Avís als bancs sobre el seu impacte mediambiental

ONG franceses presenten una demanda contra el banc BNP Paribas per incompliment dels seus compromisos de lluita contra l’emergència climàtica i per exigir que deixi d’invertir en combustibles fòssils. És la primera acció legal d’aquest tipus dirigida contra un banc comercial.

 

Les Amis de la Terre, Notre Affaire à Tous i Oxfam France han presentat una demanda contra BNP Paribas davant d’un tribunal de París per exigir que compleixi els seus compromisos contra el canvi climàtic i deixi d’invertir en combustibles fòssils. Es tracta de la primera acció legal d’aquesta mena dirigida contra un banc comercial europeu.

La demanda està basada en la legislació francesa del 2017, que exigeix a les grans empreses amb seu a França, o a les corporacions internacionals amb presència significativa al país, l’establiment de mesures clares per prevenir les violacions dels drets humans i danys mediambientals.

Els activistes acusen BNP Paribas de finançar combustibles fòssils i fer costat a empreses que desenvolupen agressivament nous jaciments i infraestructures de petroli i gas, mentre que insten a la institució financera a adoptar un pla de sortida de la seva cartera actual basada en crèdits i inversions en hidrocarburs.

Per la seva banda, en un comunicat publicat aquest gener, el banc insisteix en el seu compromís amb la sostenibilitat econòmica, i el suport a l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica de cara al 2050. Destacant, que el dia d’avui, més de la meitat del seu finançament per a la producció d’energia s’orienta cap a les energies baixes en carboni.

 

La banca espanyola no fa els deures

L’Institut Internacional de Dret i Medi Ambient (IIDMA) ha avisat reiteradament que els principals bancs espanyols no estan complint la seva obligació d’informar sobre l’impacte ambiental de les seves activitats financeres, tal com exigeix la llei sobre el Codi de Comerç des de 2018.

En l’últim informe que l’Institut va publicar el novembre de 2022, s’analitza el grau de compliment de Bankinter, Banco Sabadell, Banco Santander i CaixaBank. Tot i que l’IIDMA reconeix que s’ha progressat pel que fa a transparència, també alerta que els principals bancs espanyols continuen ometent informació rellevant sobre l’impacte ambiental de les seves operacions financeres.

Concretament, apunta que la banca espanyola no divulga les dades de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle atribuïbles als seus productes financers, així com la seva exposició a riscos relacionats amb el canvi climàtic. Mentre que els bancs reafirmen el seu compromís amb la descarbonització de les seves carteres de clients, l’estudi assenyala les mancances en identificar i reduir la seva exposició als sectors més intensius en carboni.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Economia

Fer sostenible l’economia

4min lectura

Darrerament sentim expressions com “producte Km 0”.

Finances

Banca i energètiques

3min lectura

La banca participa en fins a 174 empreses del sector energètic.

11Onze

La banca pagarà

4min lectura

Entitats financeres han estat sancionades per pràctiques abusives.Equip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Gràcies per la informació👍

 4. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Fer el joc a qui promou les agendes 2030 i 2050 sobre el canvi climàtic es col·laborar en les campanyes electorals dels governs de les democràcies representatives, en les quals res és el que sembla, i que al seu torn són la corretja de transmissió del Poder econòmic, o sia el Poder.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Totalment d’acord amb el que has dit, Mercè, només hi trobo a faltar que no hagis fet esment, també, del “Foro Davos”. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play