La feina que les dones regalen

Les dones dediquen el 62% de la seva jornada laboral a feines domèstiques no remunerades. Si aquestes tasques es reconeguessin, el PIB espanyol pujaria un 40% i les dones serien responsables de gairebé el 52% de la riquesa.

 

El 8 de març de 2023 la patronal PIMEC va publicar un estudi que cal recordar cada Dia de la Dona. L’aportació de la dona a l’economia espanyola és un minuciós treball en col·laboració amb la Universitat de Santiago de Compostel·la. S’analitzen dades des de 2007, tenint en compte salaris, feines, aportació al PIB i, molt especialment, les diferències entre aturats homes i dones.

L’estudi va arribar a la conclusió que s’invisibilitza una gran part de l’activitat econòmica de l’estat, com si no fos important, quan en realitat és un dels tractors econòmics de la societat. La tradicional dedicació de les dones a les tasques domèstiques, d’assistència i de cures ha relegat aquesta activitat econòmica a la intimitat de les llars, no reconeixent-la. Però darrere d’una dona que deixa la feina per cuidar els nens, dels pares o de les parelles, hi ha una dona que passa a l’economia no remunerada. Ara bé, que no es pagui no vol dir que no sigui feina i que no tingui un impacte econòmic.

Si la feina de totes aquestes dones es pagués, suposaria un increment del PIB espanyol d’un 40%. No són números dits a l’atzar. En la següent taula es pot veure la dedicació en hores d’homes i dones a tasques considerades no productives. La participació de les dones gairebé dobla la dels homes.

Això té una traducció econòmica directa i calculada de manera molt conservadora. A l’estudi valoren el preu de l’hora de feina de la llar en només 7,82 euros per hora. Amb aquest càlcul tan modest, la feina domèstica feta per dones equivaldria a 541.000 milions d’euros, és a dir el 40,7% del PIB d’Espanya l’any 2022. 

Només és economia allò que és productiu?

El Dia de la Dona és un dia per reivindicar la igualtat. Normalment, es posa el focus en la bretxa salarial entre homes i dones, en la dificultat de conciliar i en la poca quantitat de dones en càrrecs directius. Totes aquestes reivindicacions són certes, però cal sumar-hi aquesta: s’invisibilitza l’aportació econòmica no remunerada. Per tant, cal fer-se una pregunta pertinent, només és economia allò que és productiu? Allò que es compra i es ven? Les tasques domèstiques i de cures són imprescindibles. Tothom ha de fer-les. Quan l’esforç recau, habitualment, en les dones aquestes estan deixant de guanyar diners perquè d’altres puguin fer-ho. Això les fa dependents i involuntàriament generoses: sense la seva aportació l’economia individual i col·lectiva quedaria seriosament danyada. És la feina que les dones regalen.

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Cultura

Dones i empresa: una bretxa que no es tanca

5min lectura

La bretxa salarial entre homes i dones és del 12,1% a...

Cultura

La igualtat salarial de gènere, una tasca pendent

4min lectura

A la Unió Europea, les dones cobren de mitjana un 13%...

Cultura

Dues dones ignorades pels llibres d’història

4min lectura

Al llarg de la nostra educació hem après grans referents...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play