Halving de Bitcoin: Què és i per a què serveix?

En el món del Bitcoin, el halving és un esdeveniment que es repeteix periòdicament i que redueix a la meitat la recompensa que obtenen els miners per cada bloc generat. Durant els períodes anteriors i posteriors a aquest procés es pot esperar un major nivell d’incertesa i fluctuacions en el preu d’aquesta criptomoneda. Per això és important saber en què consisteix i quan serà el proper.

 

El procediment de halving és essencial per regular la producció del Bitcoin dins del seu ecosistema. A diferència de les divises fiat emeses pels bancs centrals, l’emissió de criptomonedes se sol fer de manera regular i programada segons el que especifica el protocol de cadascuna. Bitcoin limita la seva oferta monetària per evitar el caràcter inflacionari de les monedes tradicionals i algunes criptodivises.

De la mateixa manera que l’escassetat afavoreix la revaloració de l’or, un dels pilars fundacionals del Bitcoin era assegurar que aquest actiu digital tingui una emissió limitada i que mantingui o incrementi el seu valor al llarg del temps, independentment de les fluctuacions temporals associades a la volatilitat intrínseca que caracteritza a les criptomonedes.

Actualment, hi ha més de 19,5 milions de bitcoins en circulació, per tant, encara en queden 1,5 milions per minar abans d’assolir el límit d’emissió autoimposat de 21 milions de BTC l’any 2140, després del qual no es poden minar nous bitcoins. Per evitar que s’arribi a aquest límit d’emissió massa ràpid, cada quatre anys es redueix a la meitat la recompensa que obtenen els miners per cada bloc generat, garantint que l’emissió de l’últim bitcoin s’allargui fins al 2140.

 

Històric dels halvings de Bitcoin

El primer halving va tenir lloc el dia 28 de novembre del 2012, quan el preu del bitcoin estava al voltant dels 12 $, i només un any després es cotitzava a 1.000 $. El segon es va dur a terme el 2016 i en un any el seu preu va augmentar de 670 a 2.550 $. Mentre que el 2020 es produïa el tercer i, ara com ara, últim halving, que va ser seguit d’una pujada de preu històrica, passant dels 8.780 $ als 69.000 $ el 2021.

Com es pot veure, durant anteriors halvings el bitcoin va experimentar pujades de preus de tres dígits fins a aconseguir nous màxims en els 12-18 mesos següents, tot i que, just després d’aquests processos es produïa una pèrdua de valor puntual i, en l’últim cas, va tenir una tendència notablement baixista després d’assolir el rècord de preu històric.

Per altra banda, la taxa de creixement prèvia als halving passava del 531% al 277% i al 181%, respectivament. Tanmateix, cal tenir en compte que els primers tres halving de Bitcoin van coincidir amb un període de bonança econòmica i financera a escala global, el qual va esperonar la demanda de les criptomonedes perquè hi havia molts diners disponibles.

 

El halving del maig de 2024

Primer de tot, és important tenir en compte que els patrons històrics no garanteixen resultats futurs i que el mercat de les criptomonedes és altament volàtil. El context econòmic actual és molt diferent del que hi havia durant els anteriors halvings, per tant, es fa difícil de predir quin comportament tindrà el bitcoin abans i després del proper halving.

Dit això, factors com la inflació i la incertesa econòmica poden influir en la decisió dels inversors d’assignar fons a Bitcoin com a cobertura enfront dels instruments financers tradicionals. Aquest increment de la demanda provocaria que pugés el seu preu, de la mateixa manera que passa amb l’or físic en temps de crisi, gràcies al fet que es considera un valor segur a l’hora de diversificar les inversions.

De fet, alguns analistes financers creuen que el preu del bitcoin podria assolir els 100.000 dòlars a la fi de 2024, o fins i to abans del halving. Geoff Kendrick, cap de recerca d’actius digitals a Standard Chartered, declarava que “Encara que continua havent-hi fonts d’incertesa, creiem que el camí cap als 100.000 dòlars està cada vegada més clar”. Valoracions desorbitades que, encertades o no, s’han convertit en una tradició abans de tots els processos de halving.

 

11Onze Recomana Bitvavo, les criptomonedes de manera fàcil, segura i a baix preu.

Si t'ha agradat aquest article, et recomanem:

Economia

Què sustenta el valor del Bitcoin?

4min lectura

A diferència de les divises fiat, el Bitcoin és una moneda...

Economia

Granges Bitcoin, les mines de criptomonedes

4min lectura

L’elevat augment que experimenta el preu...

Finances

11Onze Recomana: criptomonedes amb Bitvavo

4min lectura

Les criptomonedes arriben a La Plaça de la mà de la casa...Equip Editorial Equip Editorial
 1. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  Manel

  Molt bon article!!!

 2. Cristian Palau BatistaCristian Palau Batista says:
  Cristian

  Bon article, es bò introduir aquest tema a tots els usuaris que siguin o no de la plaça per entendre com es mourà el diner en el futur. No deixeu d’exposar temes com aquest.

  • Jordi CollJordi Coll says:
   Jordi

   Moltes gràcies per les teves paraules i per donar-nos la teva opinió al respecte, Cristian.

   Fa 7 mesos
 3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play