Tornen els castells

La Covid va paralitzar-ho tot, també els castellers, però aquest dijous de Sant Joan la Colla Vella i la Colla Jove dels Xiquets de Valls aixecaran uns pilars simbòlics a la plaça del Blat. Tot seguint un estricte protocol clínic que va permetre començar els assajos setmanes enrere.

 

Un estudi clínic impulsat per l’Ajuntament de Valls, el Pius Hospital, i l’ABS Valls Urbà-ICSa dona lloc a una prova pilot avalada per la Generalitat, on s’ha donat la llum verda perquè 100 castellers de les dues colles prenguin part en l’aixecament dels primers pilars el dijous 24 de juny.

Un retorn dels castells a la plaça que s’emmarca en la represa d’activitats tradicionals de festa major a Valls, i que serà una de les imatges més anhelades per un món casteller que s’ha hagut de reinventar per la manca d’activitat durant la pandèmia. 

Estricte protocol sanitari

Tots els castellers que participen en aquest acte estan sotmesos a un protocol sanitari que garanteix, entre altres mesures, que hauran passat un cribratge amb test d’antígens i utilitzaran mascareta FFP2 en tot moment. El mateix protocol que s’ha aplicat amb èxit a l’hora de fer els assajos previs que van començar el 4 de juny.

La plaça del Blat serà un espai perimetrat amb quatre punts d’accés controlats, i només hi podran accedir els castellers que participin en els pilars, així com altres membres de les dues colles que hi assistiran com a públic.

Un altre any atípic

Tot i que la millora de les dades epidemiològiques ha permès la relaxació d’algunes mesures restrictives i ens fa mirar el futur amb optimisme, també és evident que encara estem lluny de tornar a una normalitat que faci possible una temporada castellera com anys enrere.

En un context en què l’administració pública dona preferència a la recuperació de l’activitat econòmica, activitats culturals amateurs, especialment quan parlem de l’aixecament de castells, que per la seva pròpia naturalesa fan impossible la distància de seguretat, encara ho tenen més difícil a l’hora d’aconseguir no quedar-se a la cua de la desescalada de restriccions. 

Dit això, aquests castells simbòlics, representen si més no, el retorn de l’ambient casteller, tornar a la plaça, i poder gaudir d’una activitat de grup que potser no és essencial per l’economia del país, però de ben segur és necessària per a la nostra salut emocional.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Revetlla de Sant Joan

5min lectura

Coneix l'origen

Cultura

Les victòries dels catalans

7min lectura

El llibre del periodista terrassenc Salvador Cot

Equip Editorial Equip Editorial
 1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Es una festa molt identitaria de Catalunya on el treball.d’equip es la base

  • Miquel Burgos i Fradeja says:

   Exacte, Alícia. Els catalans, quan ens ajuntem, construïm coses. És la nostra característica identitària principal i l’hem d’aprofitar.

   Fa 3 anys
 3. Jordi FerréJordi Ferré says:
  Jordi

  Hi ha colles a bastants països del món. Entre elles, Australia, Xile, Regne Unit, França, Andorra i Madrid. Les colles castelleres de Catalunya son molt afortunades pel suport i ajuts dels ajuntaments, en canvi les colles de fora de Catalunya no tenen aquesta sort.

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Hola, Jordi! Malauradament és així, però si ho mirem positivament hem aconseguit exportar la nostra cultura i tradicions arreu del món…, i això no és pas una tasca massa fàcil d’aconseguir.

   Fa 3 anys
 4. Mercè ComasMercè Comas says:
  Mercè

  Benvingudes de nou les festes populars. Som un país de fer vida sl carrer. Que no ho oblidin els que posen les normes

  • Jordi CollJordi Coll Planas says:
   Jordi

   Si, si, molta raó, Mercè. Tenim un munt de tradicions populars, i els Castellers és una d’elles, i de les més importants…

   Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play