L’escalada de l’or, immune als bancs centrals

Malgrat les maniobres dels bancs centrals per evitar que el preu de l’or es dispari, la història recent mostra que la seva capacitat per contenir els preus és limitada en el temps. En un context de crisi, l’or és un actiu molt apreciat pels inversors. Per això el seu valor es va multiplicar per més de quatre entre mitjans de 2005 i mitjans de 2011.

 

És ben sabut que als bancs centrals no els interessa que es dispari el preu de l’or. És un competidor més en els mercats financers com a valor refugi respecte a les seves monedes en moments de crisi. A més, un increment brusc del preu d’aquest metall preciós podria desestabilitzar el sistema financer tradicional, que especula en el mercat de futurs amb l’or paper. D’aquí ve que en més d’una ocasió els bancs centrals hagin maniobrat per controlar l’evolució del seu preu.

Un exemple el trobem entre finals dels anys 90 i finals de la primera dècada d’aquest segle, quan els bancs centrals van vendre una part important de les seves reserves per limitar la pujada de preus. Un estudi publicat a ‘International Business Research’ indica que entre 1998 i 2008 les reserves d’or dels bancs centrals es van reduir de més de 30.000 tones a unes 26.500.

 

Un testimoni de primera mà

Com es recull en el llibre ‘The big reset: gold wars and the financial endgame’, en una conversa privada al setembre de 1999, el llavors governador del Banc d’Anglaterra, Eddie George, reconeixia les maniobres per a controlar el preu del metall preciós perquè treien el cap “a l’abisme si el preu de l’or continuava pujant”, així que “els bancs centrals havien de controlar el preu de l’or a qualsevol preu”. I reconeixia que “la Reserva Federal dels Estats Units va ser molt activa en la reducció del preu de l’or”, igual que el Banc d’Anglaterra.

Tot i així, les maniobres dels bancs centrals només van poder moderar l’encariment de l’or durant un temps limitat. A partir de mitjan 2005 la pujada de preus es va aguditzar. En sis anys, el seu valor es va multiplicar per més de quatre, passant de poc més de 400 dòlars l’unça a més de 1.800 l’agost de 2011.

En aquest lapse de temps, els bancs centrals havien renunciat a la seva estratègia venedora i tornaven a acumular reserves d’or. I a això s’afegia que la crisi de 2007 animava molts inversors a comprar or per protegir els seus estalvis.

 

Es pot repetir la història?

Hi ha analistes que veuen certs paral·lelismes entre la situació de llavors i l’actual. En la primera meitat de 2022 el preu de l’or ha augmentat un 8 %, mentre que la borsa ha baixat un 14 % i els bons un 10 %, segons Bloomberg.

Aquesta apreciació de l’or s’ha produït tot i que alguns bancs centrals estan injectant part de les seves reserves d’or en el mercat per contenir el preu. Per exemple, el Banc d’Anglaterra ha venut més del 4 % de les seves reserves en tan sols sis mesos, entre desembre de 2021 i juny de 2022.

Tot i això, com ja es va demostrar en la primera dècada d’aquest segle, l’estratègia de venda no és sostenible per molt de temps. És possible que l’increment dels tipus d’interès del deute sobirà contingui en part l’encariment de l’or, ja que alguns inversors poden recórrer a aquest actiu per l’augment de la seva rendibilitat. Però a mitjà i llarg termini el preu de l’or probablement torni a disparar-se, sobretot si la crisi s’aguditza.

 

L’atractiu de l’or físic

De fet, l’estratègia de dedicar entre un 10 i un 20 % de la cartera al mercat de l’or cada vegada està més estesa entre els grans inversors. A priori, és una bona fórmula per diversificar actius i protegir-se de la inflació, amb unes expectatives de revaloració elevades en els pròxims mesos.

Com indica el diari ‘Business Standard’, la previsió que va fer al gener Goldman Sachs per a enguany contempla un increment del 25 % en el preu de l’or. A més, cada vegada més experts vaticinen un megacicle alcista per a les matèries primeres en general.

En qualsevol cas, Jordi Sánchez, responsable de producte d’11Onze, destaca la importància d’adquirir or físic “pel risc de manipulació que existeix amb l’or paper”. El fet que el mercat de derivats permeti realitzar vendes que no estan recolzades per or físic pot portar a “situacions d’alt risc”.

 

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

El valor de l’or

7min lectura

Al llarg de la humanitat, s’han ensorrat imperis, molts sistemes econòmics han fet fallida i

Invertir

La seguretat que ens dona l’or

2min lectura

En èpoques d’inestabilitat econòmica, en què el sistema

11Onze

L’or com a refugi en un context d’inflació

2min lectura

Els inicis mai són fàcils. Però, quan es té en contra un ‘lobby’



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
    Joan

    Gràcies Albert!

  2. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Gràcies Albert per la informació sobre el mercat de l’or, interessant i necessària, i per l’explicació del que és i ha estat la situació política i social a la RDC.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      No es mereixen, Mercè! Aquest és el nostre propòsit: aprendre i compartir el coneixement, a fi i efecte que tota la comunitat ens empoderem per tal de prendre les millors decisions sobre els nostres diners.

      Fa 2 anys
  3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Com pot afectar al preu de l’or, la troballa d’or en la República democràtica del Congo, aquest mes de febrer?

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      L’RDC ha viscut immersa en una situació de despotisme, absència i desintegració de l’Estat i explotació dels seus recursos naturals des de fa dècades. El conflicte armat que pateix la RDC en l’actualitat ha causat més de cinc milions de víctimes mortals des de 1998 i hi ha implicats molts actors diversos, senyors de la guerra i països veïns, a més de grans potències. No serà fàcil, doncs, que aquest or arribi als mercats internacionals en condicions ètiques i de respecte dels drets humans, com s’exigeix a tots els agents del mercat central de Londres, https://www.lbma.org.uk/, que és el referent mundial en metalls preciosos i que certifica la legitimitat de tota la cadena de subministrament.

      Fa 2 anys
    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      L’or sempre serà un valor de refugi i una molt valuosa matèria primera, el seu preu, com sempre, oscil·larà pujant i baixant, com les divises o les accions, però el que has de mirar és la seva valoració en el temps, i en aquest aspecte és inqüestionable el seu valor intrínsec, ja que en aquests últims 20 anys ha pujat més d’un 400%. Hi ha cap altre “producte” que hagi pujat tant? Doncs crec que no, ni els immobles. Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!

      Fa 2 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play