L’economia dels EUA en risc d’estagflació

Enfront d’un creixement més lent del que es preveia i una inflació persistent, l’economia dels Estats Units podria estar dirigint-se cap a un escenari d’estagflació a l’estil dels anys setanta en un context en què s’estan esvaint les expectatives de diverses retallades de tipus per part de la Fed durant el 2024.

 

L’estagflació és un escenari econòmic que es caracteritza per un estancament de l’activitat econòmica i un nivell d’atur elevat, alhora que hi ha una inflació alta i continuada en el temps. D’aquesta manera, es pot arribar a una situació en què l’economia no creix i els ciutadans perden poder adquisitiu amb el qual fer front a la inflació. 

Es tracta d’una situació difícil de corregir perquè les mesures monetàries i fiscals per a combatre l’estancament tendeixen a esperonar la inflació i a la inversa. Es va produir, per exemple, als Estats Units quan els preus del petroli van augmentar a la dècada de 1970. 

 

Preocupació dels inversors pel pitjor dels casos

Alguns analistes alerten que l’economia estatunidenca es troba en perill d’haver de fer front a un escenari similar davant d’un creixement més lent del que es preveia i una inflació persistent, en un context en què les expectatives de diverses retallades de tipus per part de la Fed durant 2024 s’han esvaït o no es produiran fins que s’observi una desacceleració més sostinguda de la inflació.

Dit això, segons les últimes dades, la inflació general dels EUA es va elevar fins al 3,4% a l’abril, degut principalment a la pujada dels preus de l’energia sumant-se una vegada més a la inflació dels preus dels béns. Tanmateix, si excloem els preus de l’energia, veiem que la inflació subjacent es va alentir fins al 3,6% des del 3,8% de març. Ambdues dades van ser lleugerament més suaus de l’esperat i reforcen les previsions que la inflació continuarà baixant, encara que de forma bastant volàtil i imprevisible.

L’última enquesta mensual a gestors de fons del mes de maig que ha dut a terme el Bank of America reflecteix un menor optimisme pels actius de risc, un moviment que acompanya a unes expectatives de creixement econòmic poc esperançadores. Per primera vegada des de novembre de 2023 els gestors enquestats esperen un creixement econòmic més baix en els pròxims dotze mesos, tot i que la majoria d’ells descarta que es produeixi una recessió l’any vinent.

 

La Fed diu que no hi ha perill d’estagflació

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va restar importància a la idea d’una possible estagflació durant una roda de premsa posterior a la reunió de política monetària del banc central del mes d’abril, apuntant que no entenia d’on venia aquesta por a una estagflació perquè ens trobem en un escenari molt diferent: “Hi havia un 10% de desocupació. La inflació era d’un sol dígit”. I avui? “Ara tenim un creixement del 3% i una inflació del 3%”, va dir Powell.

No obstant això, Tom Essaye, fundador de Sevens Report Research apuntava que tot i que “en un sentit absolut,” el creixement econòmic no està en nivells que impliquin estagflació, les dades publicades són cada vegada “més concloents que l’impuls econòmic s’està alentint” i afegia que “si bé l’estancament encara no ha arribat, les dades mostren una major probabilitat que es produeixi que en qualsevol altre moment de l’últim any i mig.

En aquest context econòmic no és sorprenent que l’or s’hagi convertit en l’actiu financer més negociat després de les divises, superant els 150.000 milions d’euros diaris en els últims dotze mesos. Mostrant una vegada més que davant de la incertesa econòmica inversors i particulars escullen el metall daurat per protegir els seus diners.

 

Preciosos 11Onze t’ho posa fàcil perquè puguis comprar or al millor preu i amb total seguretat. Truca’ns i parla sense cap compromís amb un dels nostres agents per aclarir qualsevol dubte que puguis tenir i protegeix-te de les crisis econòmiques amb el valor refugi per excel·lència: Or Patrimoni.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Estem a les portes d’un nou ordre mundial?

5min lectura

Els imperis sorgeixen i desapareixen de manera...

Finances

La negociació de l’or supera als majors actius

3min lectura

El volum d’operacions sobre el metall preciós per...

Finances

La Xina compra or i ven deute dels EUA

4min lectura

Mentre que la demanda d’or per part de la Xina ha augmentat...Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play