Davos: compendi de postureig ètic

Els líders empresarials i polítics que assisteixen a la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial acostumen a fer declaracions grandiloqüents sobre el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. Xavi Viñolas, redactor d’11Onze, visita el programa Energia per analitzar si hi ha substància darrere la retòrica oficial.

 

Una de les principals crítiques al FEM és que és una reunió de l’elit mundial, més interessada a establir contactes i promoure els seus propis interessos que a prendre mesures concretes per a abordar els problemes del món. Això és especialment cert pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic.

La cimera d’aquest any sembla confirmar aquesta tendència amb moltes paraules però poques accions concretes. Com explica Viñolas, “per una banda, li piquen els dits a ExxonMobil per haver amagat informes que confirmaven la relació entre la crema d’hidrocarburs i el canvi climàtic, mentre que, per l’altra, fan tot el possible per augmentar els beneficis de les empreses que es dediquen a l’explotació dels combustibles fòssils”.

La “guerra verda” en té poc de verda

El que alguns ja anomenen la “guerra verda” entre els Estats Units i la Unió Europea arran dels subsidis per fomentar la compra de cotxes elèctrics anunciats pel gegant Americà, té poc a veure amb la lluita contra el canvi climàtic o en fomentar la transició energètica. “Realment, hi ha un rerefons comercial, econòmic i geopolític que ve donat per la guerra comercial dels Estats Units contra la Xina”, apunta el redactor d’11Onze.

Ens trobem davant d’un exemple perfecte de proteccionisme a través de subsidis per evitar que la Xina es quedi una gran part del pastís de la producció de cotxes elèctrics, per això aquestes subvencions estan lligades a què aquests vehicles de zero emissions estiguin fabricats als Estats Units. La resposta de la Unió Europea no s’ha fet esperar, anunciant la creació d’un fons sobirà per contrarestar l’efecte de la llei de subsidis americana.

Els líders del fòrum de Davos ens diuen que es tracta d’una carrera per veure qui fa més per afavorir la transició energètica, la veritat, però, és que aquesta cursa té més a veure en protegir els seus interessos econòmics, que no pas en avançar la quimera de la qual presumeixen.

 

Si vols descobrir com beure la millor aigua, estalviar diners i ajudar al planeta, entra a Imprescindibles 11Onze.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Aturar el canvi climàtic

4min lectura

Les dades són clares: el moment d’actuar si volem aturar el canvi climàtic és ara.

Sostenibilitat

La petjada de carboni

6min lectura

Després d’una reducció temporal, la petjada de carboni torna a créixer.

Sostenibilitat

Transició energètica i la ‘greenflation’

3min lectura

L’augment de preus relacionat amb la transició energètica.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Si fossim a la ciència ficció,que tinc els meus dubtes de no ser-hi,podríem dir que és Dr No contra el mon

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Ja només falta que l’OMS classifiqui el canvi climàtic com a pandèmia per acabar de reblar el clau.

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Molt bona aquesta apreciació, Mercè. Jo també penso que ens diuen el que els hi convé i que ens enganyen com si fóssim estúpids. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

      Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play