La demanda mundial d’or augmenta el Q1 de 2024

Impulsada per la incertesa geopolítica i econòmica, la demanda mundial d’or es manté ferma en el primer trimestre de l’any, assolint el seu nivell més alt en vuit anys en termes interanuals, segons l’últim informe del WGC. 

 

La demanda mundial d’or (incloses les compres OTC) durant el primer trimestre de l’any ha augmentat un 3% interanual fins a les 1.238 tones, marcant el primer trimestre més fort des de 2016, segons ha anunciat el Consell Mundial de l’Or (WGC) en el seu últim informe de Global Demand Trends.

Els bons resultats en l’increment de la demanda d’or són causats per les persistents compres dels bancs centrals a causa de la incertesa geopolítica i econòmica, la inversió en el mercat OTC, i una major demanda dels compradors asiàtics han impulsat el preu de l’or en el primer trimestre a una mitjana rècord de 1.934 euros l’unça.

Recordem que existeixen dues formes principals de negociar or en el mercat majorista: el mercat no organitzat (OTC) i el mercat borsari. Els mercats OTC es caracteritzen perquè els participants en el mercat negocien directament entre si mateixos. 

Si no tenim en compte el mercat OTC, la demanda d’or va caure un 5% fins a les 1.102 tones en el primer trimestre, pel fet que el mercat de les joies va caure en un 2% —tot i mantenir-se resilient atès els preus rècord— i que els fons cotitzats (ETF) d’or recolzats amb or físic van disminuir en 114 tones. Concretament, Europa i Amèrica del Nord van registrar sortides trimestrals, lleugerament contrarestades per les entrades en productes cotitzats a Àsia.

 

Increment de les compres dels bancs centrals

Els bancs centrals encara acaparen or a un ritme frenètic. Durant el primer trimestre van afegir 290 tones a les seves reserves, un 1% més interanual i un 69% més que la mitjana trimestral dels darrers cinc anys.

Es tracta de l’inici d’any més fort de la sèrie històrica del WGC, que es remunta a l’any 2000. Aquest increment de les compres d’or l’encapçalen els bancs centrals de la Xina i l’índia. El gegant asiàtic va generar la major part de la demanda. Tant els consumidors xinesos com el seu banc central estan comprant or amb un renovat interès dels inversors a causa de l’afebliment de la moneda local i als mals resultats dels mercats de renda variable nacionals. 

Louise Street, analista de Mercats del Consell Mundial de l’Or, apuntava que “Estem assistint a un canvi de tendència en el comportament dels inversors orientals i occidentals. En general, els inversors dels mercats orientals són més receptius al preu i esperen una caiguda per a comprar, mentre que els inversors occidentals s’han sentit atrets històricament per un preu a l’alça i tendeixen a comprar en les pujades. En el primer trimestre es van invertir els papers, i la demanda d’inversió en mercats com la Xina i l’Índia va créixer considerablement amb la pujada del preu de l’or.”

Això no obstant, el WGC espera que al llarg del 2024 els bancs centrals alenteixin lleugerament les seves compres en comparació a l’exercici anterior. Segons va declarar a Reuters Krishan Gopaul, analista sènior del WGC, “Encara que l’impuls comprador dels bancs centrals continua, estem adoptant una actitud cautelosa de cara al futur, a l’espera de veure si el recent creixement del preu de l’or impulsa a alguns bancs centrals a alentir les compres o a alguns a vendre part de les seves tinences.”

Preciosos 11Onze t’ho posa fàcil perquè puguis comprar or al millor preu i amb total seguretat. Truca’ns i parla sense cap compromís amb un dels nostres agents per aclarir qualsevol dubte que puguis tenir i protegeix-te de les crisis econòmiques amb el valor refugi per excel·lència: Or Patrimoni.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Invertir

Baixa el preu de l’or: bon moment comprar?

3min lectura

El preu de l’or està a punt de marcar la seva major...

Economia

Per a un futur brillant, Or Patrimoni

4min lectura

La demanda d’or creix un 176% el primer trimestre de...

Estalvis

La febre de l’or continua imparable el 2024

6min lectura

El preu i la demanda d’or han assolit màxims històrics...Equip Editorial Equip Editorial

    Deixa una resposta

    App Store Google Play