Buil & Giné: fer conèixer el que tenim

Xavier Buil i Giné, conseller delegat de Buil & Giné, DO Priorat, va iniciar a finals del segle XX l’aventura de fer vi. El va impulsar el fet de voler compartir un estil de vida i una cultura que, segons diu, només es troba al Priorat.

 

Quan Xavier Buil va marxar de jove a estudiar Administració i Direcció d’Empreses a l’estranger va descobrir que a casa hi ha coses molt bones i que cal fer-les conèixer. “Quan te’n vas una temporada lluny de casa, valores el que tens. No som ni millors ni pitjors: tenim una manera de viure diferent”, afirma. 

Va ser just en aquella època quan va decidir que necessitava compartir aquest estil de vida, i que, per fer-ho, o bé havia de fer que la gent visités la comarca, o bé havia de dur la comarca a fora. “Al Priorat, a finals del segle passat, no hi havia molts establiments turístics —explica—,  i era difícil atraure visitants. Llavors va ser quan, amb la meva parella, vam decidir muntar dos negocis relacionats amb la gastronomia, que creiem que és la manera més directa per fer conèixer la nostra manera de fer i ser”. 

 

Salvar el Priorat

La relació de la família de Xavier Buil i Giné amb el món vitivinícola és una relació d’amor cap al Priorat. Tot i ser de Falset, capital del Priorat, i tenir una família descendent de pagès, els seus pares no vivien de la viticultura. “La postguerra —diu— va fer que moltes famílies deixessin les terres perquè no podien viure amb el que guanyaven. Ni el meu pare ni la meva mare es van dedicar a la terra. He de dir, però, que tampoc van trencar amb ella, perquè el meu pare, a qui li agradava la viticultura, va continuar treballant les poques hectàrees familiars com a afició i, a més, en els càrrecs públics que va ocupar, va lluitar per salvar la comarca”. 

Orgullós, Xavier Buil també explica que el seu avi va presidir més d’una vegada la cooperativa de Falset i que ell, en marxar de casa, va sentir la necessitat de “salvar el Priorat”, tal com havien fet el pare i l’avi.

Vins fins, versàtils i elegants

Així que el 1996 van arrencar els dos negocis: Priorat Natur, que comercialitza productes gastronòmics del Priorat (ametlles garapinyades, olives macerades amb herbes, mel, melmelades, entre d’altres), i fer vi. “El vi també és un element identificador i imprescindible de la nostra gastronomia i cultura”, diu el Xavier Buil, que afegeix: “És més un element de l’àpat que una beguda alcohòlica”. I amb aquesta filosofia és amb la qual va introduir un tret nou a la manera de fer vi al Priorat. “Tot i que els vins que es feien a la comarca eren molt bons, nosaltres vam creure que havíem de fer un vi més fi, versàtil, i més elegant, que pogués formar part de qualsevol àpat”, revela.

I va començar l’aventura llogant dos dipòsits de la cooperativa de Gratallops. “Fent un vi de qualitat, assequible per a tothom, que amb el temps ha evolucionat cap a un producte més sofisticat, però que, en un inici, volia que tothom el pogués gaudir, sense que calgués ser un expert en el món dels vins”. Els vins del celler estan fets a partir de les varietats autòctones, com la garnatxa i la carinyena.

 

Conegut arreu del món

El celler Buil & Giné exporta el 95% de la seva producció. Des que va començar, els vins han estat exportats arreu del món i fins fa un parell d’anys no es van plantejar seriosament ser al mercat estatal. Treballar el mercat proper va néixer de la necessitat que expressaven els clients, que volien comprar una ampolla de Buil & Giné i no la trobaven a cap vinateria. La pandèmia, però, va estroncar aquesta obertura al mercat més proper.

A Buil & Giné fan enoturisme des del primer dia d’obertura. Per a ells, el turisme enològic és un complement. “La nostra feina principal és fer vi. Per al celler l’enoturisme en serveix per interactuar amb el client final, per ensenyar el fem i qui som. Tot està plantejat com una activitat que mostri l’estil de vida, el que viu una persona que treballa la vinya o al celler”, explica Xavier Buil. El 60% de les visites que rep el celler són d’estrangers. L’enoturista, a banda de fer una visita guiada, pot gaudir dels àpats que se serveixen al restaurant Amics, o bé fer una estada a l’hotel del celler. 

Buil & Giné va néixer per compartir i fer conèixer l’estil de vida del Priorat, a través dels seus vins i de la seva gastronomia. El seu objectiu: “salvar” el Priorat. Amor incondicional a la terra que els ha vist néixer.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Una història de vinyes i amistat

6min lectura

Fa quaranta anys, quatre famílies vitivinícoles es van

Cultura

Celler Bouquet d’Alella

5min lectura

Bouquet d’Alella, es troba a la DO Alella. És un celler ubicat en una de les dues masies que té

Cultura

Vins profundament empordanesos

5min lectura

Anna Espelt, directora i enòloga del celler, es planteja la



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
    Ricard

    Salud i bona feina

  2. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    A voltes no sabem prou el que tenim a casa nostre…conèixer la terra és imprescindible per estimar-la i protegir-la

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Quanta raó Laura, gràcies pel teu comentari, ens veiem per La Plaça

      Fa 3 anys
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    He après més del Priorat amb aquest article i l’he viscut amb el teu vídeo Pol,fas que visquem el que expliques
    Gràcies

  4. Gabriel JosidGabriel Josid says:
    Gabriel

    Si tothom estigués mes connectat a la terra, tot seria i es veuria diferent. No sentiríem aquesta necessitat cega de tenir ‘coses’ i gaudiríem molt més de les petites (grans) coses que ens proveeix la vida.

  5. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Marco objectiu a coneixer-los. Pinten molt be.
    Salut! i força al canut!

  6. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    🥂 Salut i bona feina.

  7. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    He visitat aquest celler, és molt interessant.

  8. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play