjada de carboni???

  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play