Swift es prepara per integrar les CBDC

Swift, el principal protocol de missatgeria interbancària per a pagaments transfronterers, ha completat amb èxit la primera fase de les proves pilot d’interoperabilitat amb les CBDC. El bon resultat de les proves aplana el camí pel desenvolupament d’una versió beta del sistema.

 

En l’àmbit mundial, la gran part dels bancs centrals i comercials de més de 100 països, està explorant l’ús de les monedes digitals emeses pels bancs centrals. Per treure’n el màxim de rendiment, les CBDC han de poder interactuar dins del sistema internacional de pagaments, entre si mateixes i amb les monedes fiduciàries existents.

En aquest context, l’octubre de 2022, Swift afirmava que havia desenvolupat un protocol perquè les CBDC es puguin moure per sistemes basats en la tecnologia de cadena de blocs, i interactuar amb les monedes fiat. Un avenç tecnològic que permetria facilitar i agilitzar les transaccions internacionals i els pagaments transfronterers, més enllà dels sistemes tradicionals.

El recent comunicat de premsa anunciant l’èxit de les proves d’interoperabilitat entre la cooperativa global de missatgeria interbancària i les monedes digitals és un pas important per assolir l’objectiu que els actius digitals interactuïn amb els seus homòlegs tradicionals de manera fluida, a través d’una solució de pagaments que aporti valor als clients i les entitats financeres.

 

Accelerar la implementació a gran escala

La primera fase de les proves pilot ha durat 12 setmanes i s’ha fet amb la participació de 18 bancs centrals i comercials, incloent-hi els bancs centrals de França, Alemanya i Singapur, així com BNP Paribas, HSBC i UBS, entre d’altres. 

Tom Zschac, Chief Innovation Officer de Swift, apuntava que “es van simular amb èxit gairebé 5.000 transaccions entre dues xarxes de blockchain diferents i amb sistemes de pagament basats en moneda fiduciària existents”, i que “molts dels bancs participants han deixat clar el seu desig d’una cooperació continua en matèria d’interoperabilitat”.

Per altra banda, en col·laboració amb un altre grup que incloïa Citi, Clearstream, Northern Trust i SETL, també es va demostrar com aquesta mateixa infraestructura es pot fer servir per interconnectar múltiples plataformes de tokenització amb diferents tipus de pagaments en efectiu, simulant transferències en el mercat secundari de bons.

El següent pas serà desenvolupar una versió beta per la segona fase de proves que permeti demostrar nous casos d’ús d’altres aplicacions pràctiques i funcionalitats, com poden ser la liquidació de valors o el finançament comercial, a través de diferents plataformes de les més d’11.500 institucions financeres que formen part de l’ecosistema Swift.

 

11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

SWIFT

6min lectura

Analitzem com el SWIFT ha esdevingut una arma estratègica d’Occident.

Finances

Què és el SWIFT gpi?

3min lectura

L’adopció generalitzada del servei SWIFT gpi ha transformat l’experiència..

Economia

CBDC

5min lectura

Sembla que les monedes digitals emeses pels bancs centrals no acaben d’arrencar.Equip Editorial Equip Editorial
 1. Josep Grifoll SauríJosep Grifoll Saurí says:
  Josep

  No hi entenc gaire en tot això però havia llegit que en alguns països, amb xarxa bancària limitada, l’ús d’aquestes monedes permetia convertir els telèfons mòbils de tothom en petits bancs, fent possible rebre, enviar i acumular diners sense necessitat de compte bancari.

 2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
 3. Jordi MorenoJordi Moreno says:
  Jordi

  Bé, la tecnologia evoluciona al final es un repte psicològic interessant, caldrà anar mentalitzant-se🧠👀

 4. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Un sistema més per controlar-nos.

 5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
  Alicia

  Augment de control de les persones ,fa molts anys quan va començar l’us de les targes de debit I credit en una conversa li vaig dir a una amiga ,de moment encara tenim lliures les idees propies,ara ho tinc cada cop menys clar

  • AlbertAlbert says:
   Albert

   Haurem de veure com responem a aquest augment de control. Gràcies per la teva reflexió, Alícia!

   Fa 1 any

Deixa una resposta

App Store Google Play