FMI: Espanya liderarà el creixement de l’euro zona

El Fons Monetari Internacional millora les previsions de creixement de l’economia espanyola per aquest any i la situa molt per sobre de la mitjana de l’euro zona. Tanmateix, estima que la taxa d’atur quedarà en l’11,6%, tres dècimes més del que va pronosticar a l’octubre.

 

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha anunciat aquest dimarts que retalla la seva previsió de creixement de totes les grans economies de l’euro zona d’enguany i el pròxim any, amb l’excepció d’Espanya, que pronostica que creixerà més del doble de la mitjana de zona euro.

Concretament, ha ajustat a l’alça l’estimació de creixement del PIB espanyol, alineant-se amb l’1,9% que preveu el Banc d’Espanya per aquest any, mentre que per a 2025 manté la seva previsió del 2,1%, més optimista que l’1,9% pronosticat pel Banc d’Espanya.

Quant a la resta de l’euro zona, rebaixa l’avanç del producte interior brut (PIB) fins al 0,8% el 2024, i fins a l’1,5% el 2025, una i dues dècimes menys respectivament que en l’actualització publicada al gener. 

Així mateix, estima que el creixement del PIB alemany es reduirà en tres dècimes en tots dos exercicis i només creixerà un 0,2% i un 1,3% respectivament. Per part de França, preveu que el seu PIB també caigui en tres dècimes, fins al 0,7% aquest any i a l’1,4% el 2025. Per a Itàlia, l’organisme manté la seva previsió de creixement en el 0,7% per a 2024 i revisa a la baixa, en quatre dècimes, la de 2025 fins al 0,7%.

Pel que fa al PIB mundial avançarà una mica més de l’esperat, amb una variació del 3,2% el 2024, una dècima més que en l’informe anterior, i del 3,1% el 2025. Aquesta millora es deu en part al creixement dels Estats Units, que creixerà fins al 2,7% enguany, abans de desaccelerar-se a l’1,9% el 2025.

 

Estancament del deute públic i la desocupació

L’FMI apunta que “la inflació podria reduir-se més ràpid del que es preveu si la taxa d’activitat laboral continua augmentant, la qual cosa permetria als bancs centrals avançar els seus plans de flexibilització”. 

En aquest context, vaticina que Espanya serà l’última gran economia de l’euro a superar l’episodi inflacionista. Concretament, preveu que la inflació a Espanya baixi fins al 2,7% el 2024, enfront del 3,9% de la seva anterior estimació.

Tot i l’optimisme pel que fa al creixement del PIB espanyol, l’organisme no espera una reducció substancial dels nivells d’atur i deute fins al final de la present dècada, i apunta que el dèficit seguirà per sobre del 3% fins al 2029.

Així mateix, el deute públic, que enguany se situarà per sobre del 106% del PIB, només baixarà lleugerament durant el 2025, situant-se per sota del 105%, i es mantindrà així fins que al període del 2028 i 2029, quan baixarà al 104,6% i al 104,2%, respectivament.

Per altra banda, l’FMI espera que aquest any l’atur a Espanya baixi fins a l’11,6% i a l’11,3% l’any vinent, enfront del 6,5% i el 6,4% estimat respectivament per a l’eurozona, mantenint-se al voltant de l’11% durant els següents exercicis.

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Espanya gairebé quadruplica el deute

4min lectura

Espanya ha passat d’un deute públic de 384.662 milions...

Economia

El deute públic, gran estímul de la inflació

3min lectura

En les pròximes tres dècades el deute públic dels Estats...

Economia

Per què Espanya té els sous tan baixos?

3min lectura

Malgrat tenir el sou mitjà més alt de la història, el salari...Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play