Abraça
Enguany, la plataforma International Women’s Day llança un concepte de campanya sofisticat, o més sofisticat si cap, que altres campanyes del 8M, com és: #EmbraceEquity.
La traducció aproximada d’Embrace Equity vindria a ser: Abraça l’Equitat.
La nova campanya gira entorn de l’equitat, un concepte que difereix del concepte d’igualtat. I és crucial entendre la diferència entre un vocable i un altre. Perquè tenir igualtat d’oportunitats, per se, no disminueix la bretxa de gènere.
Igualtat significa que tractem a tots per igual: cada persona o grup de persones rep els mateixos recursos i oportunitats. Posem un exemple: donem el mateix llibre a un alumne amb visió i a un altre invident. La situació és d’igualtat d’oportunitats, però no és equitativa. L’equitat consisteix a tenir en compte les diferències personals i poder facilitar els recursos per a eliminar o minimitzar els desavantatges i així poder donar les mateixes oportunitats des d’un punt de partida amb iguals avantatges. En el nostre exemple anterior actuar amb equitat seria donar a l’alumne invident un llibre adaptat en braille perquè tingués les mateixes oportunitats que l’alumne amb visió.
Equitat significa que brindem recursos i oportunitats que s’ajusten a les necessitats o circumstàncies específiques d’aquesta persona o grup i, d’aquesta manera, podem aconseguir un resultat igualitari. La campanya d’enguany vol que aprenguem el concepte d’equitat i això ens permetrà exigir i exigir-nos una societat més inclusiva. La veritable inclusió requereix accions equitatives.
132 anys per a tancar la bretxa de gènere
La igualtat és absolutament necessària per a establir les primeres regles del “joc”, si bé l’equitat és imprescindible per a progressar en la bretxa de gènere, en aquest ‘gap’ existent entre homes i dones. És interessant revisar l‘informe ‘World Economic Forum’s Global Gender Gap 2022’, on s’observa aquest gran ‘gap’ o bretxa entre homes i dones, gran ‘gap’ perquè s’estima que podria portar-nos uns 132 anys tancar aquesta bretxa.
Segons l’informe, i com es pot veure en el gràfic, Espanya està en el lloc 17 i Islàndia és el país que lidera el rànquing de països amb més igualtat i equitat entre homes i dones.
100 anys d’inequitat
Lo nostre, aquesta inequitat entre gèneres, sembla que va per a llarg. Seguim, doncs, insistint, continuem fomentant les campanyes del 8M, que es repeteixin en el temps i es facin virals. Cadascú que ho celebri o ho reivindiqui a la seva manera perquè no ens donin els 100 anys d’inequitat.
N.B. “Compañera, dame tira”
Astúries, el 8M el celebrarà amb la seva pròpia temàtica: “Compañera, dame tira” Una expressió minera, essència mateixa de la solidaritat i de l’asturià. Han compost el seu propi himne amb el qual prendran els carrers el 8M: «Dende les Cuenques mineres, la capital y occidente, de la costa y del oriente, equí tamos les muyeres».
Banda sonora de l’article
“Embraceable You”. Una cançó estàndard de jazz amb música de George Gershwin i lletra d’Ira Gershwin. La cançó va ser escrita en 1928 per a una opereta inèdita titulada East Is West. Es va publicar el 1930 i es va incloure en el musical de Broadway d’aquest any Girl Crazy, interpretada per Ginger Rogers en una rutina de cant i ball coreografiada per Fred Astaire. L’enregistrament de Billie Holiday de 1944 va ser inclosa en el Saló de la Fama dels Grammy en 2005.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
M’agrada aquest article d’abraçades!
Celebrem que t’hagi agradat, Joan, i moltes gràcies pel teu comentari!!!
Forta abraçada a tot l’equipas d’11Onze
Gràcies, Manel!
Abraçada a tot l’equip ,m’heu llegit el pensament
Gràcies
Gràcies, Alícia!
Un fort abraç a tot l’equip d’11!!
Gràcies Jordi, seguim!