11 plats contra la inflació

Els preus dels aliments segueixen disparats i han crescut un 15,4% tot i que el global de la inflació hagi baixat. És possible menjar bé i bé de preu? A 11Onze et proposem 11 plats per treure el màxim rendiment al teu pressupost.

 

Les dades de l’INE (Institut Nacional d’Estadística) revelen un fet que la gent ja havia notat, de ben segur, quan fa la compra: que els preus dels aliments no paren de pujar. Això ha provocat, segons l’OCU, que el 90% dels ciutadans modifiquin els seus hàbits de compra, que comprin un 23% menys de menjar, que hagin reduït en un 18% la compra de fruita i verdures i que 3 de cada 10 hagin limitat la compra de carn i peix.

Això pot provocar que la dieta de les famílies basculi cap a compres més barates i, potser, menys saludables. Revisant les dades, hi ha productes bàsics com la llet que han pujat un 33,4%, els ous un 22,9% o les patates un 18,9%. Les carns han pujat entre un 13% i un 25%, mentre que les llegums i verdures han pujat entre l’11% i el 15%. La fruita ha pujat un 4% però cal tenir en compte que és un dels productes habitualment més cars.

 

Congelar, el gran aliat

Què cal fer, doncs? Hi ha el risc de tendir a una alimentació basada en aliments processats, pastes i farines, que tenen millors preus però són pitjors per a la nostra salut. Per això, el que és recomanable d’entrada és aprofitar les ofertes per comprar a l’engròs, fet que permet reduir el cost per unitat i congelar el sobrant. Evidentment, cal aprofitar les ofertes de carns i peixos frescos amb descompte per data de caducitat propera, perquè els podem congelar directament. Però això també es pot fer amb altres productes. Formatges com el cheddar o la mozzarel·la es poden congelar si els penses fer servir per fondre. També es pot congelar la mantega, o ous bullits. I pel que fa a la fruita, el més recomanable és aprofitar-la per fer-ne compota o pastissos que es poden congelar.

 

Receptes tradicionals contra la inflació

Si no voleu renunciar als sabors tradicionals ni a la cuina saludable, podeu fer una immersió en el Corpus del Patrimoni Culinari Català. Hi trobareu receptes que treuen el màxim rendiment als ingredients més costosos. N’hem seleccionat 11.

  • Truita amb suc. Una truita farcida de llegums o patates i acompanyada de sofregit. Un plat senzill, per sucar-hi pa.
  • Pollastre amb samfaina. Una de les carns menys cares i saludables, acompanyada per un dels recursos més habituals de la cuina catalana. 
  • Cigrons amb bacallà i espinacs. Les llegums són el producte base, el bacallà i els espinacs els complementen.
  • Sopa de ceba. Una bona manera d’aprofitar el pa sec i fer una sopa saborosa.
  • Botifarra amb peres. Amb unes peres madures podem preparar un plat de contrast de sabors amb un dels clàssics de la carn a Catalunya.
  • Escudella de carbassa i mongetes. Ben poca carn i un bon plat de cullera.
  • Escudella Montserrat. El congre (o similar) i la col-i-flor són les estrelles d’aquest plat que també duu arròs, cigrons i fideus.
  • Arròs a la cassola. Un clàssic de la cuina catalana i una bona manera de servir molts bons plats amb una inversió modesta.
  • Arròs dels menuts. Si compreu un pollastre sencer per rostir-lo, aprofiteu-ne els menuts per fer aquest plat d’aprofitament.
  • Arròs a la Piula. Amb un base d’anxoves, un bon arròs caldós amb un regust mariner.
  • Sardines amb patates i ous esclafats. Si t’agraden els famosos ous estrellats aquí en tens una versió nostrada amb sardines.

Aquesta és només una tria dels milers de receptes del Corpus Culinari del Patrimoni Català. Molt sovint, els nostres avantpassats cuinaven treient molt rendiment a una petita porció de carn o peix. Acompanyada amb llegums, patates, verdures o arròs, les racions que es podien servir amb aquell ingredient més car es multiplicaven. El que no sabien aleshores, potser, és que així també feien d’aquell plat un àpat nutricionalment més complet i saludable.

Ara, amb una inflació que en el cas dels aliments s’enfila fins al 15,4% potser és un bon moment de recuperar aquella manera de cuinar. Segurament, a més d’estalviar diners, guanyarem salut.

I vosaltres, quina recepta d’aprofitament prepareu a casa?

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Aprendre a cuinar

4min lectura

L'important és aprendre a cuinar aprofitant cada un dels ingredients.

Sostenibilitat

Cuina de Nadal

2min lectura

Com podem millorar els àpats amb una cuina d’aprofitament i més equilibrada.

Cultura

Productes catalans

4min lectura

La nostra hiperconnexió va molt més enllà del terreny digital.



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Un bon sortit de bons plats, si senyor!!!

  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Esplèndid! Sa, bo, fàcils de fer i a bon preu.
    Als nostres camps i horts tenim de tot i força
    A més a més mar I muntanya.
    Aprofitem-ho!!

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Gràcies per la teva reflexió, Mercè!
      Ben segur que a tots ens afecta l’encariment dels aliments i que, gràcies a aquests simples consells que publiquem a La Plaça, podrem ajustar-nos més al nostre pressupost, tot menjant de manera saludable i nutritiva.

      Fa 1 any
  4. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Bons plats!! A cuinar s’ha dit!!!

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Gràcies, Jordi, per la teva bona valoració i per esperonar tothom a estalviar, sense deixar de nodrir-nos adequadament!

      Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play