11 consells per estalviar en calefacció

Es calcula que cada llar gasta de mitjana més de 700 euros en calefacció a l’any. Però, amb la guerra d’Ucraïna, el preu de l’energia s’ha disparat. Així, enguany els habitatges amb acumuladors i radiadors elèctrics podrien arribar a pagar el doble que l’any passat. Des de 11Onze, t’oferim 11 consells per estalviar en calefacció.

 

Amb l’actual variabilitat de preus, una primera mesura bàsica per estalviar quan poses en marxa la calefacció és comprovar si la teva companyia subministradora t’aplica la millor tarifa possible. Tot i que el preu sigui ajustat, el nostre objectiu ha de ser optimitzar el consum energètic per reduir tant l’import de la factura com la nostra petjada de carboni. I, per aconseguir-ho, t’oferim una sèrie de consells pràctics que et permetran reduir la quantitat d’energia necessària per escalfar la teva llar.

 

Comprova els tancaments

Els tancaments de portes i finestres són fonamentals per conservar la calor de la llar. Qualsevol espai pot generar un corrent d’aire indesitjat. Si els teus tancaments són antics i les finestres no tanquen hermèticament, pots millorar l’aïllament col·locant rivets d’escuma o fins i tot una mica de cinta aïllant. I, si tens xemeneia a casa, tanca-la quan no la utilitzis.

 

Aprofita la llum del sol

El sol és el nostre gran aliat natural contra el fred. Per això convé mantenir les persianes pujades i les cortines descorregudes durant el dia. D’aquesta manera, els raigs del sol entraran en el nostre habitatge i contribuiran a elevar la temperatura. L’orientació de les diferents estances del teu habitatge condicionarà les hores en què els raigs del sol entren directes per cada finestra.

 

Protegeix-te de la freda foscor

Quan el sol es pon, la temperatura exterior baixa, així que convé aïllar-nos tant com sigui possible per a què no es produeixi un transvasament de calor de l’interior de l’habitatge cap a l’exterior. Per això, hem de fer el contrari que durant les hores de sol: baixar persianes i córrer cortines de manera que la calor que s’ha anat acumulant durant el dia no s’escapi quan es fa fosc. Les cortines opaques i gruixudes, millor si són de tela tèrmica, t’ajudaran a mantenir la calor, ja que contribuiran a aïllar millor les zones de les finestres.

 

No ventilis més del necessari

Ventilar la casa cada dia és una mesura de salut i higiene indispensable que permet renovar l’aire i oxigenar les estances. Ara bé, quan arriba el fred, convé fer-ho durant 10 o 15 minuts, no més. I preferiblement al matí o en les hores centrals del dia, quan la temperatura exterior és més elevada, perquè la pèrdua de calor sigui mínima.

 

Posa la calefacció allí on la necessitis

Mantenir calentes zones de la casa que no utilitzes suposa un balafiament d’energia. Per això convé deixar tancades totes les estances que no ocuparem i apagar les fonts de calor que tinguis en elles. Si, per exemple, et passaràs el matí entre el saló i la cuina, per a què mantenir calentes la resta de les estances? Tanca les portes i apaga els radiadors de les habitacions. Si la superfície a escalfar és menor, el consum d’energia també serà inferior.

 

Abriga’t

No té cap sentit anar en màniga curta per casa quan arriba el fred. Suposa un malbaratament de calefacció. Tot l’abric que guanyem a través de la roba es traduirà en un estalvi en calefacció. No cal dur guants, però uns mitjons gruixuts, unes sabatilles apelfades, un polar lleuger o una bata ens permetran baixar una mica el termòstat i reduir la factura energètica. I tapar-nos amb una manta en el sofà és tot un plaer.

 

Apaga la calefacció a la nit

Una bona manera d’estalviar calefacció és prescindir d’ella a les nits, ja que en la majoria dels casos les mantes i els edredons ens aporten la calor suficient. Materials com la llana o la franel·la són molt bones opcions per a la roba de llit. I tingues en compte que el recurs de les tradicionals bosses d’aigua calenta continua funcionant.

 

Utilitza catifes

Les catifes contribueixen a aïllar millor l’habitatge i mantenir els nostres peus calents. A més, proporcionen sensació de calidesa i confort en caminar sobre elles.

 

No empris els radiadors com a assecadora

La funció dels radiadors és proporcionar calor, no assecar la roba. Per tant, evita utilitzar-los d’assecadora quan no plogui i puguis estendre la roba fora. Hem de procurar que les fonts de calor quedin lliures per aprofitar al màxim la calor que desprenen.

 

Mantingues el sistema de calefacció en bon estat

Es calcula que un 60 % de les calderes de gas de la Unió Europa són ineficients, per la qual cosa requereixen un excés d’energia per escalfar els habitatges. Regular adequadament la pressió, purgar els radiadors, netejar els cremadors i revisar els filtres per si cal canviar-los pot ajudar a optimitzar el funcionament del sistema i aconseguir més calor amb menys energia.

Cal no oblidar que la crisi energètica provocada per la guerra d’Ucraïna ha fet que molts països recuperin o augmentin el percentatge de fonts d’energia altament contaminants. Per desgràcia, el problema del canvi climàtic ha passat a un segon pla tot i que en aquesta dècada urgeix actuar per evitar que l’escalfament del planeta assoleixi nivells que tindrien efectes irreversibles.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Transició energètica i la ‘greenflation’

3min lectura

La inflació verda o ‘greenflation’, és el terme que fa referència a

Sostenibilitat

Opcions per reduir la dependència del gas rus

2min lectura

Ara que s’especula amb un tall definitiu del subministrament de

Sostenibilitat

Sense temps per a aturar el canvi climàtic

4min lectura

Les dades són clares: el moment d’actuar si volem aturar el canviEquip Editorial Equip Editorial
 1. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Gràcies m’ ha anat bé alguns dls desconeixeia

 2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per aquests consells

 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Carles MarsalCarles Marsal says:
  Carles

  Gràcies 👌

 5. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Perfecte, tornar a la manera de viure dels anys 80 i 90, quan estalviar era normal.
  Gràcies.

 6. Nuria GomezNuria Gomez says:
  Núria

  Gràcies 👌🏽

 7. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Fantàstics consells, no me’ls habia plantejat, a més a més estan al nostre abast, sols cal organitzar-se i fer-ho👌

Deixa una resposta

App Store Google Play