Els Set Magnífics de la tecnologia: quins són?

El rendiment en el mercat borsari de les grans empreses tecnològiques estatunidenques ha estat estel·lar en els últims anys. Aquests valors, impulsats pel nou paradigma de la IA, han obtingut uns beneficis rècord, tanmateix, els seus mercats finals estan madurant, la qual cosa posa en dubte la sostenibilitat del seu perfil de creixement a llarg termini.

 

En el món borsari, Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia i Tesla es coneixen com els “Set Magnífics” de la tecnologia. Aquestes empreses representen més del 25% del S&P 500 i més de la meitat del Nasdaq 100. A més, cinc de les set formen part de l’exclusiu “club del bilió de dòlars”, empreses amb una capitalització superior al bilió de dòlars, amb Nvidia sent l’entrada més recent.

 • Alphabet: Els beneficis de la matriu de Google van augmentar un 23% el 2023, amb una capitalització d’1,6 bilions de dòlars i acumulant increment del 141% en els últims cinc anys.
 • Amazon: La plataforma del comerç electrònic fundada el 1994 per Jeff Bezos té una capitalització de mercat de gairebé 1,8 bilions de dòlars i les seves accions s’han revalorat en més del 2000% en els últims deu anys, un 200% anual de mitjana.
 • Apple: L’any passat, Apple superava els 3 bilions de capitalització borsària per segona vegada en la seva història i ha experimentat un increment del 250% en el seu rendiment en bossa durant l’últim lustre.
 • Meta: L’empresa propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp començava el 2024 marcant un rècord històric en revalorar-se 204.500 milions de dòlars en un dia. Va tancar 2023 amb uns ingressos de 134.902 milions de dòlars i actualment té una capitalització d’1,3 bilions de dòlars.
 • Microsoft: El dimecres passat, la capitalització de la corporació fundada per Bill Gates i Paul Allen assolia per primera vegada la cota dels 3 bilions de dòlars. Les accions de Microsoft s’han revalorat un 66% en els últims dotze mesos.
 • Nvidia: Com a principal proveïdor de xips especialment dissenyats per a entrenar i executar aplicacions d’IA, el rendiment borsari d’aquesta empresa ha sigut espectacular. Les accions de Nvidia han pujat un 243% en últims dotze mesos i un 60% des de principi d’any.
 • Tesla: L’empresa d’Elon Musk va revolucionar el sector del vehicle elèctric i compta amb importants avantatges competitius gràcies als seus processos de fabricació i el desenvolupament de programari fent ús de la intel·ligència artificial. Tot i que ha començat el 2024 perdent aproximadament una quarta part de la seva capitalització borsària, en els últims cinc anys ha experimentat un augment del 829% en el seu rendiment en els mercats.

Aquests gegants tecnològics no només destaquen en termes de capitalització de mercat, sinó que són capdavanters en noves tecnologies com la intel·ligència artificial, la computació en el núvol, i el desenvolupament de programari d’última generació. Un diferencial comú entre aquestes empreses és la seva capacitat per a recopilar enormes quantitats de dades de clients i aprofitar el poder de la IA.

 

Continuaran sent magnífics els rendiments?

A l’hora d’analitzar el futur dels set magnífics cal tenir en compte que encara que hi ha certes similituds en els serveis proporcionats entre Alphabet, Amazon i Microsoft —si és que parlem de chatbots d’IA, serveis de programari al núvol o publicitat— també hi ha enormes diferències entre ells. Aquestes diferències són encara més evidents si ens referim a Meta, centrada en les xarxes socials, Tesla, en vehicles elèctrics o Apple, pel que fa als telèfons intel·ligents.

Per tant, es tracta d’un grup heterogeni que està unit pel denominador comú d’un plantejament empresarial sòlid i en àrees en expansió. Dit això, alguns analistes de mercats creuen que els espectaculars rendiments borsaris dels set magnífics tenen els dies comptats. En una nota titulada “R.I.P. l’era dels Set Magnífics”, Mike O’Rourke, estrateg cap de mercat de Jones Trading, afirma que el domini del grup sobre el mercat borsari està arribant a la seva fi.

Tant si ens fixem en l’estancament de la demanda dels telèfons intel·ligents i en l’alentiment de les vendes dels cotxes elèctrics, com en la diversificació de les tecnologies d’IA, els seus mercats estan madurant. Si hi afegim els problemes de l’economia xinesa, les sancions econòmiques per interessos geopolítics i l’increment de la competitivitat, O’Rourke apunta que els Set Magnífics continuaran essent molt influents en el mercat, però que “començaran a anul·lar-se els uns als altres quant a rendiment, en lloc de moure’s tots en la mateixa direcció”.

11Onze Recomana Bitvavo, les criptomonedes de manera fàcil, segura i a baix preu.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

Per què baixa la Borsa si puja el preu del diner

4min lectura

La història mostra que la Borsa normalment es ressent...

Tecnologia

Halving de Bitcoin: Què és i per a què serveix?

4min lectura

En el món del Bitcoin, el halving és un esdeveniment que...

Finances

Què és el Golden Cross en el trading?

4min lectura

L’encreuament daurat o Golden Cross és un indicador...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
 2. Marc PadrósMarc Padrós says:
  Marc

  No és més magnífica ASML que nvidia?

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   No ho sé, Marc, però penso que aquestes dades estan ben contrastades i que deu de ser així. Moltes gràcies pel teu comentari!!!

   Fa 1 mes

Deixa una resposta

App Store Google Play