Dret a l’educació: els infants refugiats el tenen?

El 50% de les criatures refugiades no poden fer primària i el 22% dels joves no poden fer secundària, segons dades d’ACNUR. Es vulnera, per tant un dels drets més importants de la infància, el de l’educació. 11Onze s’Arremanga col·labora amb Better Shelter per construir Escoles Refugi per als nens i nenes del nord de Síria afectats pels terratrèmols del darrer mes de febrer.

 

Síria porta més de dotze anys de crisi, encadenant una guerra amb uns terratrèmols devastadors. Tot plegat ha provocat que hi hagi uns 7 milions de persones desplaçades internament. Un dels col·lectius més vulnerables són els nens i nenes que, no només han perdut la casa o la família sinó també la possibilitat de continuar sent criatures i formar-se.

 

El paper de l’educació

Un informe de la UNESCO posar en relleu el paper clau de l’educació per crear un futur millor per a tothom. I és que, quan hi ha baixos nivells d’accés a l’educació i alts nivells de desigualtat en l’educació, augmenten el risc de violència i conflicte. Tot plegat és un peix que es mossega la cua. Observades durant vint-i-un anys, les zones amb taxes d’educació molt baixes tenien un 50% més de probabilitats d’experimentar conflictes.

 

Quins alumnes hi ha les aules

ACNUR calcula que, quan hi ha una catàstrofe, els alumnes refugiats acaben perdent una mitjana d’entre 3 i 4 cursos lectius. A més, evidentment, no són classes normals. S’hi poden trobar nens que han perdut la família, que han patit abusos, que han perdut les seves cases i que poden patir discapacitats. 

Tot i les dificultats, aquestes aules poden transformar als infants. Poden aprendre a llegir, a escriure i matemàtiques. Si els va bé, seguiran amb matèries específiques com ciències, geografia i història. Però, a més, també aprendran atenció mèdica bàsica i higiene. Estudiaran els drets humans i com i de qui obtenir ajuda. Se’ls prepara, per tant, per a un món dur que, de ben petits, ja els ha donat fortes garrotades.

Però la funció dels mestres no és només educar els infants, sinó tenir-los en un espai segur. Això és el que són, també, les Escoles Refugi que 11Onze s’Arremanga impulsa amb Better Shelter: llocs on no et pot passar res dolent.

 

Com són les Escoles Refugi de Better Shelter?

 

11Onze s’Arremanga

Des d’11Onze hem decidit arremangar-nos i volem construir 50 Escoles Refugi per a les criatures del nord de Síria. Així podrem ajudar a 1.750 nens i nenes. Per tal de fer-ho possible, calen 100.000 euros que 11Onze s’Arremanga farà arribar a Better Shelter perquè dugui a terme l’acció sobre el terreny. Comptem amb tu?

Vull arremangar-me!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Comunitat

Escoles refugi: espais segurs per als menors

4min lectura

Els conflictes armats i les catàstrofes naturals tenen...

11Onze

11Onze s’Arremanga: refugi per criatures

4min lectura

La col·laboració entre la comunitat d’11Onze i la...

Comunitat

Final de curs: una crida a la solidaritat

3min lectura

S’acaba el curs escolar i comencen les vacances, en...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Una molt bona iniciativa,.
  Tots els infants haurien de tenir la possibilitat d’accedir a la educació, i de ben segur q tindríem una societat millor

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Gràcies per la teva reflexió, que compartim fil per randa, Manel!

   Fa 10 mesos
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Ben explicat perquè són imprescindibles les escoles.
  Els infants són com figures de fang que s’han de moldejar I necessiten un lloc estable I segur perquè no es trenquin.
  Síria no és tan lluny. Si ens ho mirem amb una bola del món gairebé sóm veïns, I els veïns s’ajuden.

Deixa una resposta

App Store Google Play