Quins beneficis tenen les compres a futur?

Què són les compres a futur? Quins avantatges i inconvenients plantegen per a compradors i venedors en un context d’inflació? T’expliquem com funcionen les operacions dels mercats de futurs, un tipus de compravendes que ja s’utilitzaven en l’Antic Egipte. 

 

En el sector financer, una operació a futur no és més que “una compravenda que es farà en el futur, però de la qual pactem el preu avui”, com explica Mireia Cano, cap d’agents d’11Onze. Civilitzacions antigues com els egipcis i els romans ja utilitzaven aquest tipus d’acord per comprar matèria primera o productes agrícoles abans de la collita. En l’actualitat, als mercats de futurs es poden comprar i vendre molts tipus de productes, des de matèries primeres a divises.

Les operacions a futur es negocien en un mercat organitzat i controlat. Per minimitzar el risc de l’operació, les dues parts “aporten un dipòsit que els compromet a dur a terme l’operació, o bé a assumir-ne la penalització si no és així”, segons Cano.

En termes financers, es diu que la part venedora té una posició curta i la part compradora té una posició llarga. L’acord entre ambdues parts ha d’especificar l’actiu, és a dir, el producte o matèria que s’està negociant; la quantitat d’aquest actiu; el preu i la forma en què es liquidarà el contracte; el lloc i les condicions d’entrega, així com la data de venciment de l’operació.

Els beneficis de les operacions a futur

Òbviament, el preu de mercat del producte pactat pot pujar o baixar entre el moment en què formalitzem l’operació amb un preu tancat i la data de venciment. Segons l’evolució dels preus, pot ser el comprador o el venedor qui es beneficiï econòmicament de l’operació. “Per tant, les compres a futur són una qüestió de temps i de risc”, indica Mireia Cano.

En qualsevol cas, totes dues parts surten beneficiades en aquest tipus d’operacions en el sentit que es protegeixen contra la volatilitat del mercat i es garanteixen una compra o una venda necessària per a ells. Aquestes certituds són especialment importants en el cas de persones o empreses que comprin o venguin un gran volum de producte, ja que els preus poden canviar molt, especialment en un context tan inflacionari.

Un altre punt a favor dels compradors és que el cost d’execució, és a dir, el marge que negocien i avancen al venedor en l’etapa de negociació, acostuma a ser baix i està bastant estandarditzat, excepte quan l’actiu subjacent té una alta volatilitat. A més, el mercat de futurs té “una gran liquiditat perquè, al funcionar diàriament, hi ha moltes facilitats per a poder fer comandes cada dia i amb certa rapidesa”, explica la cap d’agents d’11Onze.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

La devaluació de l’euro agreujarà la inflació

4min lectura

Quines conseqüències tindrà la devaluació de l’euro respecte al

Economia

I la gent jove, com paga les compres?

2min lectura

El món evoluciona, i la manera de pagar també.

Management

Les emocions mouen el món

2min lectura

Has sentit un formigueig a la panxa en recordar algunaEquip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:

Deixa una resposta

App Store Google Play