Tot a punt per a un sistema financer quàntic?

El sistema financer quàntic (QFS) és un nou desenvolupament tecnològic que promet revolucionar la manera en què interactuem amb els diners, agilitzant i democratitzant la generació de riquesa al mateix temps que assegura la privacitat i la integritat de les dades.

 

En termes tècnics, la computació quàntica és fonamentalment diferent de la computació tradicional. Mentre que la computació actual fa servir bits, la quàntica utilitza els qubits. Els bits només poden treballar amb resultats binaris, és a dir, a partir de dues possibilitats, 1 o 0, en canvi, els electrons del qubit poden calcular totes les combinacions possibles al mateix temps, el que es coneix com a superposició quàntica. 

Aquest enfocament diferent permet realitzar càlculs molt complexos en minuts o hores, que requeririen mesos o anys amb els ordinadors actuals. Per tant, la computació quàntica té el potencial de resoldre problemes la complexitat dels quals creix de manera exponencial i que els ordinadors clàssics serien incapaços d’abordar. 

En un moment en què es generen immenses quantitats de dades que s’han de processar a gran velocitat, la computació quàntica possibilita la creació de nous algoritmes capaços d’analitzar una gran multitud de dades o d’encriptar i desencriptar informació altament complexa de manera més ràpida. Així doncs, es perfila com una de les tecnologies claus en la profunda transformació que està experimentant l’economia i la societat a través de la indústria 4.0.

 

Un sistema financer quàntic?

Un sistema financer quàntic (QFS) és un hipotètic sistema financer que utilitzaria tecnologia de la computació quàntica i la criptografia quàntica a través d’una cadena de blocs, per a gestionar transaccions i dades financeres. La banca quàntica podria aportar diversos avantatges sobre els sistemes financers tradicionals, com una major seguretat, temps de processament de transaccions més ràpids i capacitats de gestió de riscos més sofisticades. Un nou concepte tecnològic que revolucionaria la forma en què interactuem amb els diners, oferint una infinitat de noves possibilitats financeres per a empreses i particulars.

Un dels principals avantatges del QFS és que les dades són immutables i no poden ser manipulats per cap actor malintencionat. Això es deu al fet que un QFS emetria un número digital per a cada moneda (dòlar, euro, etc.) que hi hagi en cada compte bancari i la posició física (GPS) de cadascuna d’aquestes monedes es controlarà en temps real. És a dir, sabràs exactament on és, quan s’ha transferit, el número de compte i les dades de qualsevol que hi ha tingut accés. 

A més, una nova xarxa mundial per a la transferència de fons que protegís a totes les parts implicades dins del sistema bancari tindria el potencial de substituir a l’actual sistema SWIFT, controlat pels Estats Units, democratitzant un sistema de transaccions globals que actualment està totalment polititzat.

 

Criptomonedes i monedes quàntiques

A primera vista podria semblar que un sistema de moneda quàntica seria molt similar a un sistema de criptomonedes: descentralitzat, encriptat, en cadena de blocs, més ràpid, més eficient… A la pràctica, però, són dos conceptes amb diferències bàsiques fonamentals. No es tractaria d’una criptomoneda, sinó d’una moneda digital sostinguda per actius físics, com l’or.

Ambdues es diferencien en el fet que les variacions quàntiques existeixen en forma física, la qual cosa les fa més anàlogues a la moneda fiduciària que a les seves cosines criptogràfiques. Així mateix, només les monedes recolzades per or amb un certificat digital d’or podrien participar en les transaccions d’un QFS. D’aquesta manera s’assignaria un número de sèrie al certificat d’or com a referència a una peça d’or mantinguda en reserva per a recolzar la moneda, actius que determinarien la quantitat de moneda accessible en cada país.

En definitiva, un sistema financer quàntic podria ser part de la solució als problemes que actualment s’enfronta el sistema financer tradicional, adreçant la falta de transparència, la inseguretat de les dades, la corrupció i la volatilitat intrínseca donada per la manca de confiança en el sistema monetari actual. 

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Finances

L’avanç de ‘blockchain’

4min lectura

Tot i que 2022 va ser un any convuls per a les criptomonedes...

Invertir

Les criptomonedes, un actiu altament volàtil

6min lectura

Si alguna cosa caracteritza el mercat de les criptomonedes...

Finances

L’or al centre del Sistema Financer

3min lectura

El Sistema Financer Quàntic (QFS) introduirà un nou...



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi OrtizJordi Ortiz says:
    Jordi

    Diuen que el QFS ja s’està implantat recentment en alguns bancs. Que en sabeu? us consta algun banc que ja estigui operant?

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Personalment no ho sé, a veure si algú de nosaltres pot contestar a la teva pregunta… De totes maneres moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!

      Fa 1 mes
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
    Carme

    Seria fantàstic que es fes realitat.

    • AlbertAlbert says:
      Albert

      Certament, Carme. La idea és molt bona i conté tot d’elements d’esperança quant a democratització de l’economia i fiabilitat. De tota manera, cal dir que els Sistemes Quàntics encara no tenen un desenvolupament prou avançat per a ser-ne una base tecnològica comercial i assequible. Encara caldrà esperar una colla d’anys per a fer-ho realitat.

      Fa 1 any
  4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
    Manel

    Molt bon article, molt interessant

  5. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Guau! Quin descobriment la tecnologia 4.0 amb els Qubits😲

Deixa una resposta

App Store Google Play