Viure bé sense ser milionari: és possible?

Podem viure bé sense haver d’hipotecar la nostra vida i disposar d’un futur prometedor sense maldecaps econòmics? Existeix la possibilitat de portar una vida de milionari sense tenir grans ingressos?

El primer exercici per saber la realitat d’aquest fet és cercar a Internet el nom d’aquesta periodista financera: Michelle McGagh. Deures fets? Doncs seguim. Com hem pogut veure, quan busquem a internet el nom d’aquesta periodista anglesa,  hem comprovat que l’any 2015 va decidir deixar de gastar diners durant tot un any. Després d’un any d’estalvi extrem, sense ni tan sols gastar diners en transports, ni restaurants, va permetre a la periodista estalviar més de 20.000 lliures en un any, gairebé la quantitat necessària per poder-se comprar fins i tot un cotxe nou. 

Amb aquest exemple anterior, podem comprovar que és possible viure bé amb una vida més austera, sense fer ús de grans luxes ni ostentacions. Existeix també un altre mètode molt de moda anomenat moviment FIRE (Financial Independence, Retire Early) que, traduït al català, significa “independència financera per jubilar-se aviat”. Però, què és aquest moviment?

 • Un moviment que promou una jubilació abans de temps

La idea principal d’aquest moviment és estalviar el màxim de diners possibles per poder-nos jubilar abans dels cinquanta anys. Aquest estil de vida està basat a viure lliurement i portar una vida sense consumisme, desfer-nos de les nostres despeses com més aviat millor, portar una vida “fes-ho tu mateix”, controlar les despeses personals, fer ús intel·ligent de les nostres inversions, ser pràctic i sobretot: treballar en allò que ens agrada. El perfil d’aquest curiós moviment és cada vegada més vist en gent jove que vol sortir de la roda en què el món està lligat, joves que volen jubilar-se aviat per poder gaudir d’una tranquil·litat econòmica abans de fer cinquanta anys gràcies al peculiar moviment. 

 • Podem viure bé sense ser milionari? 

La resposta a aquesta pregunta sempre va enfocada a allò que volem arribar a generar a la vida. Sempre dependrà de l’estil de vida que volem portar o fins a on volem fer un bon ús de la nostra economia. Els diners poden tenir un significat ben diferent segons l’ús que en fem. Si una persona guanya un sou desorbitat, en cap cas això voldrà dir que aquesta persona pot portar una vida de milionari sempre. Quantes vegades hem llegit a la premsa articles de famosos actors i actrius que després de guanyar milions de dòlars en les seves pel·lícules s’han quedat amb una mà davant i una darrere? 

També està el fet que la quantitat de milions que té una persona no demostra que sigui plenament feliç. Existeix el país més feliç del món, i això està demostrat, perquè en aquest país, el Bhutan, un reialme i estat independent de l’Àsia meridional, calcula l’índex de Felicitat Interna Bruta (FIB), que mesura la qualitat de vida que té aquest país segons la conservació dels seus costums, la cura del medi ambient i el creixement econòmic. 

Internet està ple de blogs que comparen si els diners donen o no la felicitat. Clarament ajuden a poder portar una vida més tranquil·la, però no per aquest motiu tenir diners ens aporta felicitat. La pandèmia de la Covid-19 també ha accelerat les desigualtats socials entre la població. El món necessita reinventar-se i ensenyar a les escoles l’ofici de la felicitat. La humanitat s’ha posat la mascareta i darrere s’amaguen milions d’ulls amb necessitat d’un somriure o una abraçada. Potser cal que ensenyem més les pautes per viure bé amb el necessari que l’obsessió de voler convertir-nos en milionaris per resoldre els problemes econòmics. 

Hi ha un savi que diu que el món és ple de diners, que en fem un bon ús i que després els tornem a deixar lliures com estaven abans que fossin a les nostres mans. Tenir un compte bancari ple de diners tampoc ens fa ni més feliços ni més lliures, i viure bé va lligat a la nostra manera de ser i de conèixer el món que ens envolta. Com deia Bob Marley, “els diners no poden comprar la vida”.

Equip Editorial Equip Editorial
 1. Guillem Maura RayoGuillem Maura Rayo says:
  Guillem

  No coneixia aquest concepte i el moviment, gràcies 11, tot i que fem punys i mànigues per arribar a fi de mes

  • Albert Chic GiménezAlbert Chic Giménez says:
   Albert

   Tots aprenem a La Plaça, Guillem. Gràcies per formar-ne part!

   Fa 6 dies
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  alicia

  El gran bob marley,efectivament els diners no poden comprar la vida si ajuden en allò mes6important la salut,hi ha una dita que ho descriu els diners millors gastS són els utilitzats en salut,conservar-la,cuidar-la i millorara-la si es portar una vida de millonaris

 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 4. Joan VallsJoan Valls says:
  Joan

  Sí. A mi m’agrada la part on parla de l’autoconeixença i la sobirania econòmica en sentit ample com a elements claus per la felicitat.
  🙂

 5. Sergi HuescaSergi Huesca says:
  Sergi

  Molt interesant aquest article.

Deixa una resposta