Escoles refugi: espais segurs per als menors

Els conflictes armats i les catàstrofes naturals tenen un impacte devastador en les comunitats, especialment pels infants que s’han vist forçadament desplaçats i que sovint són víctimes del tràfic de persones. A més d’un lloc d’aprenentatge, les escoles refugi s’han convertit en un espai segur per als nens en situació de vulnerabilitat.

 

Tot just fa una setmana que Europol anunciava que en una operació global conjunta amb Frontex i Interpol contra el tràfic de persones havia detingut a 212 persones després d’identificar 1.426 víctimes a 44 països. Les accions coordinades de les tres agències internacionals pretenien no sols identificar, sinó també protegir i remetre les víctimes als serveis socials de suport.

L’agència alertava que els infants i les dones són les principals víctimes d’aquestes organitzacions criminals que operen en diversos països connectades a través de grans xarxes: “Els traficants d’éssers humans tenen com a objectiu als grups més vulnerables, inclosos els nens. Els menors són víctimes del tràfic amb finalitats d’explotació sexual i laboral”.

Aquesta xacra global requereix una resposta contundent i coordinada per part de la comunitat internacional. Tanmateix, l’accés limitat als territoris afectats per un conflicte armat o els interessos geopolítics provoquen que les organitzacions no governamentals o fundacions humanitàries sense ànim de lucre sovint siguin les més proactives en emprendre iniciatives per ajudar a les persones afectades.

 

Tràfic de persones al nord-oest de Síria

 

La combinació de la prolongada crisi humanitària inicialment causada pel conflicte armat, juntament amb els efectes de la pandèmia i els recents terratrèmols emergeixen com un conjunt de condicions que han exacerbat el risc de violència de gènere i el tràfic de persones entre la població siriana del nord-oest del país, un territori encara controlat per diverses faccions de l’Estat Islàmic (ISIS).

Ens trobem davant d’una situació alarmant i desesperada, especialment per als infants que estan en camps de refugiats intentant recuperar la normalitat. UNICEF va xifrar en 850.000 el nombre d’infants desplaçats pels terratrèmols, mentre que, segons un estudi realitzat per Save the Children, els menors representen una de cada cinc morts i intents de suïcidi registrats en els camps de refugiats del nord de Síria.

Les organitzacions humanitàries internacionals alerten que els nens refugiats sirians estan especialment exposats al tràfic sexual i al treball forçat als països veïns. A més, l’elevat nombre de matrimonis infantils de nenes sirianes entre la població dins dels territoris controlats pels islamistes empitjora la seva vulnerabilitat al tràfic de persones. 

 

Escoles refugi que empoderen a la comunitat

 

L’accés a l’educació juga un paper fonamental en reduir el risc que els infants afectats per conflictes armats pateixin violència de gènere i en evitar el tràfic de persones. Les escoles refugi com les de la fundació Better Shelter, amb la que 11Onze s’Arremanga ha establert una col·laboració, han esdevingut una eina cabdal en proveir espais segurs on nens i dones poden accedir a una educació de qualitat, lliure de prejudicis i discriminació.

La complexitat i varietat del fenomen del tràfic de menors implica que no hi pugui haver una fórmula única per solucionar el problema, però actuar directament sobre el terreny brindant les eines necessàries i un lloc segur perquè els nens i les seves famílies puguin recuperar un símil de la normalitat perduda és un primer pas que algú havia de fer.

L’objectiu final d’aquesta iniciativa d’11Onze s’Arremanga és crear 50 escoles refugi amb un finançament de 100.000 €, per atendre a 1.750 nens desplaçats. Arremanguem-nos i unim-nos per a donar suport a aquest projecte. Algú ho ha de fer. T’arremangues?

 

11Onze s’Arremanga és el servei d’11Onze per ajudar altres persones arreu del món.

11Onze

Algú ho ha de fer

4min lectura

Ens arremanguem per fer 50 Escoles Refugi per a 1.750...

11Onze

Refugi per criatures

4min lectura

La col·laboració entre la comunitat d’11Onze i la fundació Better...

11Onze s'Arremanga

1min lectura

11Onze s’Arremanga és el servei que posa en marxa...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Enric Trenchs MatasEnric Trenchs Matas says:
  Enric

  El 4 de juliol, mostraran a diferents cinemes el fil “The Sound Of Freedom”, volen crear un moviment al respecte contrari al aixepluc polític que tenen aquestes pràctiques criminals doncs sembla ser que arriben a superar en quantitat de diners al crim organitzat del món de la droga, es espantós. Jo me fet donat de l’associació d’en Tim Balard, el protagonista original amb que s’inspira la pelicula que us dic, The Nazarene Fund @thenazarenefund a instagram, on ara comentàven estan molt preocupats amb Ukrania, intentant actuar… Moltes gràciies per aquest article d’un tema totalment censurat i amagat, que passa davant dels nostres ulls que quasi no es pot ni arribar a creure

 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Article q toca la fibra. Compteu amb el meu petit gra de sorra per fer realitat aquest gran projecte.
  Gràcies!!! 💛

 3. James SeneJames Sene says:
  James

  👌🏿👌🏿

 4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play