La feblesa de l’economia de l’eurozona

Els últims PMI de la zona euro mostren unes xifres pitjors de l’esperat i donen suport als arguments a favor d’una retallada de tipus per part del BCE al setembre. El sector privat pràcticament es va estancar al juliol i l’economia alemanya va patir una nova contracció de la producció industrial. 

 

Passat el daltabaix borsari dels últims dies, les mirades dels inversors se centren en les dades definitives sobre els índexs de gestors de compres (PMI) que diversos països comencen a publicar al llarg d’aquesta setmana i que poden assenyalar una recuperació de l’economia de la zona euro.

Tanmateix, les dades preliminars de l’enquesta feta per S&P Global mostren unes xifres més febles de l’esperat, indicant unes perspectives negatives per als fabricants de l’eurozona. Per una banda, el PMI de fabricació va baixar dels 46,1 punts del juny als 45,3 de juliol. Per l’altra, el PMI de serveis va caure de 52,8 a 51,9 punts. Mentre que el PMI de l’activitat total ha caigut fins als 50,1 punts enfront dels 50,9 de juny. 

Segons S&P Global, les noves comandes van registrar un segon mes consecutiu de descens, mentre que la confiança empresarial va caure a mínims de fa sis mesos, la qual cosa va portar les empreses a interrompre les contractacions iniciades a l’inici de l’any. Cyrus de la Rossa, economista en cap del Hamburg Commercial Bank apuntava que “les dades preliminars de l’enquesta del PMI assenyalen que l’economia del sector privat de la zona euro gairebé s’ha estancat al juliol, a mesura que la recuperació econòmica del bloc de la moneda única ha continuat dissipant-se.”

 

Dubtes sobre la recuperació de l’eurozona

No hi ha indicis de la recuperació significativa de la zona euro que s’esperava durant el segon semestre de l’any. El subíndex de noves comandes es va quedar en el seu nivell més baix dels darrers tres mesos. Això s’ha traduït en una acceleració del descens de la producció i un augment de les retallades de llocs de treball.

A conseqüència d’això, l’ocupació a la zona euro va experimentar el descens més gran des de desembre de 2023, amb una pèrdua de llocs de treball continuada durant els últims catorze mesos.  Analistes de Commerzbank assenyalaven que “aquestes dades frenen l’esperança d’una recuperació”, mostrant la seva preocupació perquè tot sembla indicar que “aquest rebot sigui més tardà i feble de l’esperat.”

La creença generalitzada que la recuperació de l’eurozona s’acceleraria significativament en el segon semestre no s’ha materialitzat. A l’inici de l’any, semblava que el sector es recuperaria de la recessió, però els dubtes que van sorgir al juny s’han vist exacerbats per un nou descens al juliol”, explicava de la Rossa.

 

El problema alemany

Mentre que les dades macroeconòmiques publicades avui mostren que la producció industrial a Alemanya va augmentar un 1,4% en comparació amb el mes anterior, la producció industrial al llarg de l’any va caure en un 4%. Al mateix temps, continuen caient les exportacions, que al juny van baixar un 3,4% intermensual, enfront de la caiguda d’un 3,1% intermensual de maig.

Per altra banda, segons la lectura de S&P, l’índex PMI de juliol va ser 0.3 punts inferior al de juny, quedant-se en 43,2 punts. D’aquesta manera se situa clarament per sota del llindar de 50 punts, que significaria un augment de l’activitat econòmica, i també per sota de 44 punts, que indica una contracció de la producció industrial.

Des de l’Hamburg Commercial Bank, avisen que “aquestes dades il·lustren un problema greu. L’economia alemanya ha patit una nova contracció arrossegada per un dramàtic descens de la producció industrial.”

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Per què s’han enfonsat les borses mundials?

4min lectura

La por a una recessió als Estats Units, generada després...

Economia

Els “PIGS” poden liderar la UE?

4min lectura

La bretxa econòmica entre el nord i el sud d’Europa...

Economia

Per què Espanya té els sous tan baixos?

4min lectura

Malgrat tenir el sou mitjà més alt de la història, el salari



Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play