Territori 17: la teoria del cigne negre

Els últims esdeveniments que han convulsionat el sector bancari poden tenir un impacte transcendental en l’economia i les nostres vides. Es poden preveure i evitar aquestes crisis? En aquest episodi de La Plaça, Xavi Viñolas, redactor d’11Onze, analitza la predictibilitat econòmica retrospectiva a través de la teoria del cigne negre. 

 

És fiable el model econòmic actual? Algú podria pensar que anem de crisi en crisi en una concatenació cíclica d’esdeveniments catastròfics inevitables en els mercats financers. Però, són realment imprevisibles aquests cataclismes econòmics? Es poden millorar les anàlisis econòmiques que es fan per predir el futur?

En l’àmbit econòmic, la teoria del cigne negre és una metàfora que fa referència als esdeveniments altament improbables, que es produeixen per sorpresa i que tenen un gran impacte negatiu per les economies. Es caracteritzen per una predictibilitat retrospectiva, és a dir, hi ha factors que expliquen per què s’han produït i com es podien haver evitat.

Anticipar-se als cignes negres

Qualsevol mena d’inversió està exposada a l’impacte de possibles cignes negres que afectin negativament l’evolució del mercat. Per això és essencial tenir una cartera diversificada i estructurada amb diferents classes d’actius que puguin actuar com a contrapesos en cas d’un canvi sobtat del panorama econòmic provocat per un esdeveniment d’aquest tipus.

Dit això, i tenint en compte que els cignes negres són cada vegada més comuns, Viñolas proposa que “potser és el model econòmic en si mateix que s’hauria de qüestionar”, i segueix, “els bancs s’han acostumat a privatitzar els beneficis i a socialitzar les pèrdues. Traient l’element de risc de les inversions de risc”, per tant, tenen pocs incentius per evitar que es produeixin aquests esdeveniments, donat que les conseqüències les acaben pagant els altres, és a dir, nosaltres, els contribuents.

Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

Les crisis i els beneficis històrics de la banca

3min lectura

A ‘La revolta dels animals’, George Orwell escrivia que...

11Onze

Guanya a la banca, guanya diners i fes justícia

2min lectura

11Onze Recomana el Finança Litigis, un producte que permet...

Economia

La xacra del capitalisme clientelar

4min lectura

El model econòmic occidental es caracteritza, des...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Daniela SimónDaniela Simón says:
 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Gràcies per aquest article, donat q els mitjans pasen de puntetes.

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Tota la raó, Manel! Només cal veure el percentatge de participació dels bancs en els consells d’administració dels grans mitjans i el seu pes en els ingressos que aconsegueixen amb la publicitat d’aquests bancs.

   Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play